NOVINKY: Amen Dunes, Margo, Cardi B, Melody’s Echo Chamber a další komnaty

9. duben 2018

Z druhého dubnového rance novinek výrazně vyčuhuje hlavně rapperka Cardi B, která se na singlu Drip spojila s atlantskými Migos a propaguje svoje debutové album. Debutuje i česká elektronická písničkářka Margo, k nováčkům pořád ještě patří i loňský R&B zázrak Reo Cragun. Veterány reprezentuje třeba Tyler, The Creator nebo industriální pionýr Chris Carter. A to bude.

Cardi B – Drip ft. Migos
Credits: Belcalis Almanzar
Label: Atlantic

Nejdůležitější americká rapperka současnosti Cardi B právě vydala dlouho očekávané debutové album Invasion of Privacy a my se mu budeme celý týden věnovat v rámci rubriky Deska týdne. Jako předvoj recenzím teď posíláme do playlistu pilotní singl Drip, na kterém se ke Cardi B přidávají atlantští Migos.

Reo Cragun – Not Looking For Love
Credits: Reo Cragun
Label: TenThousand Projects

Kalifornský zpěvák Reo Cragun způsobil menší poprask svou loňskou debutovou mixtape Growing Pains a hlavně famózní hitovkou On My Way, kterou si na Radiu Wave hrajeme už od léta. V chytlavém kombinování elektronického popu a R&B pokračuje i na aktuálním releasu Craig. Ten má tři tracky a do naší rotace putuje ten prostřední, tedy Not Looking For Love.

Chris Carter – Cernubicua
Credits: Chris Carter
Label: Mute

Bývalý člen vlivné britské industriální kapely Throbbing Gristle Chris Carter se ve skupině věnoval hlavně syntezátorům a ty mají hlavní slovo i na jeho aktuální sólovce Chemistry Lessons Volume 1. Jemné syntezátorové vyhrávky a jednoduché rytmy působí na první poslech skoro naivně, procesovaný vokál jim ale dodává na tajemnosti i přitažlivosti. To je i příklad tracku Cernubicua, který připomíná třeba tvorbu Stevena Hauschildta.

Amen Dunes – Blue Rose
Credits: Damon McMahon
Label: Sacred Bones

Album Freedom z dílny amerického indie rockového písničkáře Damona McMahona je vlastně standardní popová deska – teprve při bližším poslechu si ale uvědomíte, že tady něco nehraje. Halucinační příběhy o dávných kamarádech z dětství a mrtvé matce jakoby v sobě vždycky měly něco trochu divného. Amen Dunes má cit pro chytlavé melodie, přesto album vydrží na hodně dlouho. Do rotace putuje singl Blue Rose.

Melody’s Echo Chamber – Breathe In, Breathe Out
Credits: Melody Prochet
Label: Domino

V loňském roce musela francouzská zpěvačka a skladatelka Melody Prochet přerušit turné kvůli zdravotním potížím, letos už je ale zpět a to rovnou s novým singlem. Skladba Breathe In, Breathe Out vychází znovu pod hlavičkou kapely Melody’s Echo Chamber a stejně jako už šest let stará debutová deska nabízí psychedelickými kytarami nasáklý sunshine pop.

Miya Folick – Deadbody
Credits: Miya Folick
Label: Interscope Records

Losangeleská zpěvačka Miya Folick nechala svůj nepřeslechnutelný vokál poprvé zaznít na loňském EP Give It To me, které jí vysloužilo přirovnání třeba k Angel Olsen nebo ke kapele Girlpool. Ve své emočně intenzivní kombinaci indie rocku s písničkářstvím pokračuje i letos. Jestli chystá debutovou desku zatím nevíme, zatím ale Miya Folick pustila do světa výborný singl Deadbody.

Katie Dey – Darkness
Credits: Katie Dey
Label: self-released

Minimalistické synťákové smyčce spojené s elektronickou rytmikou a hodně příjemně ležerním vokálem - takhle nějak zní aktuální singl melbournské zpěvačky Katie Dey. Ta vydala svoji debutovou desku Flood Network předloni a její nový track Darkness je tak chytlavý, že bychom další album přivítali co nejdřív. Skladba Darkness pochází z kompilace Out Of Flux With The Universe.

Margo – A Well Traveled Gentleman Mr. Partesh Having a Drink On The 96th Floor, What a View!
Credits: Aneta Martínková
Label: Bad Names

Label Bad Names hlásí nový objev, je jím elektronická písničkářka Margo (Aneta Martínková), která aktuálně debutuje singlem se sáhodlouhým názvem A Well Traveled Gentleman Mr. Partesh Having a Drink On The 96th Floor, What a View!, který míchá elektroniku a piáno. „Ten song je taková óda na věci, co jsem si v životě nevybrala,“ říká hudebnice, která chystá debutové EP ve spolupráci s Tomášem Havlenem, šéfem Bad Names.

Pion – Sympacide
Credits: Louis Delorme, François Devulder and Charles Templier
Label: Sony Music

Pion je pařížský hudební kolektiv, jehož trio členů se potkalo v skupině Blind Digital Citizen, Louis Delorme je ještě navíc bubeníkem v kapele Charlotte Gainsbourg. Úkolem Pion je prý „tvořit pop, který nám pomůže vyrovnat se s temnými vyhlídkami do budoucnosti.“ První epický singl Sympacide je předzvěstí dlouhohrající desky, která by pod stejným jménem měla vyjít letos v létě.

Tyler, The Creator – OKRA
Credits: Tyler Gregory Okonma
Label: Columbia / Odd Future

Poslední album Tylera, The Creatora vyšlo vloni v červenci a Flower Boy mu dokonce vyneslo nominaci na Grammy. Teď se kalifornský rapper a mozek kolektivu Odd Future vrací se singlem OKRA, který je prý jednorázovou záležitostí, kterou nahrál ještě předtím než se vydá na letní turné, během něhož navštíví i několik festivalů. Tvrdý beat připomene temnější tracky jeho parťáka Earla Sweatshirta, postaral se o něj Tyler sám.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.