Nevermind The Taqwacores. Příběh o zrodu i současnosti pákistánské punkové subkultury

29. květen 2020

Špína pokračuje ve svém úsilí nahlédnout punkové scény vznikající i mimo Evropu či USA. Tentokrát nás tato snaha zavedla na chvíli do Spojených států, kde vznikla v okruhu pákistánské diaspory v nultých letech subkultura taqwacore. Zajímalo nás samozřejmě i to, jaký ohlas má taqwacore v samotném Pákistánu a jak to v současnosti vypadá na tamější scéně.

První zmínka o taqwacore se objevila v knize The Taqwacores amerického muslimského konvertity Michaela Muhammada Knighta. Smyšlený příběh o pankáčích s pákistánskými kořeny obývajícími dům kdesi na předměstí, v němž přes den probíhají modlitby a večer se v obýváku odehrávají koncerty, vyšel původně samonákladem jako zin, s jehož distribucí Knightovi pomohl label Jella Biafry Alternative Tentacles.

Fiktivní novela záhy podnítila mladé muslimy, kteří zároveň tíhli k punku a undergroundové kultuře, k zakládání kapel a taqwacore byl na světě. Jedni z prvních byli dubem i psychedelickým rockem inspirovaní The Kominas, kteří se spolu s Knightem objevují i v dokumentu Taqwacore: The Birth Of Punk Islam. Kromě zmíněného dokumentu z roku 2009, ve kterém se objeví všechny stěžejní postavy taqwacoru, se Knightovo dílo dočkalo o rok později i hrané adaptace. Nicméně ne všem kapelám a osobnostem, které se k subkultuře taqwacore hlásí, je po chuti její „vyfabulovaný“ počátek a vymezují se vůči tomu, že by snad měli být chápáni jako jakési Knightovy děti. Patří mezi ně i kanadská riot grrrl kapela Secret Trial Five.

Kromě reflexe scény pákistánské diaspory ve Spojených státech a Kanadě jsme se pochopitelně přesunuli i do samotného Pákistánu, kde se islámské scéně s heavy kytarami a politickými poselstvími celkem dobře daří, což odráží i kompilace z labelu Tian An Men – Never Mind the Taqwacores, Here Is The Real Deal. Samotný ironický název odkazuje ke zmiňované touze vymanit se z područí Knightovy knihy. Podívali jsme se pod pokličku stěžejním kapelám, jako jsou hyperagilní Multinational Corporations, nebo art-punkovému duu z Karáčí Garam Anday a zjistili, kde se vůbec dají pořádat v Pákistánu koncerty podzemní kultury a jestli dochází k nějakým opresím ze strany státu. A nemohli jsme samozřejmě vynechat ani jednu z nejprotěžovanějších pákistánských kapel – Dead Bhuttos.    

Co znamená výraz taqwacore? A jak se projevují témata víry v tvorbě kapel této subkultury? V čem spočívá odpor některých kapel hlásících se k žánru vůči knižním kořenům celé subkultury? Jak probíhají punkové koncerty v Pákistánu? Poslechněte si celou Špínu o taqwacoru ze záznamu!

Playlist:

The Kominas – Sharia Law in the USA
The Kominas – No fun
Al-Thawra – Gaza: Choking on the Smoke of Dreams
Vote Hezbollah – Poppy Fields
Sarmust – Dangerous Dogma
Secret Trial Five – We Are Not Taqwacore
Bvlghvm – Split w/ Kafir-E-Azam
Multinational Corporations – Salaab
Garam Anday – Maan Behn Ka Danda
Dead Bhuttos – Democracy Is the Best Revenge
Dead Bhuttos – Pakistan Ka Matlab Kya
Daranti Group – Tharak, Roti, Tashahud

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.