NOVINKY: Amnesia Scanner se rozchází s planetou, zatímco Fiona Apple slaví triumfální návrat

27. duben 2020

Zatímco lokální kapely spojené s labelem Stoned To Death využily karantény a vydaly singly, které mají podpořit některé z malých klubů, ohrožených současným nařízeným pozastavením aktivit, Britové Modern Nature se snažili z domova vytvořit aspoň klip k avizované desce. Své druhé album ohlásili i mistři politického komentáře i prapodivného techna Amnesia Scanner, kteří se rozhodli celou desku Tearless věnovat klimatické krizi.

Dingo – Children

Album: Children (Punctum Benefit)                                                                                 Credits: Michal Drozen, Štěpán Dlouhý, Mikoláš Zika, Šimon Bierhanzl
Label: Stoned To Death

Pražská kapela Dingo míchá tradiční sound americké country s lo-fi a letargickým zpěvem a tímhle přístupem si vysloužila pověst jedné z nejoblíbenějších pražských koncertních kapel. Ještě víc se o ní začalo mluvit loni, kdy parta kolem Michala Drozena konečně vydala debutové album. Skupina, kterou jste mohli vidět i na Radio Wave Studio Session, se teď rozhodla podpořit alternativní žižkovský prostor Punctum a vydala dvojici skladeb, které si můžete koupit na Bandcampu labelu Stoned To Death. Do naší rotace putuje ta první z nich, singl Children.

Fiona Apple – I Want You To Love Me

Album: Fetch The Bolt Cutters                                                                              Credits: Fiona Apple MacAfee-Maggart
Label: Epic Records

Buďte si jistí, že o téhle desce ještě uslyšíte, ať už tady, nebo vlastně kdekoliv jinde. Pátá řadovka americké písničkářky Fiony Apple sbírá nadšené recenze, Pitchfork po celých deseti letech sáhnul po absolutním hodnocení a téměř určitě se album Fetch The Bolt Cutters objeví ve všech výročních žebříčcích. Syrové a intimní písničkářství má tentokrát o něco experimentálnější sound, Fiona Apple je přirovnávána dokonce ke Stevovi Reichovi. Do naší rotace míří úvodní song I Want You To Love Me.

Accü – Is There A World?

Album: Is There A World? single                                                                                   Credits: Accü
Label: Recordiau Libertino

Největší neobjevený poklad velšské nezávislé scény, zpěvačka a skladatelka Accü se chystá navázat na dva roky starou nahrávku Echo The Red. Accü, která se narodila v Nizozemsku a později se přestěhovala na velšský venkov, ctí inspiraci ranými psychedelickými nahrávkami Syda Barretta, připomíná ale i kultovní velšskou kapelu Gorky’s Zygotic Mynci – pastorální nálada s halucinogenním oparem, ve kterém ale nemizí melodie. Na novou desku jsme hodně zvědaví.

Rina Sawayama – Bad Friend

Album: Sawayama                                                                                                   Credits: Rina Sawayama, Johnny Latimer, Jonathan Gilmore, Kyle Shearer
Label: Dirty Hit

Narodila se v Japonsku, ale vyrostla v Londýně, vystudovala psychologii a sociologii, ale rozhodla se, že se stane popovou hvězdou. K debutové desce se zpěvačka Rina Sawayama dostala skoro až před třicítkou. Vyšla minulý týden u agilního labelu Dirty Hit a jmenuje se podle jejího příjmení. Obsahuje nespočet reminiscencí na devadesátkový pop, čehož je skvělým příkladem skladba Bad Friend, aktuální singl. Je to prý nejoblíbenější píseň Riny Sawayamy z její debutové desky a údajně ji napsala, když se dozvěděla, že její bývalá nejlepší kamarádka porodila dítě. Track produkoval Kyle Shearer, který spolupracoval s Carly Rae Jepsen nebo Tove Lo.

