Hlasování Startéru

O soutěži

O SOUTĚŽI

Startér je hitparáda pro nové naděje domácí hudební scény. Pošlete nám svoje skladby na starter@rozhlas.cz a zkuste, co na vaše první singly řeknou moderátoři Martin Šolc a Filip Černý, odborná porota a hlavně posluchači Radia Wave. Vítěz s námi nahraje profesionální videosingl, semifinálová trojka se potká na showcasu v pražské Kasárně Karlín a všichni účastníci Startéru mají šanci objevit objevit se na pravidelných letních koncertech na pražském Stalinu, ve festivalových line-upech (např. Beseda u Bigbítu, Moody Moon Noize, Budějovický Majáles nebo V sadě skví) nebo ve Studio Session Radia Wave. Podrobnosti o cenách a také pravidla hitparády najdete níže na této stránce.

Kdo je v porotě Startéru? Michal „Amák“ Šťastný, Tereza Odehnalová, Matěj Belko, Martin Šolc a Filip Černý.

Porota Startéru pro ročník 2023/2024

Hitparáda Startér pouští každý týden pět soutěžních tracků a dvě novinky. O pořadí skladeb v hitparádě rozhoduje hlasování posluchačů, které se otevírá vždy po odvysílání pořadu (tj. ve 21:00 hodin) a uzavírá se tentýž týden v neděli ve 22:00. Hlasovat můžete po jednoduché registraci přes sociální sítě vždy jednou za 24 hodin. Každý track může být v soutěži maximálně pět po sobě jdoucích týdnů. Do dubnového semifinále postupuje 20 skladeb s celkově nejvyšším počtem hlasů. Porota z nich pak vybere tři skladby, které postupují do finále. O vítězi Startéru pak v hlasování rozhodnete vy, posluchači. Jméno vítěze se dozvíme na akci Startér Showcase v Kasárnách Karlín 15. dubna 2024, kde všichni finalisté zahrají naživo. Podrobné znění pravidel Startéru najdete níž.

Startér Intro

V letní části Startéru se přemístíme na pódia letních akcí, pořád se ale budeme setkávat i ve studiu. Startér Intro bude představovat nejzajímavější projekty sezóny, čekají vás kurátorované playlisty kapel i debaty nad stavem české scény nebo životností trsátek.

Koho jsme už nastartovali?

2023: Marjari

Českobudějovická písničkářka Marjari měla už před výhrou ve Startéru slušně našlápnuto díky povedené desce Hey Girl. Eponymní song uhranul porotu vytříbeným songwritingem, syrovým podáním tíživého tématu a čarovným zpěvovým projevem. Původně sólový projekt Martiny Činátlové se rozrostl o bubeníka Ondřeje a basáka Vlastu (dohromady tvoří duo YI), díky nimž Marjari prezentuje svou deníkovou písničkařinu na koncertech ještě syrověji. Při tom ale neztrácí na éteričnosti. Vítězný klip Only a Dream natáčeli na západním pobřeží Dánska s režisérem Petrem Vlčkem, o produkci tracku se postaral Lazer Viking.

2022: prazdniny

Brněnské kapelní trio prazdniny si Startér podmanilo svou vůbec první písničkou. Ve 3am je slyšet jak pokojíková atmosféra, za které zkoušeli první tóny v tuhé karanténě, tak i předzvěst lepších časů, které jednou prostě musí přijít. Prazdniny mají bez diskuze čich na to, co dělá z popu pop, a to na chytlavé hooky, které nedostanete z hlavy, ani kdybyste chtěli. Emocemi napěchovaný song matthew vznikal ve spolupráci s producentem Tomášem Havlenem a klipu, jenž v sobě spojil snovost i osamění brzkého rána s naivně komickou scénou pouťových labutí na maloměstě, se ujal režisér Petr Vlček.

2021: Méta Monde

Synthpopové duo z pražských Vršovic nás v hitparádě dlouhé týdny bavilo hitovkou Dying, díky které zažilo vlastní oživení. Po pandemickém komatu se Jakubovi a Romanovi konečně podařilo rozjet kapelu podle svých představ. Vítězný klip So Sad je pocta synťákům a životě v pandemické samotce, kdy si člověk se svými emocemi musel poradit bez cizí pomoci.

2020: Terra

Startér má konečně vítěznou zpěvačku. A jakou! Tereza Pištěláková aka Terra se do hitparády přihlásila těsně před uzávěrkou a za pár posledních týdnů stihla rozmetat veškerou konkurenci. Hlas jako zvon a cit pro popový hit - to všechno dokázala i ve svém vítězném klipu Cold, na kterém spolupracovala s producentem Aid Kidem a režisérem Boodyou, kterému se podařilo Tereziny silné emoce přenést do vizuální podoby, ve které se tančí mezi elementy.

