Český rozhlas má nadílku pro každého

Vybírejte ze svátečního programu: pohádky, premiéry her a audioknih, dokumenty, výjimečné rozhovory i rekapitulace nejzajímavějších momentů roku 2023.

Posluchači Dvojky se mohou těšit na premiérovou pohádku Drak z Čertí skály, na pohádky O princi Malíčkovi, Pán vod na Sněžníku nebo na Pohádkovou ordinaci doktora Balíčka. Na Štědrý den přinese Dvojka hru Petra Chudožilova Tenkrát o Vánocích a na Boží hod Exupéryho Malého prince. Sváteční dokumenty jsou věnované hercům i hudebním osobnostem: Vladimíru Dlouhému, Vladimíru Menšíkovi, Václavu Neckářovi nebo Karlu Svobodovi. Premiéra dokuseriálu Nesem vám Vánoce přibližuje pojetí svátků v katolické rodině nebo ve vietnamské komunitě. Speciální vydání budou mít hudební pořady Klub Evergreen, Muzikál expres nebo Dvojka u piana, na Štědrý den zazní také tradiční Česko slovenský koncert.

Po silvestrovské Ranní Dvojce následuje odpolední dvouhodinový Tobogan z divadla Kalich, nocí vás pak provede slavnostní Noční proud. V novoročním programu si můžete vybrat skvělou hru Pan Halpern a pan Johnson, rozprávění s Alfredem Strejčkem nebo koncert Michael Prostějovský Superstar.

Vltava vybrala do adventního času psychologickou Vánoční hru a komedii Hodina pod radniční věží. Na Štědrý den uvede odpoledne Pohádku z Cuckovýho království Marie Kubátové, večerní program se ponese ve znamení Rybovy České mše vánoční a Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha. Vánoční svátky pak naplní dvoudílná Pekařova žena s Václavem Vydrou v hlavní roli a poetický příběh ze zapomenutého koutu Švédska Myš. Novoroční odpoledne bude patřit shakespearovské klasice – tragédii Julius Caesar s Aloisem Švehlíkem v titulní roli.

Silvestrovským odpolednem na Vltavě vás provedou Jan Burian, Marta Kloučková nebo Milan Cais, podvečer bude patřit Pavlu Klusákovi a písním trojice Lasica-Satinský-Filip. V odpoledním vysílání vás pobaví vtipné povídky Ivana Vyskočila, Ivana Wernische nebo Emanuela Frynty. Večer bude patřit koncertu Dana Bárty a Robert Balzar Tria, půlnoc Monice Načevě. Nový rok přivítá Vltava tradičně přímým přenosem koncertu Vídeňských filharmoniků.

Výhradně na audioportále a v aplikaci mujRozhlas vybírejte z adventního kalendáře plného pokladů z archivu i premiér: novou vánoční detektivku Zabíjačka zlatého prasátka Petra Stančíka, premiéru hry Hnojivo od Petra Vodičky, Dalskabáty Jana Drdy, Sedmikostelí Miloše Urbana nebo vůbec nejstarší dochovanou rozhlasovou hru z roku 1937, Bílého Tesáka od Jacka Londona. Od začátku adventu nabízí mujRozhlas i unikátní původní podcast Ridiny Ahmedové s názvem Odpustit? – příběhy lidí, kteří touží aby jim bylo odpuštěno, nebo hledají cestu, jak odpustit druhým.

Radiožurnál zrekapituluje 23 nejsilnějších příběhů roku 2023, na sváteční dny chystá dvojitou dávku rozhovorů a bilanční projevy předsedy Senátu, premiéra a prezidenta. Co nás čeká v příštím roce připomene reportážní seriál a chybět nebudou oblíbené sestřihy nejvtipnějších přeřeků z vysílání.

