Nikdy bych si nekoupil sýr, co stojí jako tři eidamy. Elsa Aids vydal zápisky z okraje společnosti

8. duben 2021
Liberatura

„Toužím být čistý a stabilizovaný jako další z mnoha pracovnic neurčitého věku, které cestou z kanceláří zahraničních firem obcházejí řetězce s konfekcí a barevnými brčky srkají ovocnou tříšť,“ píše básník a prozaik Elsa Aids ve své nové knize Přípravy na všechno. Další snění si už útlá novela, kterou jako by autor psal na kraje slevových letáků, nedovolí.

Vypravěč Příprav na všechno je samotář a podivín, člověk, kterého z letargie probouzí porno, dokumenty o druhé světové nebo slevové akce v libovolném supermarketu. Když se občas domácí literatura pokouší o obraz „obyčejného člověka“, výsledkem bývá přehnaný obraz jak z televizní inscenace. Elsa Aids je ale ve svém vidění světa nepříjemně přesný, ponurý a přesto poetický.

Přípravy na všechno jsou kniha, ve které se žije ze dne na den, kde se snídá rohlík s hořčicí a obědvá mražená zeleninová směs. Jsou to zápisky ze světa člověka, který si sice uvědomuje, co se kolem něj děje, ale nedokáže se mobilizovat k reakci. „Rád bych prožil nějaký příběh, ale nakonec zaujímám takový pohled na svět, jaký se mi naskytne,“ píše Elsa Aids. 

Letargie knihy se jemně nalomí ve chvíli, kdy vypravěč zjistí, že soused za tenoučkou zdí patří k internetové skupině takzvaných prepperů. Lidí, kteří se připravují na konec civilizace, další jadernou válku, prostě na radikální změnu světa. 

„Mám pocit, že spousta knih od českých autorů je buď o druhé světové válce, nebo pokud jsou dnešní, tak se odehrávají v takovém tom pražském bezčasí. Kdežto velká nespokojenost, prekarizace, radikalizace společnosti, nedostatek práce, ale i emoční vyprázdněnost, to je rozhodně velkým příznakem doby,“ říká Hana Řičicová na adresu knihy, která zatím u kritiků sklízí dost pochvalné reakce. 

Co říkáme na knihu Elsy Aids Přípravy na všechno? Komu v české literatuře říkáme „chcípáci“? A jak hodnotíme včerejší nominace na Magnesii Literu? Poslechněte si novou Liberaturu nejen o novele z nakladatelství Fra. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.