NOVINKY: Alien Tango ladí kosmické rádio a Bob Mould chrlí protestsongy

15. červen 2020

Třetí várka červnových novinek už pomrkává po létě a tanci spolu s Andreyou Casablancou, novým českým objevem zpěvačkou Lucianou nebo Black Devil Disco Club. Zatímco všichni tančí a Alien Tango opisuje texty z Wikipedie, legendární Bob Mould z kapely Hüsker Dü vytáhl z rukávu přísný protestsong.

Andreya Casablanca – Talk About It

Credits: Andreya Casablanca
Label: Doris Records
Album: Talk About It single

Zpěvačka Andreya Casablanca se poprvé na hudební scéně objevila coby polovina berlínského garážového dua Gurr. Pro svůj sólový projekt, který aktuálně spouští pod vlastním jménem, se ale rozhodla použít jiný zvuk: hudebnice jako svůj vzor uvádí Grimes, Angel Olsen nebo Lady Gaga a její debutový singl je těmito inspiracemi rozhodně poznamenaný. Takzvaně chytrý taneční pop.

Rolling Blackouts Coastal Fever – Cameo

Credits: Fran Keaney, Tom Russo, Joe White, Joe Russo, Marcel Tussie
Label: Sub Pop
Album: Sideways to New Italy

Australskou kapelu máme v novinkách skoro každý týden a ani tentokrát to nebude jinak. Rolling Blackouts Coastal Fever vznikli v roce 2013 v Melbourne, o tři roky později podepsali slavnému americkému labelu Sub Pop a o další dva roky později vydali debutové dlouhohrající album. Svůj mix melodického indie rocku s trochou punku provozují dál i na aktuální druhé desce Sideways to New Italy. My si z alba nasazujeme skladbu Cameo. 

Black Devil Disco Club – Synth Is Not Love

Credits: Bernard Fevre
Label: Lo Recordings
Album: Synth Is Not Love single

Francouzský producent a milovník archivních nahrávek Bernard Fevre byl dlouho považován za obskurní postavičku elektronické hudby: svoje první EP pod jménem Black Devil Disco Club vydal v roce 1978 a pak zmizel ze světa. Znovu se vynořil až v novém tisíciletí, kdy jeho staré tracky vyšly v reedici. Povzbuzený nečekaným a zpožděným úspěchem se Fevre znovu vrhnul do produkování. Synth Is Not Love je jeho aktuální singl.

Run the Jewels – Walking in the Snow


Credits: Jamie Meline, Lola Mitchell, Michael Render, Torbitt Schwartz, Wilder Schwartz
Label: BMG
Album: RTJ4

Čtyři roky čekali fanoušci na nové album Run the Jewels a dočkali se první červnový pátek. El-P a Killer Mike znovu na RTJ 4 servírují výbušný mix rapu a politiky a těsně po vydání desky sklidila největší ohlas skladba Walking in the Snow. Run the Jewels v ní upozorňují na policejní brutalitu a společenskou nerovnost, tedy témata silně rezonující se současným napjatým stavem v USA. Killer Mike dokonce ve skladbě popisuje scénu s policistou klečícím na krku demonstrantovi, velmi podobnou té, která se odehrála na konci května a při níž zemřel George Floyd. RTJ nicméně skladbu nahráli už vloni v prosinci. V tracku hostuje rapperka Gangsta Boo.

Labello – Vintage

Credits: Libor Petrášek, Tomáš Havlen
Label: Die Mannschaft
Album: POP

Pražský rapper a znalec české fotbalové ligy Labello vydal 8. června své debutové dlouhohrající album POP, které navazuje na loňskou mixtape Autotune AF2. Labello na nahrávce hojně využívá služeb Tomáše Havlena z post-hudby nebo labelu Bad Names, který se zde představuje jako rapový producent. Havlen stojí i za trackem Vintage, v němž Labello se svým typickým smyslem pro humor líčí život rappera, který ještě čeká na slávu a peníze. („Chybí už jen milion a zarobim míč.“) Na albu POP se také podíleli producenti dné, Oliver Torr a Huclberry nebo rappeři Frayer Flexking a ICY L.

