Neurovědkyně Marie Salomonová: Do 14 let věku se projeví zhruba polovina duševních nemocí

26. duben 2019

Nezisková organizace Nevypusť duši pořádá workshopy o duševním zdraví pro žáky na základních a středních školách. Nově se věnuje i vzdělávání učitelů. Téma duševního zdraví by se podle nich mohlo prolínat prakticky každým vyučovacím předmětem.

„S dětmi a mladými lidmi se o duševním zdraví moc lidí nebaví, málokdo si myslí, že je to pro ně důležité téma,“ říká neurovědkyně a zakladatelka organizace Nevypusť duši Marie Salomonová. Z praxe však vychází, že se téma mladých lidí naopak velmi týká. Do 14 let věku se projeví zhruba polovina duševních nemocí, další čtvrtina se projeví před 24. rokem. „Duševní zdraví máme všichni a máme ho od narození. Stejně jako zuby si čistíme od té doby, co nám narostou, a nečekáme s tím až na vysokou školu, tak s péčí o duševní zdraví bychom měli začít co nejdřív,“ dodává. 

Marie Salomonová z Nevypusť duši

Nositelem tématu by podle ní měl být do určité míry každý učitel, ať už jde o pětiminutové mindfulness před písemkou z fyziky, nebo nácvik progresivní svalové relaxace v hodině tělocviku. V první řadě je však třeba pečovat i o samotné učitele. Učitelé patří mezi pomáhající profese, podobně jako lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci či psychologové. Ti jsou nejčastěji ohroženi například syndromem vyhoření a zasloužili by si pravidelnou supervizi, kterou však mají k dispozici spíše výjimečně. „Nejenže mnoho učitelů je ohroženo syndromem vyhoření, ale řada z nich už jím trpí,“ uvádí Salomonová výsledky dotazníkového šetření.

Daří se ve školních třídách otevírat ožehavá témata? Patří téma duševního zdraví do rámcového vzdělávacího plánu škol? A budou naše děti psát písemky z depresí a úzkostí? Poslechněte si Diagnózu F s Marií Salomonovou.

Odkaz:

Nevypusť duši, z.s. 

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.