Nezávodím, ale zdolávám vlastní výzvy. Pomáhají mi dospět, říká abstinující alkoholik a ultraběžec

25. únor 2022

Alkohol byl běžnou součástí Oldřichova života už od dětství. Když se po 17 letech probral z „nezřízené party“, došlo mu, že je závislý. Extrémní pití vyměnil za extrémní běhání. Za 27 hodin uběhl stomílovou vzdálenost mezi nejnižším a nejvyšším bodem České republiky.

I když se běžec a abstinent Oldřich Bažant snaží k běhu a pohybu obecně přistupovat co nejzdravěji, uvědomuje si, že někdo může jeho běhání považovat za extrémní, nebo dokonce za výměnu závislosti za závislost. To, že jeho tělo extrémy potřebuje, si ale uvědomil už v průběhu svého alkoholového a drogového období.

„Když si vzpomenu, co jsem byl ochoten udělat pro láhev vodky, že se šlo v noci přes celý Brno jen pro alkohol, proč by to nešlo zaměřit na dobrý věci a začít se zajímat o to, čeho jsem schopnej a co dokážu,“ vzpomíná Olda na dobu před léčbou.

Čtěte také

Rok po léčbě zrelaboval a během jediné noci si našel cestu ke všem drogám, které v životě bral. Uklouznutí z abstinence se mu podařilo zastavit. Nyní svůj střízlivý život opírá nejenom o abstinenci, která ho baví, ale také o běhání.

„Prožitek, který mívám z dlouhých běhů, se nedá ani slovy popsat, je to pro mě meditace, potkávám se tam sám se sebou. Nezávodím, ale spíš zdolávám svoje vlastní výzvy. Pomáhají mi dospět i zpracovat těžké věci z práce,“ říká Olda, který už tři roky pracuje v Psychiatrické nemocnici Červený Dvůr, kam se lidé chodí léčit ze závislosti a kde se před časem léčil i on sám.

Jak důležitý je věk k tomu, abychom dospěli? Můžou pít abstinující alkoholici nealkoholické pivo? A skončí Bažant v bažantnici? Poslechněte si závěrečný díl speciálu Diagnózy F k Suchýmu únoru.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka