Nina Rosa: Písničkově jazykový Babylon, který pluje na pozitivní vlně

10. září 2020

Nina Marinová zavrhla akademickou dráhu, otřepala se hraním v řadě kapel, a přišla s vlastními písněmi. S její kapelou Nina Rosa pak vyrašil na scéně nečekaně barevný květ.

Nina Marinová pochází z rodiny, kde byla doslova zavalena hudebními nástroji. Vždyť sama hraje na housle, které jí vyrobil otec, profesionální výrobce hudebních nástrojů. Přesto nebyla její cesta k dráze zpěvačky a skladatelky přímočará. Nejprve hodila za hlavu slibně rozjetá studia počítačové bezpečnosti, aby postupně získávala zkušenosti v řadě, často žánrově rozdílných kapelách. Dnes ji stále můžeme vidět v řadách Dub Artillery, Transitus Irregularis nebo po boku Báry Zmekové. V roce 2016 ale nenápadně rozjela i svou vlastní kapelu Nina Rosa postavenou na autorských písničkách.

Nina Rosa

Brzy k sobě přijala dva spoluhráče, kytaristu Antonína Dlapa (Voilá nebo Prago Union) a akordeonistu Michala Mihoka (Voilá nebo První hoře), a začala pilně koncertovat doma i v zahraničí. O pozornost si řekla hostováním na desce i koncertech Zrní, ale především vydáním debutové desky Niny Rosy nazvané Discover. Milan Tesař v recenzi v magazínu UNI album charakterizoval takto: „Kolekce je na naší (i slovenské) scéně výjimečná tím, kolik různých nálad a forem se povedlo pouhým třem hráčům zachytit.“ „Fakt, že jsem natočila nezvykle eklektické album, mi došel až poté, co jsem si dosku před vydáním pustila,“ připustila v rozhovoru během ArtCafé Nina Marinová.

Sehrané trio se v současné době vrací zpátky na koncertní pódia. Rozhovor na Vltavě proběhl jen pár dnů před vystoupením na stagi Českého rozhlasu Jazz, která je součástí festivalu United Islands Of Prague na holešovickém výstavišti. „Cítím po vydání desky, že jsme výrazně sehranější,“ dodává Nina Marinová, která přiznala, že nucená pauza vlivem koronavirové epidemie pro ni nebyla pozitivním obdobím. „Vše začíná být ale pozitivnější a ke mně začínají znovu přicházet nápady na nové písničky,“ uzavírá pozitivně zpěvačka a houslistka, která rozhovor proložila třemi živými ukázkami ze své tvorby i skladbou Ach, Bože zvedni telefon. Poslední zmíněná skladba je předělávkou od The Flying Stars Of Brooklyn, kterou na sedmipalcovém vinylu čerstvě vydal label Memory Records Prague.

Kapelu Nina Rosa můžete vidět naživo tuto neděli 13. 9. 2020 od 17.30 v rámci festivalu United Islands of Prague na Výstavišti Holešovice. Program festivalu a další informace naleznete na webu festivalu

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.