Nové desky Animal Collective, Pushy T nebo Bloc Party už brzy. Na která alba se těšit?

7. leden 2016

První polovina roku nebude tak bohatá na silně očekávané nahrávky, jako tomu bylo loni. To ale neznamená, že nás čeká špatný rok. Konec zimy přivane několik slibných releasů a ani na jaře nebudou hudební fanoušci úplně na suchu.

Velké věci se začnou dít hned přespříští pátek. Energické postpunkerky Savages přijdou s Adore Life a podle titulního singlu se dá očekávat, že se bude jednat o podobně charismatickou desku, jakou byl dva roky starý debut Silence Yourself. Ve stejný den pak newyorští synthpopaři Chairlift udělají vydáním Moth třetí zářez do své diskografie.

O týden později se fanoušci Bloc Party dozvědí, jak se vydařila výměna na bubenické stoličce. Invence Matta Tonga byla jedním z nejvýraznějších plusů této kapely, uvidíme, jak se na Hymns nelehké role ujme jednadvacetiletá Louise Bartle. Svou sedmou desku This Is Acting vydá v lednu i tajemná Australanka Sia. Letos se dočkají i milovníci poetického rapu – „bratia“ Lyrik a Bene alias duo Modré hory představí následovníka dva roky starého Big Beatu.

Animal Collective své nové album Painting With, které vyjde 19. února a patří mezi vůbec nejočekávanější desky letošního roku, uvedli poměrně nevšedně. Koncem listopadu ho nechali streamovat na letišti v Baltimoru, svém domovském městě. Dvaadvacetiletá zpěvačka a herečka Tinashe už na svém debutu Aquarius ukázala, že není jen další umělou hvězdičkou a mainstreamovým R&B prefabrikátem. I na únorové novince Joyride chce bourat předsudky, se kterými se neustále potýká.

Tříleté mlčení v březnu deskou Chaosmosis prolomí skotští Primal Scream. Na letošní jaro si další sólové album naplánoval i androgynní anděl Antony Hegarty, tentokrát pod pseudonymem Anohni. Deska HOPELESSNESS bude zajímavá i z jiného důvodu – producentsky se na ní podíleli Hudson Mohawke a Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Never. My v redakci se budeme těšit na desku KING PUSH rappera Pushy T, našeho oblíbence a podle všeho nástupce uvadajícího Kanyeho Westa.

03537305.jpeg

Další žhavé desky roku 2016, u kterých zatím chybí přesné datum vydání:
Action Bronson – The Human Highlight Reel
Alice Glass – (TBA)
D∆WN – The Red Era
Drake – Views from the 6
Frank Ocean – Boys Don’t Cry
James Blake – Radio Silence
Local Natives – (TBA)
M.I.A. – Matahdatah
PJ Harvey – (TBA)
Sky Ferreira – Masochism

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.