Neziskový Ghost chce být duchem opravdového bloggerství

27. březen 2014

Blogování změnilo žurnalistiku, ale v posledních pár letech mu odborníci věští brzkou smrt. Tradiční blogové platformy jako WordPress se od poskytování příslušenství pro bloggery posunuly o kus dál, slouží dnes spíš pro tvorbu webů. Služba, která si říká Ghost, chce hlas bloggerů znovu zesílit a poskytovat zázemí čistě pro psaní. Ghost je na rozdíl od podobných služeb jako Medium nebo Tumblr neziskový a všechen jeho software je open-source.

Pro tvůrce sociální sítě Snapchat, založené na posílání krátkých zpráv, které se za chvíli samy vymažou, je velkou reklamou mediálně vděčný fakt, že odmítli třímiliardovou nabídku Marka Zuckerberga. Šéf Ghostu John O’Nolan si naopak zakládá na tom, že svůj nápad neprodá nikdy nikomu. Ghost není výdělečný, dostat ho mezi lidi se jeho týmu podařilo pomocí Kickstarteru. V rozhovorech O’Nolan mluví o tom, že kdysi chtěl taky červené Lamborghini a jistotu, že bude vydělávat miliony, po pětadvaceti si ale podle svých slov uvědomil, že by ho bohatství nudilo.

03089883.png

Ještě před třemi lety byl O’Nolan jedním z manažerů WordPressu, právě vůči této dnes dominantní službě pro bloggery se jeho Ghost vymezuje. Recenze nové služby ale zatím zní rozpačitě. Ghostu se nicméně podařilo vzbudit zájem minimálně u britských médií, O’Nolan i další členové jeho týmu se objevují v žebříčcích nejvlivnějších lidí z branže sociálních médií, pochvaly sklízí za minimalistický design služby, její rychlost a skutečnost, že svým jednoznačným zaměřením na pisálkovství uživatele nijak nerozptyluje.

Zároveň Ghost není zrovna nejvstřícnější pro začátečníky. Software je sice zadarmo, kdokoliv si ho může stáhnout a používat, pokud ale nemáte vlastní server nebo nevyužíváte jiné služby, bude po vás chtít poplatek za hosting. Za garantování deseti tisíc zhlédnutí měsíčně si účtuje 5 liber. (Pokud jste zvědaví, můžete ho mít na 30 dní bez placení.) Bude se chtít lidem za blogy platit, když můžou začít jinde zadarmo? Podle webu OSTraining, který se specializuje na online výuku tvorby webových stránek, se Ghostu nemusí vyplatit ani jeho spoléhání na Javascript (na rozdíl od jiných blogových platforem bez Javascriptu nefunguje).

Některé recenze bloggerů, kteří Ghost vyzkoušeli, ale mluví o konci WordPressu a začátku nové doby a tvrdí, že Ghost je spolehlivá a jednoduchá služba pro všechny, kdo chtějí mít za malý poplatek jistotu, že všechno bude fungovat, jak má. Ghost je zkrátka dobře navržená platforma pro ty, kterým vyhovuje neziskový přístup a zároveň to s publikováním textů myslí opravdu vážně – nezajímají je gify, obrázky a doplňky, ale text.

03089885.jpeg

Budoucí úspěch nebo neúspěch Ghostu naznačí možná něco i o tom, jestli mají pravdu všichni, kdo tvrdí, že blogy jsou mrtvé, a ničemu, co není mobilní, superrychlé a bez dominance vizuálního obsahu, nepředpovídají dobrou budoucnost. To, jak se Ghostu povede digitální veřejnost přesvědčit, že se blogování dostává do nové éry, se ale možná neukáže jako relevantní mezník. Napovídalo by to pak stanovisku, které zastává hlavní nerd časopisu TIME, editor Harry McCracken: „Talentovaní bloggeři jsou pořád a všude, na svých vlastních malých platformách i na webech velkých korporací, a jejich práce je stejně dobrá jako tehdy, když ještě blogování bylo trendy.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.