Nic dětského v rapu Childishe Gambina

9. prosinec 2013

Naší Deskou týdne je pro následujících sedm dní studiovka amerického rappera, který si říká Childish Gambino. Jeho třetí album se jmenuje Because the Internet.

Childish Gambino je popravdě víc než rapper scénárista a herec. S jeho prací se možná setkáváte, ani o tom nevíte. V roce 2006 totiž odpromoval jako divadelní scénárista na Newyorské univerzitě a od té doby psal třeba pro populární americkou sérii 30 Rocks, která se vysílá i na českých obrazovkách.
Na nich je uváděn také seriál Zpátky do školy, v původním znění Community, kde zase Gambino hraje jednu z hlavních postav – mírně natvrdlého sporťáka Troje. Své angažmá ovšem v 5. sérii, která se bude vysílat od ledna, výrazně utlumil, aby se mohl věnovat hudbě.

Před lety objevil Donald Glover, tak zní rapperovo vlastní jméno, aplikaci, která z obyčejného jména vygeneruje označení, které zapadá do rodiny shaolinských bojovníků po zvoru Wu-Tang. Tenhle generátor stvořil Donaldovi jméno Childish Gambino.

První desku natočil Gambino před pěti lety. Od roku 2008 stihl několik mixtapů, jedno EP a s novou deskou ještě dvě dlouhohrajky. Gambino je mimochodem vedle své televizní herecké kariéry také členem skupiny komiků, která si říká Derrick Comedy. Popularitu si trojice získala hlavně díky internetu, a i proto nazval Glover své nové album Because the Internet.

„Díky internetu jsem se dostal tam, kde jsem dnes. Všichni stále tvrdí, že španělština nebo mandarínština jsou nejrozšířenější světové jazyky, ale podle mě je internet jazykem, který mluví ke všem. Problém je, že tenhle prostor nemá žádné hranice, což je naopak také úžasná věc,“ vysvětluje v jednom z rozhovorů Gambino, proč novou desku pojmenoval Because the Internet.

Jestli potřebujete škatulku, hudba Childishe Gambina zní jako kombinace Lupeho Fiasca, Franka Oceana, Draka a občas taky Tylera The Creatora a několika dalších. To je ovšem dost zbytečné zjednodušení, a měli byste cestu k muzice tohohle úspěšného renesančního sympaťáka najít sami.

Jo a mimochodem, Childish Gambino není Danny Glover, herecká legenda série Smrtonostná zbraň. Ale Donald Glover. A není to ani jeho syn.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.