Nesnižujte nám daně, vyzývají Kongres američtí miliardáři. Připojil se i Soros a Rockefeller

18. listopad 2017

Více než 400 amerických milionářů a miliardářů odeslalo tento týden dopis Kongresu Spojených států amerických. Vyzývají v něm republikánské zákonodárce, aby jim nesnižovali daně.

Informuje o tom americký deník Chicago Tribune.

Boháči, mezi které patří doktoři, právníci, podnikatelé i ředitelé institucí, tvrdí, že republikáni dělají chybu. V době, kdy má země vysoký dluh a nerovnost je nejvyšší od dvacátých let minulého století, nedává podle nich smysl daně bohatých snižovat.

Proti dluhu i nerovnosti

V dopise zároveň apelují na Kongres, aby nepřijímal žádný zákon, který by zvyšoval státní dluh a dále zhoršoval nerovnost ve společnosti. Američtí zákonodárci by podle nich naopak měli bohatým daně zvýšit. Dopis je reakcí na návrh republikánů, který by zvýšil dluh země o 1,5 bilionu dolarů snížením daní pro byznys i jednotlivce.

Výzva vznikla v rámci skupiny „Zodpovědné bohatství“, která prosazuje progresivní témata. Svůj podpis připojili i známí milionáři jako George Soros, Steven Rockefeller či zakladatel zmrzliny Ben and Jerry Ben Cohen.

„Myslím, že snižování daní je absurdní“, cituje Chicago Tribune Roberta Crandalla, bývalého ředitele letecké společnosti American Airlines. „Republikáni tvrdí, že si nemůžeme dovolit utrácet peníze na výdajích, ale můžeme si dovolit daňové úlevy pro bohaté. To přece nedává žádný smysl,“ říká Crandall.

Snížení daní korporacím i jednotlivcům je součástí plánu prezidenta Donalda Trumpa, který má nastartovat růst a zajistit v zemi dostatek pracovních míst. Daňové návrhy by se měly dostat prezidentovi na stůl do Vánoc.

Republikáni argumentují tím, že zákon má pomoci napumpovat co nejvíc investic do americké ekonomiky. Věří, že peníze, které korporace i jednotlivci ušetří na daních, následně investují do vzniku nových společností nebo do výstavby nových továren.

Kapitol Spojených států amerických, ve kterém se schází komory Kongresu: Sněmovna reprezentatnů a Senát

Investujme raději do vzdělání

Autoři z organizace „Zodpovědné bohatství“ ale nesouhlasí. Tvrdí, že společnosti mají rekordní zisky a že boháči nepotřebují další peníze. Raději by viděli, aby vláda investovala získané peníze do vzdělávání, výzkumu nebo infrastruktury, tedy do věcí, ze kterých by mohli profitovat všichni.

„Mám vysoký příjem a jsem už na odpočinku. Pokud se mé výdělky ještě zvýší, nebudu víc investovat, jen víc naspořím,“ říká otevřeně Crandall.

Dopis kritizuje zvláště pokus Kongresu zrušit daň z nemovitosti. Ta je dnes v Americe placena až z majetku, který přesahuje 5,5 milionu dolarů. Kongres by chtěl daň zrušit úplně, Senát navrhuje zdvojnásobení částky, od které by se musela platit.

V současnosti platí daň z nemovitosti jen asi 5 tisíc rodin, senátní návrh by jejich počet zredukoval na 1800. „Zrušení daně by znamenalo ztrátu 269 miliard dolarů v řádu deseti let. To je víc, než vydáváme za Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) a Agenturu na ochranu životního prostředí (EPA) dohromady,“ píše se v dopise.

Jeho autoři chtějí nabourat dojem, že všichni bohatí se snížením daní automaticky souhlasí, píše Chicago Tribune. Očekává se, že v nadcházejícím hlasování o daních bude klíčový postoj republikánů z Kalifornie, New Yorku a New Jersey.

Spustit audio