Neustávající tajemný děs. H. P. Lovecraft položil základy i svérázné spiritualitě

7. červen 2020

Howard Phillips Lovecraft je považován za jednoho ze zakladatelů moderního hororu. I ti, kdo třeba neznají jeho dílo, určitě museli aspoň narazit na jeho jméno. Neoddělitelnou součástí hrůzostrašných Lovecraftových příběhů je propracovaná mytologie. Jejím základem jsou obří monstra, která kdysi obývala náš svět a byla z něj kvůli experimentování s černou magií vyhnána. Zároveň jsou ale připravena se kdykoli vrátit.

V Lovecraftových povídkách se setkáváme s lidmi, kteří se s těmito bytostmi – které uctívají jako božstva – snaží setkat, najít nějaký průchod mezi naším světem a prostorem, kde žijí ony. Případně je k otevření dveří, které by snad měly zůstat zavřené, dožene prostá zvědavost nebo akademický zájem. Nic dobrého to ale nepřináší: jsou to příběhy strachu, šílenství a smrti.

O to zajímavější je, že se tyto mytologické a duchovní motivy z Lovecraftova světa prosadily i jako svébytná spiritualita v této realitě. O tom, z čeho vychází samotná Lovecraftova mytologie a jak konkrétně vypadá v našem světě náboženství inspirované Lovecraftovým dílem, v Hergot!u mluví student religionistiky a judaistiky Matěj Senft.

Čtěte také

Samotná Lovecraftova mytologie sice částečně čerpá ze starověkého Babylonu a Sumeru, jejím základem jsou ale Lovecraftovy noční můry. Senft popisuje, že Lovecraft trpěl neustávajícími nočními děsy, které si zapisoval, a na tom vystavěl svůj temný svět. V jeho příbězích ale specifické panteony božstev a nestvůr jen probleskují, klíčovým principem je tajemno a neurčito. Na rozdíl třeba od Tolkiena Lovecraft nic nevysvětloval, nedal čtenářům a čtenářkám k dispozici žádná vodítka, aby se v jeho unikátní mytologii vyznali. S takovou systematizací začali až lidé, které jeho dílo včetně jeho duchovního přesahu zaujalo – k nim patřil i Anton Szandor LaVey, zakladatel jedné z odnoží současného satanismu.

Zajímá vás, jak konkrétně vypadá spiritualita a duchovní praxe ovlivněná Lovecraftovým dílem? Jak souvisí nebo nesouvisí se satanismem a černou magií? A může hraní deskových her otevřít portál do jiného světa? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.