NOVINKY: Amelie Siba si barví vlasy, zatímco Perfume Genius zapaluje srdce

11. květen 2020

Minulý týden se vyrojilo tolik nových nahrávek, že bylo opravdu z čeho vybírat. Alba i EPčka pomalu dotahovaná během karantény konečně spatřila světlo světa. Vydavatelství Stoned To Death pokračuje v sérii benefičních releasů, čerstvá vítězka soutěže 1Band2Play vydala debutovou nahrávku a opět na sebe upozornil i brněnský projekt Metronome Blues.

Kate NV Marafon 15

Credits: Kate Shilonosova
Label: RVNG Intl.
Album: Room For The Moon

Ruská producentka a zpěvačka Kate NV se pro videoklip svého nového singlu Marafon 15 stylizovala do role účinkující v surreální televizní show, kterou by klidně mohla přenášet sovětská televizní stanice v polovině 80. let. Tenhle příměr docela sedí i zvukově: Kate NV produkuje éterický elektronický pop, který má ale experimentální hranu. Album Room For The Moon vyjde na labelu RVNG Intl. v polovině června.

Perfume Genius On The Floor (Initial Talk remix)

Credits: Mike Hadreas, Alan Wyffels
Label: Matador
Album: Set My Heart On Fire Immediately

Tři roky po vydání předchozí nahrávky No Shape se rozmáchlý americký skladatel a zpěvák Perfume Genius chystá k vydání další desky. Lehce teatrálně pojmenovaná nahrávka Set My Heart On Fire Immediately by měla vyjít už příští týden, Perfume Genius k ní už vydal první singl On The Floor a teď přidává remix téhož tracku. O přepracování se postaral japonský producent Initial Talk, který ze skladby udělal osmdesátkový synth pop ve stylu Pet Shop Boys.

Mourn Call You Back

Credits: Mourn
Label: Captured Tracks
Album: Call You Back single

Když se před šesti lety vynořila katalánská (tehdy) teenage kapela Mourn se svým naštvaným punkovým debutem, vzbudilo to hodně rozruchu. Na Radiu Wave jsme tehdy album zařadili mezi nejlepší nahrávky roku a od té doby skupinu bedlivě sledujeme. Kapela sice neohlásila vydání celé nové desky, pustila ale ven aspoň singl Call You Back. A ten taky putuje do naší rotace.

Hissing Fauna You Are Going To Miss Me When I'm Gone

Credits: Jan Stejskal, Jiří Kaňa
Label: Stoned To Death
Album: Youth

Pražská indierocková kapela Hissing Fauna se na scéně pohybuje přes deset let. Skupina s nejlepšími texty inspirovanými v seriálech a se jménem odkazujícím k americkému kultovnímu psychrocku Of Montreal se po delším tvořivém i koncertním mlčení vrátila s druhou nahrávkou. Album s názvem Youth vychází na jejich domovském labelu Stoned To Death a je jako všechny jeho karanténní releasy benefiční. Zakoupením Youth přispějete na pražský klub Underdogs'.

Powerplant A Spine

Credits: Theo Zykharyev
Label: Static Shock Records
Album: A Spine/Evidence 7”

Londýnský synthpunkový projekt, za kterým stojí především hudebník Theo Zhykharyev – Powerplant, přichází na taktéž londýnském labelu Static Shock s jarní sedmipalcem. Po úspěšné loňské nahrávce People In The Sun ovšem došlo k pár drobným změnám. Čtyřčlenná posádka tentokrát přidala živé bicí i zběsilé taneční melodie, takže i když se sedmipalec s názvem A Spine/Evidence může zdát na první poslech vlastně docela vyklidněný a uvolněnější než dřívější nahrávky, při druhém poslechu už s vámi budou šít všichni čerti!

Megan Thee Stallion Savage ft. Beyoncé

Credits: Beyoncé Knowles-Carter, Megan Pete, Anthony White, Bobby Session Jr., Derrick Milano, Terius Youngdell Nash, Jordan Kyle Lanier Thorpe, Shawn Corey Carter, Brittany Starrah Hazzard
Label: 1501 Certified / 300 / Warner
Album: Suga EP

Americká rapperka Megan Thee Stallion dál stoupá vzhůru v panteonu amerického rapu a singl Savage, který se dostal do první dvacítky amerického žebříčku, je dalším důkazem. V následujících týdnech půjde dost možná ještě výš, protože Megan nyní vydala jeho remixovou verzi, v níž hostuje samotná Beyoncé. Ta je ideální parťačkou do tracku o ženské síle a nezávislosti. Všechny vydělané peníze poputují na konto charitativní organizace Bread of Life Houston, která se stará o lidi postižené současnou krizí spojenou s koronavirem.

Khruangbin Time (You and I)

Credits: Laura Lee, Mark Speer, Donald Johnson
Label: Dead Oceans
Album: Mordechai

Trio z Houstonu Khruangbin hraje extatický mix funku, psychedelie a dubu, čerpají do sebe ale i vlivy world music. Obzvláště silné jsou vlivy thajského funku, ostatně slovo Khruangbin pochází právě z thajštiny a znamená „létající věc“. Letos už stihli vydat společné EPčko Texas Sun se soulovým zpěvákem Leonem Bridgesem. V červnu vypustí své čtvrté album Mordechai, které aktuálně propaguje singl Time (You and I) s kouzelným klipem.  

 

WurlD Love Nobody

Credits: Sadiq Onifade, Emmanuel Oluwatimilehin Aladeloba
Label: Wurld / TMXO
Album: Afrosoul EP

Nigerijský zpěvák Sadiq Onifade vystupující jako WurlD (čte se „world“) vydává v polovině května nové EPčko Afrosoul. WurlD se pohybuje na scéně od roku 2012 a míchá africké elektronické beaty s R&B a rapem. Spolupracoval třeba s africkou hvězdou Davido nebo Major Lazerem. Je taky držitelem ceny The Headies Award udělované nigerijským hiphopovým hudebníkům. Love Nobody je jeho kolaborace s producentem TMXO.

 

Amelie Siba Tristan

Credits: Amelie Siba
Label: Teargarten
Album: Dye My Hair

Čerstvá vítězka talentové soutěže časopisu Full Moon 1Band2Play, mladičká pražská písničkářka Amelie Siba, kterou můžete znát nejen z našeho playlistu, ale i ze série Paternoster Session Radia Wave, debutuje očekávanou deskou Dye My Hair. Ta místo nečekaných překvapení přináší přesně to, v čem Amelie od svých prvních lo-fi singlů vyniká – sbírku tklivých, často až přehnaně křehoučkých písniček, které ač mohou často působit až přehnaně minimalisticky, umí zasáhnout právě tam, kde vás to zrovna nejvíc bolí.

Metronome Blues Poisoned Gun

Credits: Rhys Braddock
Label: self-released
Album: Garden of Eden

V Brně usazený novozélandský rocker tělem i duší rozvířil vody tuzemských rybníčků již se svou první kapelou Gerda Blank, nyní se ovšem vrací na scénu se sólovou deskou svého dříve bočního projektu Metronome Blues. Garden of Eden je album, na kterém se dočkáme všeho, na co jsme u Metronome Blues zvyklí – těžkotonážních kytar a šamanských rytmů, Poisoned Gun je ovšem song, který z nahrávky vyčnívá svým pro Braddocka atypicky elektronickým zvukem, jenž ovšem dává průchod citu pro tklivý songwriting, často jinak ukrytý pod neprostupnou hlukovou stěnou.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka