Novinka od Schoolboye Q je knihou protikladů gangsta rapu

6. březen 2014

Vypadalo to, že image gangsta rapperů definitivně vytěžil nablýskaný svalovec 50 Cent, který svoji historku o kriminální minulosti v druhé polovině nulté dekády rozředil do podoby řídkého čajíčku. Teď je tu ale nová generace rapperů, která se k nesmrtelnému tématu černého amerického snu dosaženého všemi dostupnými prostředky vrací s vervou i neokoukaným přístupem.

O renesanci losangeleského gangsta rapu se nejpilněji stará partička Black Hippy v čele s Kendrickem Lamarem. Dalším výrazným členem téhle party spojené s kalifornským vydavatelstvím Top Dawg Entertainment je Schoolboy Q, sedmadvacetiletý rapper z Los Angeles s bohatými zkušenostmi z pouličního gangu i drogového byznysu.

S 50 Centem se gangsta rap dostal do své „glamour“ fáze, v níž fantazie převážila nad realitou, předloňský albový monument Kendricka Lamara Good Kid M.A.A.D City nicméně vrátil do žánru pochybnosti, zoufalství i bolest života na hraně. Schoolboy Q se od svého parťáka naučil, že má smysl o těchto věcech mluvit, jeho dlouho odkládaný a několikrát předělávaný oficiální debut Oxymoron tak vyvažuje tradiční klišé gangsta rapu introspektivními vhledy do života chlapíka, který prodává drogy a zároveň je na nich závislý. Proto má mimochodem deska v názvu latinské slovo označující logický protimluv.

Stín Lamarova opusu se nad albem Oxymoron vznáší velmi viditelně. Těžko si představit, že by se bez něj dostal do tracklistu sedmiminutový psychedelický epos Prescription/Oxymoron, a deska je i podobně postavená – od retrospektivních tracků Gangsta a Collard Greens až k euforickému finále Man of the Year. Jen se nejde tak hluboko. Přes všechny podobnosti se svým slavnějším parťákem je Schoolboy Q pořád víc gangster z tradičního těsta a skladby jako What They Want nebo Blind Threats zapadnou do linie rapu ze západního pobřeží lépe než Lamarovy meditace. I proto k němu patří agresivnější rap i beaty a chytlavé motivy, které ale ve studiu skvěle ředí temnými podklady.

03075249.jpeg

Šňůra singlů, které Schoolboy Q zatím z desky vydal, je famózní a některé budete znát i z vysílání Radia Wave. Ke Collard Greens či Break the Bank si teď můžete přidat ještě euforickou Hell of a Night nebo naopak vyklidněnou skladbu Studio a na deluxové verzi se ještě krčí masivní trapový hit Fuck LA. Oxymoron nebude zcela určitě doprovázet takové nadšení jako Good Kid M.A.A.D. City, na to deska málo překračuje hranice svého žánru, Schoolboy Q ale přesto dokázal něco výjimečného. Něco, co se ještě před lety zdálo skoro nemožné – připsat do historie gangsta rapu ještě jednu smysluplnou kapitolu.

Hodnocení: 80 %
Schoolboy Q – Oxymoron (Interscope / Top Dawg)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.