2019: The Valentines

The Valentines nás nadchli svou schopností zahrát odlehčenou hitovku s ambivalentním textem, ale i tím, že se neberou moc vážně a umí škrtat. Jejich největší pecka má stopáž pod dvě minuty, ale doznívá v člověku ještě několik dnů. Na první poslech mohli působit jako kytarovka na léto, Honza, Ondra a Matěj ale patří k nejversatilnějším umělcům, které jsme v hitparádě měli. Bude zajímavé sledovat, jakými cestami se ještě v budoucnu vydají. Se Startérem mají na svědomí vítězný singl Did My Back Hurt Your Knife.

2018: Good Times Only

Česká scéna potřebuje dobrý pop jako sůl. Takže je dobře, že přišli Good Times Only. BPM mají rádi pomalejší, ale jejich tracky přetékají groovem. Zlomili nám srdce svou rozchodovkou Letní třešně bejvaj nejsladší, v režii Kuby Kaifosze pak potvrdili šuškandu skvělým vítězným singlem Někdy jsme to my.

Mezi další objevy Startéru patří kapela Silver Springs, producent Pandoo, kapely Mulholland Blue nebo 4 Dogs. Festivalová pódia Besedy u Bigbítu, Pohody, United Islands of Prague, Radio Wave Live Sessions či dalších akcí s námi objeli Aid Kid, Killiekrankie, Dalekko, Vogjetgraik, Zagami Jericho, Orient a mnoho dalších.

Pořad připravují: Filip Černý a Tereza Odehnalová

Historie pořadu

Startér vznikl v roce 2008. Původně byl vysílán jednou za čtrnáct dní. Po 3 ročnících se odmlčel a na podzim roku 2011 se vrátil jako měsíčník zpět do éteru. Pořadem provázel Tomáš Turek a Tadeáš Haager, restartovanou verzi moderovali od listopadu 2013 Jonáš Zbořil a Jakub Johánek. V únoru 2018 vystřídal Jakuba Johánka Kuba Kaifosz. Na podzim 2022 hitparádu neobjevených převzali Filip Černý a Tereza Odehnalová a o rok později Terezu vystřídal Martin Šolc.

Záznamy starších dílů najdete v našem audioarchivu!

PRAVIDLA SOUTĚŽE STARTÉR 2023/2024


- Pořadatelem soutěže je Český rozhlas, který byl zřízen z. č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, se sídlem Vinohradská 12 Praha 2 120 99, IČ: 45245053, stanice Radio Wave se sídlem Vinohradská 12 Praha 2, 120 99.


- Soutěž Startér (dále jen „soutěž“ nebo jen „Startér“) probíhá na území České republiky v období od 9. října 2023 do 15. dubna 2024.


Účast v soutěži


- Do Startéru se může přihlásit hudební projekt, který se prezentuje jako česká kapela, tzn. cítí se být součástí české scény, část jeho členů má české občanství. O tom, zda je projekt začínající, či už plně etablovaný, rozhodují tvůrci projektu.


- Přihlášením do soutěže se rozumí zaslání e-mailu se soutěžní skladbou, ale i jiná forma souhlasu s účastí v soutěži, např. domluva po telefonu s autory projektu.


- Doporučit projekt do Startéru mohou i jeho fanoušci či fanynky.


- O tom, zda bude skladba nasazena do hitparády, rozhodují pouze tvůrci projektu.


- Tvůrci pořadu se zavazují, že pokud nasadí skladbu do hitparády, jejího autora či autorku o tom informují, a to buď e-mailem, zprávou na sociálních sítích nebo telefonicky.


- Účastí ve Startéru soutěžící bez výhrad přijímá tato pravidla a zavazuje se je dodržovat.


- Hudební projekty nesplňující podmínky účasti v soutěži nebo jednající v rozporu s pravidly nebudou do soutěže zařazeny, pokud se ukáže, že tento projekt se i přes uvedené stal výhercem, ztrácí nárok na výhru.


- Soutěže se nesmějí účastnit zaměstnanci ČRo a osoby ve smluvním vztahu s ČRo, jejich rodinní příslušníci a osoby blízké.


- Zájemce o účast ve Startéru se do soutěže zapojuje zasláním skladby na e-mailovou adresu starter@rozhlas.cz. V příslušném ročníku soutěže se projekt může přihlásit pouze jednou. Spolu se zasláním skladby do soutěže je soutěžící povinen uvést informace o skladbě, jako jsou název interpreta a název skladby, krátkou biografii a foto.


- Zaslané skladby nesmí obsahovat vulgarismy ani reklamu a musí být původní. Soutěžící zasláním skladby do soutěže prohlašuje, že je autorem skladby, neporušuje práva třetích osob a že zveřejněním a užitím skladby Českým rozhlasem jemu ani jiným osobám nevzniknou žádné nároky z titulu porušování práv duševního vlastnictví.


- Skladby musí být do soutěže zaslány ve formátech mp3 (320 Kbps), nebo WAV.


- Český rozhlas si vyhrazuje právo vybírat skladby do vysílání podle svého uvážení, přičemž hodnotícími kritérii jsou mimo jiné originalita, progresivita, atmosféra skladby i textů.


