Neviditelná práce: Špína o dobrovolných ranních šichtách s autory webzinu Periferia

1. prosinec 2017

Když hrajete v kapele, občas vás někde v klubu lidi poznají. Když děláte hardcore-punkový webzin, tohle se vám zřejmě nestane. „Je to neviditelná práce,“ potvrdili i Buky a Mirek, kteří stojí za serverem Periferia.cz. O jeho provozu se rozpovídali v nejnovějším díle Špíny.

Periferia je vedle Czechcore.cz hlavní internetový komunikační kanál české DIY hardcorové scény. Kdysi se oddělil od punkrockového internetového zinu Kids & Heroes a na jeho 15 let starém redakčním systému dodnes funguje. „Ani jeden z nás neumí programovat,“ krčí rameny Mirek s Bukym na otázku, jestli plánují aktualizaci vzhledu webu. Ač se to může zdát, za stránkami, kde téměř každý den můžete najít hromadu novinek o českých i zahraničních kapelách, stojí hlavně práce dvou lidí. Jak nám ve Špíně prozradili, k regulérnímu povolání si ve všední dny dobrovolně přidávají ranní šichtu pro Periferii.

Periferia vznikla primárně jako prostor pro nezávislé kapely a spíš než o punkových hvězdách se tu dočtete o mladých kapelách z českých měst. Stejně tak tu rozhodně nenarazíte na skupiny s xenofobními texty. Velmi speciální místo ale na webu zaujímají švédské kapely, pro které má Mirek velkou slabost. Ostatně, v katalogu jeho labelu Phobia Records se to nahrávkami ze severu jenom hemží. V poslední době vydal například desky Afterlife, které jste mohli slyšet v předchozích letošních dílech Špíny. „Po výtce Filipa Fuchse tam přibylo i víc českých kapel,“ směje se Mirek.

Z čeho má největší fobii? Proč je punk ze Švédska tak zajímavý? A proč ještě nevyšla Periferia jako papírový fanzin? Poslechněte si aktuální díl Špíny.

.

autoři: Honza Šamánek , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.