Nestihli jsme si odpočinout a nabrat síly, říká psychoterapeut o náladě v druhé vlně covidu

6. listopad 2020

Zatímco první vlnu covidu provázela naděje a pospolitost, s druhou jako by přišla beznaděj a únava. Co ji způsobilo a jak si navzdory tlaku situace udržet duševní zdraví? O tom v Diagnóze F mluvil párový a rodinný psychoterapeut Michael Chytrý.

Oproti jarní vlně covidu jsme nyní zkušenější. Jakkoliv byla situace v mnohém méně vážná, získali jsme během předchozího lockdownu různé dovednosti, které teď můžeme zúročit. A právě to, že už jsme něco zažili, nám umožňuje ventilovat emoce, na které na jaře nebyl prostor. „Vnímám teď více naštvání, roztrpčení a podezřívání,“ říká psychoterapeut Michael Chytrý na základě toho, s čím se na něj obrací jeho klienti. I naštvání ale může být svým způsobem ventil strachu, který řada lidí možná i podvědomě zažívá.

Do obtížných situací, které ovlivňovaly celé národy, se dostávali lidé i v minulosti. Podle Michaela Chytrého bychom právě tam mohli hledat inspiraci, jak si udržet duševní zdraví navzdory událostem. „Ti lidé pořád konali, něčím se zaměstnávali, všichni byli v pohybu,“ připomíná Chytrý pro příklad historické popisy dění v průběhu bombardování Londýna.

v nemocnici - vyčerpání - covid

„Mám pocit, že nás může ohrožovat, když zatuhneme, když se zastavíme a budeme si jen naříkat a vzájemně se obviňovat,“ upozorňuje psychoterapeut.

Ve své praxi se Michael Chytrý věnuje i supervizi pracovníků v tzv. první linii – pracuje se zdravotníky, sociálními pracovníky a dalšími lidmi, na něž jsou v aktuální situaci kladeny větší nároky než kdykoliv dříve. Zatímco v sociálních službách je supervize, tedy určitá forma péče o duševní zdraví personálu, poměrně běžná, ve zdravotnických zařízeních to pravidlem není.

Čtěte také

„Řešíme témata, která s covidem souvisí – najednou si člověk třeba přestává rozumět, zvyšuje se jeho únava, přestává si věřit, že to zvládne, ať už v důsledku vážnějších stavů u pacientů, nebo událostí v rodině,“ popisuje Chytrý, s čím se personál pomáhajících profesí aktuálně potýká. „Není to úplně nové oproti jaru, ale jako bychom si od toho jara nestihli odpočinout a nabrat síly na to, abychom šli do druhého kola,“ dodává Chytrý.

Co nám může pomoci zvládnout druhé kolo i ta případná další? Kde hledat smysl a sílu? A proč podle Michaela Chytrého není on-line terapie plnohodnotnou náhražkou osobního psychoterapeutického kontaktu? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.