Nominace na Magnesii Literu

27. únor 2012

Česká literární událost roku je znovu tady. 11. ročník výročních knižních cen Magnesia Litera zná své nominované. Porota měla letos těžký výběr, protože se přihlásil rekordní počet autorů.

Knihy vycházejí, nakladatelé jsou aktivní a knižní kultura kvete. To byla první slova předsedy poroty knižních cen Magnesia Litera Jiřího Dědečka při vyhlášení letošních nominací. 11. ročník zaznamenal rekordní počet přihlášených děl. Pětičlenné poroty vybíraly v sedmi kategoriích mezi více než 330 autory.

Každoročně nejsledovanější kategorií je Litera za prózu. Jako jediná má také šest nominací, všechny ostatní kategorie mají tři. Porota ve složení Vladimír Karfík, Marta Ljubková, Roman Ráž, Pavel Weigel a Tomáš Zmeškal se nakonec jednohlasně shodla na povídkovém souboru Kruhová leč od Jiřího Kratochvila. Dalším nominovaným je autor magického realismu Michal Ajvaz s dílem Lucemburská zahrada. Třetí nominaci si vysloužil v českých literárních kruzích rovněž velmi zavedený autor Jiří Stránský a jeho Tóny. U všech těchto tří autorů porota své rozhodnutí zdůvodnila především tím, že jejich nová díla mají úplně jiný styl než ta předchozí. Trojici ještě doplňuje Sylva Fischerová (Pasáž), Josef Moník (Schweik it easy) a Marek Šindelka (Zůstaňte s námi).

„Vždycky má porotce před sebou ctižádost, aby našel něco neokoukaného, aby se to mohlo označit za nový objev v literatuře. Zároveň musí vzít v úvahu, že má před sebou knížky autorů vyzrálých a autorů, kteří napsali věci přibližně stejné kvality, jakou nacházíme v jejich předchozích dílech, a tyto autory my nemůžeme opomíjet jen proto, abychom exponovali neznámá jména, vysvětlil rozhodnutí poroty jeden z členů Vladimír Karfík.

02527998.jpeg

Za jedenáctiletou historii vyhlašování cen se ještě nestalo, aby byl dvakrát zařazený překladový autor. Letos se to povedlo Rusovi Vladimírovi Sorokinovi (Vánice), který soutěžil už před dvěma lety s románem Den opričníka. Obě díla přeložil Libor Dvořák.

Velmi sledovanou kategorií také bývá poezie. Porota v čele s básníkem Janem Štolbou se letos shodovala velmi těžko. Matematické prolnutí názorů nakonec vyneslo nominaci Kamilu Bouškovi (Oheň po slavnosti), Pavlu Ctiborovi (Civilizace/Zvířátka z pozůstalosti) a Radku Fridrichovi (Krooa krooa). „Letos nebyla v poetické sekci jména tak veliká, ale to neznamená, že tam nebyla veliká díla. Do určité míry tedy v letošním roce zvítězilo mládí, přiblížil letošní rozhodování v poetické kategorii člen poroty Jiří Dědeček.

Vítězové jednotlivých kategorií a držitel hlavní ceny Kniha roku budou oznámeni 4. dubna. Vyhlášení bude probíhat na Nové scéně Národního divadla pod režisérskou taktovkou Jiřího Havelky.

Přehled všech nominantů v jednotlivých kategoriích:

Litera za prózu Michal Ajvaz: Lucemburská zahrada (Druhé město) Sylva Fischerová: Pasáž (fra) Jiří Kratochvil: Kruhová leč (Druhé město) Josef Moník: Schweik it easy (Argo) Jiří Stránský: Tóny (Hejkal) Marek Šindelka: Zůstaňte s námi (Odeon)

Litera za poezii Kamil Bouška: Oheň po slavnosti (fra) Pavel Ctibor: Cizivilizace/Zvířátka z pozůstalosti (dybbuk) Radek Fridrich: Krooa krooa (Host)

Litera za knihu pro děti a mládež Renáta Fučíková, Daniela Krolupperová: Historie Evropy (Práh) Radek Malý: Listonoš vítr (Albatros) Iva Procházková: Uzly a pomeranče (Albatros)

Litera za literaturu faktu Kateřina Horníčková, Michal Šroněk: Umění české reformace (Academia) Jiří Knapík, Martin Franc a kol.: Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967 (Academia) Josip Kleczek: Život se Sluncem a ve vesmíru (Paseka)

Litera za nakladatelský čin Edice Světová knihovna (Odeon) Alexandr Solženicyn: Souostroví Gulag (Academia) Filip a Marcela Suchomelovi: ...a z mlhy zjevily se útesy čínské. Obraz Číny v prvních fotografiích (Arbor vitae)

Litera za překladovou knihu Irčne Némirovská: Francouzská suita (Přeložila Helena Beguivinová, Paseka) Vladimír Sorokin: Vánice (Přeložil Libor Dvořák, Pistorius & Olšanská) Saša Stanišić: Jak voják opravuje gramofon (Přeložil Tomáš Dimter, Labyrint)

Litera pro objev roku Kamil Bouška: Oheň po slavnosti (fra) Ondřej Buddeus: 55 007 znaků včetně mezer (Petr Štengl) Štěpán Hulík: Kinematografie zapomnění (Academia)

autor: Martin Melichar
Spustit audio