Nestárnoucí a emocionální jazyk Audre Lorde. Kniha Sister Outsider vychází poprvé v češtině

8. únor 2022

„Eseje Audre Lorde nepřicházejí z dávné historie, v americkém kontextu jsou možná aktuální jako nikdy dříve,“ říká editorka knihy Tereza Stejskalová. Překladem do češtiny jsou tak myšlenky černošské queer aktivistky přístupné široké veřejnosti. „Kniha je psaná z pozice outsidera/ky. Tak se může cítit i někdo, kdo neovládá dobře cizí jazyky,“ přibližuje motivace překladu Stejskalová.

Audre Lorde, která vyrůstala v New Yorku, byla aktivní od 60. let minulého století. Vystudovala knihovnictví, věnovala se poezii i esejistické tvorbě, vyjadřovala se mimo jiné k rasové diskriminaci nebo k otázkám feminismu. „Zároveň se později identifikovala jako lesba. Zažila tak, jak se hnutí za práva Afroameričanů i hnutí za ženská práva nedokážou vyrovnat s odlišností,“ pokračuje Stejskalová.

Tereza Stejskalová

Na svých cestách se autorka věnuje i evropským nebo tehdy sovětským společenským otázkám, ve svých esejích tak přináší nový pohled na naši vlastní historii. „Nějakou dobu pobývala v Berlíně, vznikl o tom film Berlínská léta, kde aktivizovala komunitu afroněmeckých žen,“ říká editorka knihy.

Její texty jsou dnes znovu medializovány ve spojení s hnutím Black Lives Matter a jejich až performativní a emotivní sílu cítí i dnešní společnost. „Tím, že jsou ‚citátovité‘,“ dodává Stejskalová.

Audre Lorde (vpravo) se svou kamarádkou v New Yorku, 50. léta

Vedle témat queer sexuality, hledání vnitřní tvůrčí síly v erotice a spiritualitě nebo například mateřství otevírá soubor esejí i další tabuizovaná témata. „Lorde onemocněla rakovinou prsu a otevřeně mluvila o své chronické nemoci, což také nebylo tehdy zvykem,“ pokračuje Stejskalová ve výčtu oblastí, o kterých autorka promlouvá srozumitelným a empatizujícím způsobem.

Jak na odlišnost, rasismus a feminismus pohlíží Audre Lorde na svých cestách po Evropě a Sovětském svazu, zjistíte v rozhovoru.

Audre Lorde – Sister Outsider, přeložila Markéta Musilová, 248 stran, tranzit.cz (2021)

Kniha Audre Lorde Sister Outsider
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.