Český rozhlas Plus nabídne ohlédnutí za rokem 2023 v politice, ekonomice, v zahraničních událostech a ve vědě. Na kulatý stůl Názorů a argumentů prostře téma války na Blízkém východě i domácí politiku. Do normalizačního Brna vás zavede četba z knihy Jaromíra Marka Doba chemlonová a jako bonus připravil Plus úspěšnou Radioknihu Návrat Krále Šumavy. V pořadech o historii si pak můžete připomenout legendární autorku dětských knih Astrid Lindgrenovou, Haškova Švejka nebo mrazy v lednu 1979. Dozvíte se také, jestli doopravdy existovala Viktorka z Babičky Boženy Němcové a v čem je dodnes aktuální George Orwell.

Radio Wave přinese oblíbené výběry toho nejlepšího z knih, české i zahraniční hudby, filmů i seriálů roku 2023. Vánoční nebo bilanční speciály nabídnou podcasty Casablanca, Balanc, Buchty, Čelisti, Kompot, Quest, Pot a další. Zazní také výběr nejlepších koncertů z produkce stanice.

Program Rádia Junior je po celý prosinec nabitý krásnými českými pohádkami: Tři oříšky pro Popelku, O dvanácti měsíčkách, Princ Bajaja, Sůl nad zlato, Janek a kouzelná fazole. Vysloveně vánoční téma přinesou pohádky Ježíškovy první Vánoce, Vánoční skřítek a Pohádka pro Helenku a Dickensova Vánoční povídka. Ve speciálním hávu vyjdou vánoční a silvestrovská vydání pořadů Zvídavec, Trenduj, Síťovka, Hitparáda Rádia Junior, Totál Talkshow a dalších.

Čistě digitální stanice D-dur chystá Návštěvu u jubilujícího prof. Jiřího Chvály, jehož Kühnův dětský sbor disponuje desítkami krásných nahrávek vánoční hudby. V premiéře uvede nově natočenou Kantátu pro královnu Alžbětu brněnského skladatele Jaroslava Šimíčka, připomene koledy v historických i současných úpravách a duši pozdvihne Vánočním oratoriem Camilla Sait-Saënse.

Také digitální Pohoda vybírá perly z rozhlasového archivu, např. Rybovu mši v nahrávce z roku 1961 nebo jedinou vánoční povídku se Sherlockem Holmesem – Modrý korund z roku 1969. Josef Somr bude vyprávět o vánočních tradicích na celém světě a ve Speciálu Roberta Tamchyny promluví Josef Lada, Ladislav Pešek, Martin Růžek, Rudolf Hrušínský, Jaroslav Seifert, Jan Werich, Jan Pivec nebo František Nepil. Vzdálenější minulost připomenou pořady Vánoce před 100 lety a Vánoce za 1. republiky. Silvestr vám na Pohodě už od 9 hodin zpříjemní humor známých osobností.

Regionální stanice Českého rozhlasu pro vás připravily inspirativní tipy na sváteční Výlety nebo Pochoutkový rok s vánočními recepty našeho mistra cukrařiny Josefa Maršálka a radami mistra etikety Ladislava Špačka. Se speciálem Hvězdné Vánoce zjistíte, jak doma tráví Vánoce Carmen Mayerová a Petr Kostka, Eva a Václav Hudečkovi, Dana Morávková a Petr Malásek a další slavné dvojice. Celý prosinec je na sváteční vlně oblíbená Humoriáda, ve které zní vtipné vánoční scénky našich hereckých bardů, vánočně laděné budou i Hvězdné návraty s Patrikem Rozehnalem a Divadlo pro vaše uši s Robertem Tamchynou.

Díky zahraničnímu vysílání Radio Prague International se s českými vánočními zvyky a tradicemi seznámí i cizinci. Radio Prague ale zároveň nabídne pohled cizinců na české svátky, přinese reportáž ze Svatého Hostýna, jednoho z nejnavštěvovanějších poutních míst v Česku, ve vysílání se objeví i pohled na náboženský život minulých generací.

Vánoční hry, četby a povídky

Kompletní nadílka

Stránky