„Neumím si představit lepší školu,“ říká vítězka televizní kuchařské soutěže Kristína Nemčková

2. červenec 2019
Ve vlastní šťávě

Ať už si o pořadech o vaření myslíte cokoli, alespoň občas zhlédnout několik dílů bývá pro přehled na současné scéně fajn. Ať už se jedná o sledování Prostřena, které si mnozí diváci užívají spíš jako guilty pleasure, nebo kuchařské soutěže pod vedením profesionálů. V Česku lze sledovat mutaci pořadu Masterchef, původně britskou soutěž, kterou u nás letos vyhrála teprve 17letá Kristína Nemčková. Právě s ní a o jejích ambicích jsme si promluvili Ve vlastní šťávě.

Kristína pochází ze Slovenska a už z historie jejích profilů na Instagramu a Facebooku je znát, že ji kuchyň baví – první marcipánové dorty, ale třeba i králík na víně nebo dušené jehněčí u ní byly k vidění už v roce 2016. „Sama jsem se do soutěže nepřihlásila, přihlásila mě máma během mého studijního pobytu v Americe. Moje bezprostřední reakce byla ‚to určitě, v žádném případě‘.“ Nakonec se ale jako věrná divačka soutěže nechala přesvědčit.

„Zčásti jsem myslela, že mě ani nevyberou do castingu, protože mi bylo 17, ale byla jsem zvědavá, co si o tom mém vaření myslí profesionálové.“ Možná právě nízký věk a určitá míra bezprostřednosti nakonec Kristíně pomohly k úspěchu. „Jako hlavní výhru ale nevnímám to, že mi stoupla popularita nebo že jsem získala nějakou peněžní odměnu, ale spíš lidi, které jsem potkala. Měla jsem obavy z toho, že je mi 17 a jdu do skupiny lidí, kde jsou všichni dospělí, a bála se, jak budou reagovat. Jako druhý benefit beru to, že v porotě jsou tři největší špičky české gastronomie, které hodnotí jídla a radí vám.“ Divák si tuhle stránku tolik neužije – televizní sestřih ukáže jen ty nejzábavnější části show, hodnocení a maléry při vaření, ale soutěžící v rámci show absolvují podle Kristíny i velmi přínosné kurzy vaření.

Cesta k profesionálnímu vaření přes televizní soutěž pro amatéry zní poměrně krkolomně – jako logičtější cesta se jeví spíš nástup a stáž v profesionální kuchyni, ale Kristína zpětně svoji cestu hodnotí jako ideální. „Je fakt, že jsem před soutěží neměla žádnou zkušenost z profesionální kuchyně. Ale celý druhý ročník jsem byla v Americe a naskytla se tahle příležitost... Takže mám pocit, že jsem nemohla nic lepšího udělat.“ I vzhledem k časové náročnosti natáčení je pravda, že je soutěž pro mladé „hledající se“ účastníky nejvhodnější – skuteční kuchaři by se podle podmínek Novy ani účastnit neměli.

Kristína Nemčková

Ačkoli se v rámci české mutace diváci nedočkají takové show a vypjatých momentů jako například v britské nebo australské verzi soutěže, letošní verze přinesla kromě kvalitní poroty (Přemek Forejt z oceňované Entrée, Radek Kašpárek z michelinské restaurace Field a Jan Punčochář z Grand Cru) Kristíně i nápad, co s dlouho promýšleným plánem vydat kuchařku. Vzhledem k úspěchu její „upgradované“ verze slovenského tykvového „prívarku“ vytvořila kuchařku, kde vychází z babičkou inspirovaných receptů.

Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí o tom, jak založit malou cukrárnu

Michala Bucharová

Sníte o tom, opustit teplé místo v kanceláři a začít jinak, třeba pohodovou prací ve vlastní malé kavárně? Podobná myšlenka napadla už mnoho lidí, kteří v gastro oboru nepracují. O radostném i vyčerpávajícím podnikání v nově vzniklé cukrárně jsme se bavili s Bárou Zemanovou, která tento sen proměnila ve skutečnost.

Původní klasiku v podobě moukou zadělávané dýně nebo cukety na sladkokyselo (ochucené jako koprovka nebo čočka) podávanou s vajíčkem nebo dušeným masem Kristína přetvořila v jídlo, ve kterém originál nepoznáte – nakyslé pyré se steakem a s brambory dušenými v másle. U tohoto konkrétního osobně neznám moc milovníků původní verze, ale upgrady jiných pokrmů, jako plněných paprik nebo svíčkové, mohou zastánce autentických verzí pobouřit – sama patřím spíš mezi tým „verze z vývařovny“. „Já ale nechci znehodnotit babiččino jídlo, ale spíš porovnat rozdíl mezi generacemi. Srovnat naše myšlenkové pokrmy, co nám běží hlavou, když vaříme.“ V kuchařce je nakonec příjemná kombinace, totiž plnohodnotná verze jak babičkovských originálů, tak i modernější způsoby, jaké baví Kristínu.

Aktuálně čeká Kristínu hlavně maturita. „Až odmaturuju, ráda bych jela do Londýna. Buď nastoupit na gastronomickou školu, nebo do nějaké restaurace.“ Konkrétní podnik ale Kristína ještě nemá vybraný. „Spíš list restaurací, kam se vydat, ochutnat jídlo a strávit praxí nějaký čas. O prázdninách pojedu do Švédska, Norska a Dánska a navštívíme třeba i Nomu.“ Zda v ní zkusí stážovat, ale zatím neví. „Chci ale nejdřív ochutnat, jestli stojí za to,“ vysvětluje se smíchem.

Co byl pro Kristínu největší stres, kdo ji inspiruje a jaký to byl pocit, vrátit se z vyhozených účastníků zpět do soutěže? Pusťte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.