Nová směrnice o autorském právu na internetu pomůže v boji proti fake news, soudí výkonný ředitel Unie vydavatelů

12. září 2018

Už dlouho kolem něčeho nebyly takové spory. Poslanci Evropského parlamentu dnes budou hlasovat o takzvané směrnici o autorském právu na digitálním trhu. Ta prý má ochránit vydavatele, filmaře nebo muzikanty, aby na využívání či zneužívání jejich děl nevydělával někdo jiný – především velké internetové firmy. Odpůrci návrhu ale mluví o cenzuře nebo dokonce o ohrožení svobodného internetu.

Novou směrnici jednoznačně podporuje například Unie vydavatelů. „V současné době žijeme v neopakovatelném období digitální transformace. Celá řada legislativních úprav je z analogové doby, dnes potřebujeme nové,“ vysvětluje její výkonný ředitel Václav Mach.

Nezastírejme online blokování a cenzuru termínem monitorování, žádá poslanec Peksa (Piráti)

Internet vznikl jako kolektivní podnik, kompletně financovaný z veřejných peněz

Europoslanci odmítli těsnou většinou návrh směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Ta upravuje evropská pravidla týkající se autorů a užití jejich děl na internetu. Evropský parlament bude o směrnici znova rozhodovat v září. Mají být posílena práva autorů tak, jak žádá evropská směrnice, nebo tato norma znamená cenzuru internetu a omezení svobodného přístupu k informacím?

Důvěryhodný obsah?

Směrnice by podle něj měla zrovnoprávnit veškerý obsah na internetu a zajistit mu stejnou míru ochrany, jaká existuje v analogovém světě. A konkrétně? 

„Pokud si pouštíte písničku na YouTube, nedostane její autor peníze přímo od konkrétního posluchače. Místo toho se formou kolektivní správy měří, jak často se jeho písnička hraje. Jednou za rok pak kolektivní správce rozpočítá, jaký nárok na honorář daný interpret má. Podobným způsobem bychom měli zacházet i s důvěryhodným obsahem na internetu,“ popisuje.

A tady přichází okamžik, kdy se nová směrnice nepřímo dotýká i takzvaných fake news. Abychom se prý nedostali do situace, kdy jimi budeme jako uživatelé zaplaveni, potřebujeme se orientovat podle důvěryhodných zdrojů. „Jejich algoritmus se musí chovat stylem, aby se ve výsledku vyhledávání neobjevovaly nedůvěryhodné odkazy.“

Společnost Google má v současnosti tak dominantní postavení na trhu, že výsledky vyhledávání, které nabízí, nemůžou být na její libovůli. Musí transparentně nabízet výsledky vyhledávní, které dají správnou informaci.
Václav Mach

Směrnice má řešit i porušování autorských práv

Jedním z kontroverzních článků směrnice je i článek 13, který přenáší odpovědnost za obsah sdílený na internetu na internetové firmy.

Autorská práva platí i na internetu. Na co se vztahují?

03526756.jpeg

Autorské právo se netýká jen profesionálních spisovatelů, hudebníků a filmařů, ale v podstatě každého z nás. A to zejména v současné době internetu. Jsme autory blogů, fotografií, videí a článků. A kdokoli může naši práci zneužít nebo využít ve vlastní prospěch. Čeho všeho se autorské právo týká?

„Princip směrnice vychází z toho, že i na internetu by se měl každý chovat odpovědně jako v životě. A svoboda na internetu končí tam, kde začíná poškozování práv někoho jiného. Pokud se ale nachází obsah, který porušuje autorská práva, platforma se dnes tváří, že ona autorská práva neporušuje, protože obsah si mezi sebou sdílejí uživatelé,“ kritizuje Václav Mach současný stav.

„Cílem směrnice není aktivně filtrovat obsah. Měl by ale zamezit tomu, že pokud je jednou nějaký obsah z internetu stažen, neměla by se na něm v vzápětí objevit řada jeho kopií,“ uzavírá.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.