Novinka Thoma Yorka: Album ANIMA je jako zpěvník úzkostí moderního člověka

4. červenec 2019

Thom Yorke z Radiohead vydal svoji nejlepší sólovou desku, alespoň podle hudební kritiky. Proto jsme album ANIMA podrobili v Komplexu kritickému poslechu. K čemu jsme došli a jak si album stojí ve srovnání s předchozí nahrávkou Tomorrow´s Modern Boxes? Proč je těžké zapamatovat si refrény a proč je Yorke upnutý k Praze, která pro něj funguje jako zdroj úzkostí z přeplněných velkoměst?

Latinské slovo anima označuje duši a v jungiánském jazyce zas popisuje ženské prožívání v nevědomí muže. Dobře to vystihuje celou tvorbu Thoma Yorka z Radiohead, který přitáhl do populární kultury a především rockové hudby dříve nepoznané emoce. Křehkým hlasem zpíval o úzkostech z moderních technologií nebo odcizeného života v přeplněných velkoměstech. Jeho témata se odráží i na albu ANIMA. Jak si všímá hudební server Pitchfork, jde o jeho specifickou verzi seriálu Black Mirror.

Něco se ale na novince zlomilo. „Zatímco předchozí desky působily jako koláž různých inspirací z britské elektronické hudby od dubstepu po UK garage, tady to najednou dává smysl,“ říká Jiří. Svoji roli jistě sehrálo to, že Yorke se předtím zabýval filmovou hudbu, například pro loňskou adaptaci slavné hororové klasiky Suspiria. „Album je atmosféričtější a lépe drží pohromadě. Přesto přeskakují různé frekvence zvuku, hudba je těkavá a odráží úzkostné Yorkovy stavy,“ tvrdí Miloš. „Těžko si zapamatujete jeden refrén.“ Album sklízí zasloužený úspěch možná dílem proto, že předchozí nahrávku Tomorrow´s Modern Boxes z roku 2014 zastínil fakt, že Yorke vydal desku přes torrenty. Forma zvítězila nad obsahem, ale tentokrát je to jinak.

Co hudebnímu světu zanechala islandská kapela Sigur Rós s albem Ágætis byrjun, které slaví dvacetileté výročí? Jak vypadá mentální zahrádka, kam vás zavede americká drone-metalová kapela Earth? Poslechněte si Komplex!

Playlist:

Uniform & The Body – Penance (Sacred Bones, 2019)
Thom Yorke – Not the News (XL Recordings, 2019)
Thom Yorke – Runawayaway (XL Recordings, 2019)
Earth – Cats on the Briar (Sargent House, 2019)
Earth – The Colour of Poison (Sargen House, 2019)
Sigur Rós – Viðrar vel til loftárása (Fat Cat / Smekkleysa, 1999)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související