Nová studie: Vegani mají o 43 % vyšší riziko zlomenin kostí, jsou ale více odolní proti onemocnění srdce

25. listopad 2020

Lidé, kteří konzumují pouze veganskou stravu, mají o 43 % vyšší riziko zlomenin kostí než ti, kteří konzumují maso. To tvrdí nová studie publikovaná v odborném časopise BMC Medicine. Výzkum byl provedený na téměř 50 000 účastníků žijících ve Velké Británii a 3941 z nich mělo za sebou nějakou zlomeninu. Byli mezi nimi ale disproporčně zastoupeni vegani, vegetariáni a pescetariáni.

Riziko jednotlivých typů zlomenin ale ve výzkumu kolísá. Například u zlomenin kyčlí se jedná až o 50 % vyšší pravděpodobnost zlomeniny. Předešlé studie ukázaly, že vyšší riziko zlomenin je způsobené nižším indexem tělesné hmotnosti – body mass index (BMI) a nižší mírou vápníku. Tato studie podle Dr. Tammy Tong, nutriční epidemioložky z Oxfordské univerzity, kde výzkum probíhal, potvrdila, že vegani, kteří mají v průměru nižší BMI i nižší příjem vápníku a bílkovin, mají vyšší riziko zlomenin.

Vedoucí výzkumu, doktorka Tammy Tong na druhou stranu říká, že vyvážená a převážně rostlinná strava vede k nižšímu riziku onemocnění srdce nebo cukrovky. Jedním z limitů studie je podle Independentu také to, že většina účastníků byli bílí Evropané. Autoři studie také neměli přesné údaje o konkrétních příčinách zlomenin a nebyli ani schopni sledovat, do jaké míry dochází u veganů k nahrazování vápníku.

autoři: Eva Svobodová , jp | zdroj: Radio Wave
Spustit audio