Duke Dumont – Nightcrawler ft. Say Lou Lou

Album: Duality                                                                                                            Credits: Adam Dyment, Dacian-Paul Lazar, Elektra Kilbey, Hal Ritson, Janne Kask, Miranda Kilbey
Label: Virgin EMI 

Britský houseový producent Duke Dumont má v diskografii několik hitů číslo jedna, nominace na Grammy a kolaborace s Katy Perry. Po osmi EP se konečně odhodlal vydat i dlouhohrající desku. Jmenuje se Duality a vyšla v polovině dubna. Hostuje na ní třeba How To Dress Well, Zak Abel nebo australsko-švédské sesterské duo Say Lou Lou. Ti jsou ke slyšení ve skladbě Nightcrawler, kterou si z debutové desky Duka Dumonta vybíráme do našeho playlistu.

Pacino – Hlad

Album: Hlad EP                                                                                                          Credits: Radomír Szajter
Label: Stoned to Death

Pacino, rockové trio z Orlové, se rozhodlo podpořit olomoucký DIY prostor SF Mini a přes Stoned to Death vydali benefiční třískladbový singl Hlad. Jak sami říkají: „Podstoupili jsme taky lehký nostalgia trip.“ Titulní píseň je už předzvěstí nové desky, kterou Pacino napsali v karanténě a chystají se ji natočit, jak jen to půjde. Bude to jejich první deska od Půl litru země, za kterou dostali před dvěma lety cenu Vinyla.

Amnesia Scanner – AS Going (ft. Lyzza)

Album: Tearless                                                                                                     Credits: Martti Kalliala, Ville Haimala
Label: PAN

V Berlíně usazená dvojice Amnesia Scanner po předloňském debutu Another Life a loňském počinu Lexachast, který vytvořili společně s Billem Kouligasem, ohlašuje na svém domovském labelu PAN vydání druhého alba. Tearless se zjeví začátkem června, zatím mistři mystéria a stroboskopů vypustili ven ochutnávku v podobě singlu AS Going, kde hostuje producentka a vokalistka Lyzza. Na desce, která se bude věnovat klimatické krizi a má být jakýmsi „rozchodovým albem s planetou“, se kromě Lyzzy objeví i například Code Orange nebo Lalita.

Modern Nature – Harvest ft. Kayla Cohen

Album: Annual                                                                                                    Credits: Aaron Neveu, Jack Cooper, Jeff Tobias
Label: Bella Union

Britská indie kapela Modern Nature debutovala loni nahrávkou How To Live u labelu Bella Union. Na začátek léta chystají album Annual, druhý singl Harvest doplňuje zpěvačka Kayla Cohen z kapely Itasca. Annual se věnuje jednotlivým ročním obdobím, Harvest je nepřekvapivě věnována podzimu. Klip k Harvest vytvořil frontman Jack Cooper se svou manželkou Tsouni během karantény, využili na to předměty každodenní potřeby a jejich proměny a změny během roku a jejich používání.

Kalbells – Tremble

Album: Mothertime EP
Credits: Kalmia Traver
Label: NNA Tapes

Dříve využívala jako zdroj inspirace vzdorování rakovině, tři roky od vydání sólového debutu Ten Flowers sbírá Kalmia Traver aka Kalbells podněty ze snů, přírody i ze závislostního vztahu s matkou. Právě ten je ústředním motivem nového EP Mothertime, které letos v dubnu vyšlo u kazetového labelu NNA Tapes. Artpopová producentka využívá xylofony, marimbu, flétny i saxofon a zní jako celý orchestr.

Skylar – Gathering

Album: Fantasies Are Enough
Credits: Skylar
Label: Seedling

Mladý producent Skylar z Amsterdamu vydal na začátku března debutové EP Fantasies Are Enough. Celý release prostupuje pocit bezstarostného bytí a taky neuvěřitelná producentská jistota. Skylar si bere vzpomínky na devadesátkové taneční žánry a s lehkostí je osvěžuje o současné postupy. Beaty mírně připomínající rané warpové releasy, autotune, za kterým se (pozor!) skrývá skutečná schopnost zpívat a taky rozostřené ambientní melodie. Z EP vybíráme do rotace pozitivní a zasněný track Gathering, ve kterém se po chvíli vyloupne lahodný latino rytmus. Ideální k vítání jara a představám o společném setkávání.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý , Adéla Sobotková , Hana Řičicová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.