Nordický pop, italo hiphop i hypno z Ugandy. Světový sound servírují Mr. Oizo, Winona Oak a Mwami

23. únor 2022
Topinky

Aktuální výběr hudebních novinek má nepokrytě globální charakter: skandinávský pop z nordických hvozdů střídá hypnotický taneční sound z Kampaly, slovenské indie tu doplňuje italo hiphop slavného francouzského producenta. A aby toho nebylo málo, američtí syntpopoví klasici Future Islands oslavují švédského krále. Yes Mom!

Mr. Oizo & Phra - Hot In Her
Credits: Quentin Dupieux, Francesco Barbaglia
Label: Ed Banger
Album: Voilà

Chorý pastor defektního elektra a jeden z nejoriginálnějších evropských filmařů Quentin Dupieux aka Mr. Oizo se ve své nejnovější hudební inkarnaci spojil s italským producentem a rapperem Francescem "Phra" Barbagliou z projektu Crookers. Společně teď vydávají minialbum italo hiphopu s francouzským elektronickým twistem, pojaté na způsob klasických mixtapů à la Madlib. Tělo EPčka tvoří devět krátkých skladeb doplněných o čistě instrumentální verze, z nichž každá má specifický styl i flow. My pro vás ze zábavné kolekce vybíráme track Hot In Here, kde do typických Oizových (ne)pravidelných rytmů a funky prvků zaznívají i samply z dvacet let staré Nellyho klasiky Hot In Herre.

Future Islands - King Of Sweden
Credits: Samuel T. Herring, Gerrit Welmers, Michael Lowry, William Cashion, Steven Wright
Label: 4AD
Album: King Of Sweden single

Americká synthpopová čtveřice Future Islands neztrácí svůj typický groove ani v roce 2022. Zatímco loni v létě nás baltimorští popoví excentrici na své sedmé album teasovali šťavnatým singlem Peach, teď ještě zvyšují posluchačská očekávání novým existenciálním bangerem King Of Sweden, který před pár dny odpremiérovali živě v populární The Late Show se Stephenem Colbertem. Soudě dle soustředěného výkonu kapely v kontrastu s tradičně rozvášněnou performance frontmana Samuela T. Herringa – nechyběla hyperemotivní gesta, senzační práce elastických kolen, bušení pěstí v hruď ani metalový growl – bude nadcházející světové turné Future Islands stát za to. Škoda, že se týká mimo jiné Norska, Dánska i Finska, Švédska ale nikoliv...

Winona Oak - Island Of The Sun
Credits: Johanna Ekmark, Chris Lyon, Kyle Shearer, Nate Campany
Label: Neon Gold / Atlantic
Album: Island Of The Sun

Švédská zpěvačka a písničkářka Johanna Ekmark aka Winona Oak nás loni v zimě uhranula singlem Winter Rain a fakt, že náleží k elitě současného scandipopu, dokazuje i na novince Island Of The Sun. Singl z připravované stejnojmenné desky svým názvem odkazuje k jejímu rodišti, jímž jsou nordické hvozdy ostrova Sollerön (Ostrov slunce). „Tato píseň vznikla za slunečného večera v Los Angeles, když jsem procházela opravdu těžkým obdobím a stýskalo se mi po domově víc než kdy předtím,“ říká ke vzniku tracku sama Winona a dodává: „Ostrov slunce pro mě funguje jako metafora místa, kde je všechno klidné a jednoduché. Chci, aby představoval šťastné místo v nás samých nebo ve vztahu; hořkosladkou touhu po místě, kam se toužíme znovu vrátit.“ Zasněný severský hit produkoval Chris Lyon (The Chainsmokers, Rina Sawayama) a Valley Girl (Dua Lipa, Caroline Polachek).

Tessa Violet - Yes Mom
Credits: Tessa Williams, Jeffrey Laliberte, Paul Laliberte, Shelby Archer, Yachty Money
Label: T∆G Music
Album: Yes Mom single

Další novinka z playlistu Radia Wave se vám bude hodit především ve chvíli, kdy se probudíte s nízkým sebevědomím a hledáte nějaký nakopávač nálady. „Když se vidím v odrazu, cítím k sobě lásku, protože můžu. Ano. Nejspíš jsem můj fanoušek,“ zpívá americká písničkářka Tessa Violet, která je úspěšná nejen na YouTube, kde se proslavila jako vloggerka, ale také jako hudebnice. Její novinka Yes Mom ohlašuje druhou desku, kterou chystá na letošní rok. Text skladby, která je oslavou vlastní identity a sebelásky, napsala společně s manželským duem King Solomon a Elle Foxglove aka Yachty Money – hutným elektronickým beatem v kombinaci s chytlavým klavírem pak skladbu obdařil producent The Fund. Violet poprvé se skladbou vystupovala během turné Something To Look Forward To už v roce 2020 a není divu, že díky natěšeným fanouškům skladba výrazně trenduje na TikToku.