Alien Tango – Arthur Conan Doyle

Credits: Alberto García Roca
Label: Alien Tango Entertainment
Album: –

Alien Tango je v Londýně žijící španělský hudebník, který se proslavil surreálným humorem a osobitou DIY estetikou. Tvrdí o sobě, že svoji hudbu zaznamenává skrz přijímač signálů kosmického vysílání anebo že je výtvorem umělé inteligence. Letos třeba vydal album Blink Pop, Vol. 1, které sestává z patnáctivteřinových skladeb. Novinkový singl Arthur Conan Doyle zpívá Alien Tango z pozice slavného autora detektivních románů. Píseň vznikla, když jsem se snažil napsat popový trhák s dramatickými akordy jako od Britney Spears, říká Alien Tango a přiznává, že některé verše v textu jsou ukradené z Wikipedie.

Tomáš Palucha – Mauglí

Credits: Jan Tomáš, Libor Palucha, Tomáš Vondra, Zdeněk Jurčík
Label: Full Moon
Album: Full Moon 10

Kompilace ku příležitosti výročí 10 let fungování magazínu Full Moon obsahuje směsici výrazných jmen (nejen) lokální alternativní scény a my po nové skladbě čtveřice Orient přidáváme do naší rotace i novinku Mauglí kapely Tomáš Palucha. Stálice české kytarové scény, která na sebe naposledy upozornila druhým albem Čaro před dvěma lety, na němž opět přivítala řadu domácích i zahraničních hostů, na kompilaci přispěla krátkým hitem, který se veze na vlně jejich klasických chytlavých kytarových meditací.

Billy Nomates – FNP

Credits: Billy Nomates
Label: Invada
Album: FNP single

Fanoušci Sleaford Mods by měli zbystřit! Britská hudebnice Billy Nomates, kterou právě známé nottinghamské duo zařadilo do svého karanténního playlistu pro americký server Brooklyn Vegan, pracuje na novém albu. Chytlavý post-punk inspirovaný minimalistickým popem z pera Billy Nomates se dostal až na label Invada, založený Geoffem Barowem z Portishead. První ochutnávka v podobě singlu FNP, což je zkratka pro Forgotten Normal People, má jasné poselství: We ain’t born equal... Well the burnin’ world is our and I am on fire!

Luciana – BDAY

Credits: Luciana Tomášová, David Pšenčík
Label: self-released
Album: –

Mladou zpěvačku Lucianu jste mohli zaregistrovat již v naší hitparádě neobjevených Startér, kde učarovala porotu svým trackem LORD. Novinka BDAY na předchozí singl navazuje v podobném, avšak ještě ucelenějším stylu. Luciana, obklopená zkušenými hudebníky, kteří působí ve známých firmách tuzemské alternativní scény Acute Dose či Ghost of You, se na BDAY totiž pouští do vyklidněných vod RnB, soulu, a nebojí se dokonce ani freejazzových saxofonových náznaků. I přes mírně netradiční zvuk má ale BDAY stále neodmyslitelně popový tah na branku.

Bob Mould – American Crisis

Credits: Bob Mould
Label: Merge
Album: Blue Hearts

Bob Mould patří mezi veterány hardcore-punkové scény, v osmdesátých letech stál u zrodu kapely Hüsker Dü, která umně kombinovala právě syrový punk s popovými melodiemi. Naštěstí se nikdy nezasekl v minulosti a jeho sólová tvorba se i po letech trefně vyjadřuje k současným problémům. Na podzim ohlásil už svou 14. sólovou nahrávku a nyní k ní vydává první singl. American Crisis je protestsongem v tom nejlepším slova smyslu, původně se měla objevit už na loňské nahrávce Sunshine Rock, nakonec se tam nedostala kvůli svému negativismu. Ten je ale s přihlédnutím k situaci plně namístě, naopak Blue Hearts má být soubor těch nejchytlavějších protestsongů, které kdy Mould napsal, jak sám tvrdí, na jeden zátah. American Crisis hledá paralelu mezi rokem 2020 a orwellovským 1984. Zároveň vydáním a utrženými penězi ze singlu podpořil organizace OutFront Minnesota a Black Visions Collective.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.