Hodnocení soutěžních příspěvků


- Každý týden je na základě výběru Českého rozhlasu ve vysílání Startéru odvysíláno celkem 7 skladeb, pro které mohou posluchači hlasovat přes formulář na webu wave.cz/starter.


- Na základě počtu obdržených hlasů je vytvořen playlist následujícího kola Startéru, kdy do dalšího kola postupuje 5 skladeb s nejvyšším počtem získaných hlasů a k tomu jsou nasazeny 2 novinky.


- Skladba může být v soutěži maximálně 5 po sobě jdoucích týdnů.


- Do semifinále posluchačské části postupuje 20 skladeb s nejvyšším celkovým počtem hlasů (pokud se počty hlasů na posledním postupujícím místě shodují, postupují z daného místa všechny projekty), z těchto skladeb vybere porota tři, které postupují do finále (kritéria viz výše). Ve finále opět rozhodují posluchači. Vítězem se stává soutěžící, jehož skladba získala ve finále nejvíce hlasů. Pokud se počty hlasů finalistů shodují, vítěze vybere porota.


Hlasování


- Pro hlasování je nutné mít účet na sociálních sítích Facebook či Twitter.


- Hlasovat je možné jednou za 24 hodin pro jednu skladbu.


- Hlasování se otevírá vždy po skončení pořadu (v pondělí ve 21.00 hod) a uzavírá v následující neděli ve 22.00 hod. Výjimkou je finálové vysílání, kdy je hlasovací formulář otevřen až do poloviny živého vysílání 15. dubna 2024.


- Používání falešných účtů, jednorázových e-mailů a dalších praktik pro obcházení limitů hlasování je zakázáno. V opačném případě budou tyto hlasy zneplatněny. Zneužívání těchto praktik bude monitorováno.


Ceny pro vítěze


- Hlavní cenou Startéru je natočení profesionálního singlu a videoklipu.


- Vítězný hudební projekt získá možnost nahrát singl v profesionálním studiu (v minulosti např. liberecké studio ReSound nebo studio Tomáš Havlena). Singl bude distribuován digitálně.


- Vítězný hudební projekt dostane k dispozici profesionální tým, se kterým k singlu natočí videoklip.


- Autoři projektu Startér si vyhrazují právo konzultovat průběh i výsledek natáčení singlu a stejně tak i výběr režiséra, průběh a výsledek natáčení videoklipu. Autoři projektu Startér si dále vyhrazují způsob i termín distribuce vytvořeného obsahu.


- Další účastníci Startéru mají šanci zahrát si na různých hudebních festivalech  (Beseda u Bigbítu, Moody Moon Noize, Budějovický Majáles nebo V sadě skví) i v rámci Radio Wave Studio Sessions.


- Tři finalisté Startéru si spolu zahrají na showcasu v pražských Kasárnách Karlín, a to 15. dubna 2024.


Vyhlášení vítězů a předání výher


- Vítěz Posluchačské části soutěže bude slavnostně vyhlášen ve vysílání Startéru ve studiu ČRo Radia Wave.


- Pořadatel se zavazuje výherce ohledně výhry kontaktovat telefonicky nebo písemně prostřednictvím e-mailové adresy, kterou soutěžící poskytl pořadateli.


- Realizace předání výhry proběhne na základě dohody s výherci.


- V případě, že se do 14 dnů od vyhodnocení soutěže nepodaří Pořadateli výherce zkontaktovat, ztrácí tento výherce nárok na výhru a výhra propadá ve prospěch Pořadatele.


Prohlášení pořadatele


- Přihlášením do soutěže účastníci souhlasí s užitím jejich skladeb 1) ve vysílání stanice Českého rozhlasu Radio Wave, 2) na webu wave.cz a na dalších online platformách Radia Wave.


- Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoliv v průběhu soutěže změnit její pravidla či ceny vložené do soutěže, soutěž přerušit, prodloužit, případně bez náhrady zrušit.


- Účastí v soutěži každý soutěžící vyjadřuje souhlas s tím, že Pořadatel soutěže je oprávněn užít jméno a příjmení soutěžícího a soutěžní příspěvky na webu Českého rozhlasu a ve svých propagačních materiálech spojených se soutěží za účelem svojí propagace. V takovém případě, se ČRo se zavazuje, že při každé publikaci fotografie soutěžícího uvede v popisku i jeho jméno a příjmení.


- Případně obdržené osobní údaje soutěžících budou zpracovávány pouze za účelem vyhodnocení soutěže, předání cen a statistického vyhodnocení výzkumu a poté budou zlikvidovány.

O pořadu

Startér – hitparáda neobjevených | foto: Český rozhlas  (5000442)

Startér

Startér je hledač talentů Radia Wave. Pomáháme kapelám, které se nebojí mobilizovat své fanoušky, ale i těm, co odjakživa nenávidí clickbait.

Délka pořadu: 60 minut
Více o pořadu
Čas vysílání
po 20:00; repríza v so v 13:00Radio Wave