Nesmíš, nedělej to, přestaň. K vyjednávání hranic přiberte i děti, dohodu najdete snáz, říkají mámy

1. červenec 2020

Jsou rodiče, kterým neustálé připomínání hranic nečiní sebemenší problém, jsou ale i tací, kteří přemýšlí nad každým záporem a nesou si s sebou špatný pocit, že dítěti pořád něco zakazují. Do magazínu Houpačky si Martina Poliaková pozvala Marii a Terezu, aby si popovídaly o tom, jak nastavují hranice svým dětem v batolecím a školkovém věku. Jaký se snaží zaujmout rodičovský styl a co z jejich vlastní výchovy se na něm projevuje, když jsou ve stresu?

Mně to vůbec nedělá dobře, protože většinou po pár klidných pokusech už musím na Adu zvýšit hlas, a to nikdy nedělám ráda. Deset měsíců je dost málo na to, aby s ní šel vést rozumný dialog o tom, co jde a u čeho hrozí, že si ublíží,“ uvádí nás do kontextu, ve kterém o své výchově přemýšlí Tereza. Nebezpečným situacím se snaží předcházet, ale pokud jde o to, aby dítě pochopilo, že některé věci dělat nesmí, třeba sahat na horkou troubu, radí Tereza metodu získání bezpečné zkušenosti než strašení, lhaní a přehánění, že věc je horší, než nakonec ve skutečnosti je.

Čtěte také

Vymezování hranic je jedno z nejběžnějších a zároveň pro nové rodiče také z nejpalčivějších témat, na které si prostě musí udělat názor a zjistit, jaká metoda jim vyhovuje. Způsob, jakým pak rodiče vymezují dětem hranice, hodně vypovídá o jejich rodičovském stylu. Drží v tom ale basu s partnerem a v rodině, nebo si jej musí vybojovat? Někdy konflikt nemusí plynout z odlišných představ o výchově, ale také z odlišných modelů výchovy, které oba rodiče zažili v dětství.

„Byla jsem vychovávána poměrně striktně a zpětně celkem rodiče obdivuji, že to zvládli. Ale zároveň vím, že si to nyní vynahrazuji na synovi,“ říká Marie a dodává, že u ní striktní výchova zafungovala, ale to ještě neznamená, že musí vyhovovat jejímu synovi. Podle svých slov se hlavně snaží mu nastavovat takové hranice, aby měla z výchovy radost.

Jak pevné hranice dětem stavíme? A počítáme s tím, že každá hranice má dvě strany? Poslouchejte nový díl magazínu Houpačky.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.