Nová vlna afrobeatu, artificiální zvuky i dance-punk. Jak bude asi znít hudba roku 2022?

3. leden 2022

Rok 2022 je tady a s ním tradičně i notná dávka očekávání. V hudebním světě není čerstvý start s příchodem nového roku výjimkou. Ve světových žebříčcích loni bodovaly třeba desky zpěvaček Olivie Rodrigo a Billie Eilish, které se opíraly o zvuk devadesátkových kytarovek. Jaké trendy můžeme očekávat v hudbě letoška? Do svých pomyslných křišťálových koulí dávají nahlédnout Karel Veselý, Jakub Šíma a Aneta Martínková.

„Mám pocit, že obecně velké hvězdy čím dál tím víc recyklují věci, na kterých vyrostly, spíš než že by se snažily hledat něco stoprocentně unikátního,“ říká hudební publicistka, písničkářka a laureátka předloňské ceny Jany „Apačky“ Grygarové za publicistiku v rámci hudebních cen Vinyla Aneta Martínková alias Margo.

„Řekl bych, že v roce 2022 bude hrát prim pokračující, ale zároveň výrazně zrychlující virtualizace světa,“ předpovídá redaktor Radia Wave Jakub Šíma, kterého můžete znát jako autora rapové série Brrrap.

Hudební publicista a spisovatel Karel Veselý má v souvislosti s hudebními trendy pro rok 2022 jedno neskromné přání: „Aby se hyperpop stal konečně popem. Aby skončila vlna lockdownových desek a v taneční hudbě konečně zavládla bezbřehá euforie.“

Jeho „tajným tipem“ pro další trendující hudební žánr je nová vlna afrobeatu, který se poslední dobou čím dál víc zjevuje na klubové scéně. Karel Veselý a Aneta Martínková zmiňují jako desku, ke které směřují jejich velká očekávání, chystané album Crash americké zpěvačky Charli XCX, které by mělo vyjít už v březnu.

O čem vypovídá úspěch loňských desek, které se opíraly o zvuk devadesátkových kytarovek? Proč se podle Karla a Jakuba návrat ke kytarám v rámci nadcházejících hudebních trendů nekoná? A co pro rok 2022 v hudbě předpovídá Aneta? Poslechněte si celý příspěvek.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.