Neštěstí navzdory. Něco něco natočili desku, která v nejistých časech dávkuje odvahu

13. září 2021

Weirdpopové duo něco něco, tvořené Alžbětou Trusinovou (Neřvi mi do ucha) a Tomášem Tkáčem (Pris), vydává svou druhou desku Útržky. V ní se zpívá o fragmentárnosti světa i o tom, jak těžké je někdy ráno vstát z postele. Přesto jsou Útržky deskou, která svým posluchačům dodává v nejisté době pocit naděje a odvahy.

Máloco je tak jednoduché jako v roce 2021 propadnout nihilismu. Všeho nechat, jít domů, nasadit tepláky a zapnout jednu z tisíce nových seriálových dystopií, ať máme něco na pozadí k doomscrollingu. Docela to vystihl novinář Kyle Chayka, který letos v lednu pro New York Times psal o tom, že generaci mileniálů čím dál víc láká prázdnota, ať už realizovaná skrz terapii tmou, nebo nihilistické memy. Chayka tomu říká kultura negace: „Je to, jako bychom se chtěli všeho dopředu vzdát, včetně našich očekávání, abychom nemohli nic ztratit.“

Chvíli to vypadá, že i české weirdpopové duo Alžběty Trusinové a Tomáše Tkáče něco něco je na nové desce Útržky pohlceno kulturou negace. „Co kdyby v metru zhaslo světlo?“ zpívá Trusinová a zní to jako úvod do apokalyptické vize, v níž na prázdných vestibulech (tolik známých z období pandemie) konečně někdo cvakne vypínačem a zavře dveře na dva západy. 

Jenže hned v dalším verši písně z druhé desky něco něco je všechno jinak. „Co kdyby se myslelo v rozvitých souvětích? Co kdyby se vyjasnilo, kdyby nedorozumění měly řešení? Co kdyby si šlo špatnou pověst prostě sundat?“ Trusinová se ptá s takovou lehkostí, že zhasnout světlo v metru se najednou v seznamu jejích utopických návrhů jeví jako ta nejtěžší věc.

něco něco

„Je pro mě hrozně jednoduchý napsat negativní, depresivní text o tom, co mě trápí (...) že sedím doma, nikam nemůžu a zdá se mi, že celej svět se hroutí. O tom bych taky mohla z fleku napsat pět písniček,“ vysvětlovala Alžběta letos na jaře v rozhovoru pro pořad Club Cast s tím, že takhle to se svým spoluhráčem a partnerem Tomášem v kapele dělat nechtěli. Něco něco, kteří svým lehkonohým popem s intimními texty poprvé okouzlili posluchače v dubnu 2019, si prý vždycky radši vyberou tu složitější cestu. 

Kdy zní Tomáš Tkáč jako James Murphy z LCD Soundsystem? Proč dokáže nová deska něco něco svým posluchačům dodat odvahu? A kdy se naopak kapela propadá do beznaděje? Poslechněte si recenzi Jonáše Zbořila.

něco něco – Útržky (Divnosti, 2021)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.