Noirepolde skládá sonáty pro sychravý podzim. Přišel je zahrát i do Startéru

6. listopad 2017

„Stačí mi klavír,“ říká Václav Benda, autor vystupující pod pseudonymem Noirepolde. Na začátku letošního roku vydal EP Songs from Nowhere, jehož zvuk uzrál s přicházejícím sychravým počasím. Miminalistické sonáty Noirepolde jsou ideální na listopadové procházky městem.

Má rád skladatele Maxe Richtera, rané práce dua Arms & Sleepers, Kiasmos, hudbu pracující s melancholií. Jeden track, který si Václav Benda aka Noirepolde přidal do playlistu pro první listopadové pondělí, ale jako by dokonale vystihoval jeho tvůrčí filozofii. Instrumentální skladba I Guess I’m Floating od M83 je přesný opak jeho stadionových hitovek, pracuje s dokola opakovanou linkou tří tónů, subtilní, tepavou basou. Zbytek tvoří atmosféra. „Je to jedna z mála skladeb, kterou od M83 poslouchám. Ostatní věci od něj jsou na mě už moc dancy. Tady je jeden skvělej nápad, pár vrstev a má to stokrát větší sílu než něco, co se tváří jako velké umění a vlastně není,“ říká Václav.

Noirepolde touží po jednoduchosti. „Baví mě dělat věci, které nejsou přeprodukované, což je v dnešní době častý jev. Zároveň rád skládám přístupně, držím se jednoduchých linek.“ Limity jsou ozvobozující, říká taky Václav, který jako teenager začínal s elektronickou hudbou, než přesedlal na klavír. „Představa, že mám zaplacené studio se čtyřiceti synťáky, pro mě neznamená dobrou desku.“ 

A kde je ono Nowhere, z něhož k Václavovi přicházejí jeho klavírní sonáty? Poslechněte si poslední vydání Startéru, které potěší všechny melancholiky.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.