Mwami - Danser
Credits: Isaac Sekalala, Bartek Prosuł, Edoardo Bosi, Mwesigwa Barigye
Label: AMPRSND
Album: Danser single

Uganda se v posledních letech stala rodištěm nových hudebních talentů. Podobně jako Lagum, Josh Forehead nebo Ceee i Mwami pochází z mladé DIY scény hlavního města Kampaly. Svou estetikou se pohybuje někde mezi experimentálními zvuky Samphy a drsností animovaného alter ega Flying Lotus nazvaného Captain Murphy, kdy výsledný sound připomíná spíš tajemnější verzi Channel Tres. Mwami začal poprvé čeřit vlny internetu v roce 2019 se singlem Rektless. Nedlouho poté následovalo jeho debutové, tradičním žánrům taneční hudby se vyhýbající EP Protean. S nastupujícím hladem po dlouhohrající novince nás Mwami konejší svým prvním releasem letošního roku – hypnotickým tanečním trackem Danser, který putuje do naší rotace.

Mike Dimes - Home
Credits: Mike Dimes, Caleb Chiang, Michael Goode Jr., Tzurel Halfon
Label: Camp Billy / Encore
Album: Home single

Mike Dimes je jedním z největších loňských objevů rapového světa. V jeho tvorbě se odráží jeho jižanské kořeny, zároveň ale obdivuje třeba newyorskou scénu. Jednadvacetiletý rapper ze San Antonia brzy vydá svůj první albový projekt In Dimes We Trust, který ohlašuje singl Home. Ten je věnovaný Texasu a všem místním kamarádům a známým, kteří mu pomohli dostat se tam, kde teď je. O beat tracku se postarala dvojice Zuri a Cyleb.

Tolstoys - Dokola
Credits: Ela Tolstova, Michal Smetana, Matej Herceg, Lukáš Brabec, Frederika Camastra, Pavol Rehák, Drew Deal, Zino Mikorey
Label: Slnko Records
Album: Mirror Me

Slovenská kapela Tolstoys – s tvůrčím duem Ela Tolstova a Michal Smetana v jádru – vstupuje do nové etapy se svou v pořadí druhou deskou. Pět let po albovém debutu Botanika, na kterém úspěšně rozvíjeli schéma dream popu s prvky akustické hudby a elektroniky, je teď pro kapelu rozkročenou mezi Berlínem, Prahou a Bratislavou hlavním tématem hledání vlastní identity. „Během přípravy desky jsme zpovzdálí pozorovali naše emoce. Snažili jsme se je pochopit, tím posilnit svá vlastní já a dospět,“ říká Tolstova k novince, na které se producentsky podílel Drew Deal (bubeník berlínské kapely People Club) a o mastering se postaral Zino Mikorey (nominovaný na Grammy za svou práci s Nilsem Frahmem nebo Thomem Yorkem). Svěží propojení groovy beatů, ostrých synťáků a jemného hlasu frontwoman odkazuje do nejvyšších pater současného indie popu. My z nové desky, která vyšla 22. února na Slnko Records, vybíráme chytlavý track Dokola.

Tinashe - Naturally
Credits: Tinashe Kachingwe, Abby-Lynn Keen, Dallas Caton, Dimi Sloane Sesson II, Mark Landon, Max Fogelstrom
Label: Equity
Album: 333 (Deluxe)

Po dlouhém boji s velkou nahrávací společností vydala zpěvačka Tinashe své páté studiové album 333 po vlastní ose. To bylo loni v srpnu, deska sklidila skvělé recenze a vešla se i do několika výročních žebříčků. Tinashe nyní nahrávku vydává znova v deluxové verzi se čtyřmi bonusy. Mezi nimi bude i skladba Naturally, která dostala také klipovou podobu. S Tinashe se na ni podíleli producenti Dallas Caton, M-Phazes, Max Leone, Absolutely a Midi Jones.

Komu bylo tentokrát ve studiu vedro? Umí Aleš telefonovat v italštině? Zvládá Filip tzv. vzdušné lyžování lépe než frontman Future Islands? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.