„Nikdy není pozdě začít, protože krev ve studánce nenaberete,“ tvrdí Stanislav Janalík

29. květen 2017

Redaktor zpravodajství Českého rozhlasu Ostrava Stanislav Janalík se stal tváří kampaně projektu Daruj krev.

Medailonek Stanislava Janalíka

Mou prací je ptát se a mluvit. A to i ve chvílích, kdy člověku do řeči moc není. Takže mě můžete znát jako zprostředkovatele příběhů a informací v reportážích Českého rozhlasu.

Mam rád sport, film, divadlo, hudbu, literaturu, společenské hemžení, vaření i čištění hlavy v přírodě. V jídle umím zhřešit, ale zároveň být i ctnostným přežvýkavcem třeba kustovnice čínské.

Při darování krve mě už dvakrát odmítli, jednou za to mohlo klíště a podruhé antibiotika. Teď napotřetí to ale vyšlo. Trochu se stydím, že jsem základní tábor překonal až v kristových letech.

Jeden můj dobrý kamarád se dárcovství vyhýbá, protože má fóbii z jehel. Další se zase vyhýbá nemocničním zařízením obecně – děsí se totiž, že skončí jako věčný pacient. Teď už z vlastní zkušenosti vím, že to jsou jen výmluvy.

Všem, kdo jste ještě krev nedarovali, bych rád vzkázal to, co mi už dlouho zní v uších: „Nikdy není pozdě začít, protože krev ve studánce nenaberete.“ A pokud se děsíte jehel nebo náhlého kolapsu, pak můžu potvrdit, že sestřičky jsou jemné (rozhodně nehrozí žádný výjev z hororu) a v případě omdlení dovedou něžně vzkřísit i ty největší pořízky.

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Spustit audio