NOVINKY: Ariel Pink, Battles, vzpomínkoví Silver Jews a obroda tuzemského electropopu

19. srpen 2019

Tento týden novinkám vévodí nečekaně české electro světového formátu. Dočkáte se ovšem samozřejmě i toho nejlepšího z americké nezávislé scény či soundtracku ke kabaretu od Pet Shop Boys.

Ariel Pink – Stray Here With You

Album: Stray Here With You single                                                                       Credits: Ariel Marcus Rosenberg
Label: Mexican Summer

Oblíbenec americké nezávislé scény, lo-fi průkopník a autor zpola zasněných a zpola sarkastických hitovek Ariel Pink se po dvou dekádách na scéně rozhodl otevřít a trochu provětrat svoje archivy. V říjnu se chystá vydat v reedicích hned tři svoje rané desky a dříve nevydaný singl Stray Here With You je jednou z ukázek. Pochází z roku 2002, už na něm ale slyšíme právě typickou kombinaci retro hitovek a ujetého humoru. 

Frances Barber & Pet Shop Boys – For Every Moment

Album: Musik (Original Cast Recording)                                                                      Credits: Frances Barber, Neil Tennant, Christopher Lowe
Label: x2 Recordings

Pokud chcete vidět zbrusu nový kabaret Musik, budete se muset vydat do skotského Edinburghu, kde mělo představení před několika dny premiéru. Pokud se vám ale z nějakého důvodu do Skotska nechce, můžete vzít zavděk soundtrackem, který nemá na svědomí nikdo jiný než legendární Pet Shop Boys. Anglickou dvojici na šestiskladbovém EP doprovází herečka Frances Barber a asi nejlépe jim to spolu funguje v závěrečném tracku For Every Moment, který připomene ty nejlepší momenty Pet Shop Boys z konce 80. let. 

Battles – Titanium 2 Step feat. Sal Principato

Album: Juice B Crypts                                                                                         Credits: Battles, Sal Principato
Label: Warp Records

Není to tak dávno, co američtí experimentální rockeři patřili ke špičce indie scény, ostatně ještě v roce 2015, kdy zahráli v rámci Radio Wave Stimul festivalu v MeetFactory, přilákali plný klub. Pak se ale kapela kombinující math rock s elektronikou na nějakou dobu odmlčela, aby se po čtyřech letech vrátila s novým singlem Titanium 2 Step. Track s hostujícím Salem Principatem (Liquid Liquid) propaguje nové album Juice B Crypts, které vyjde už tradičně u Warp Records, a to ještě letos v říjnu. 

Angel Olsen – All Mirrors

Album: All Mirrors
Credits: Angel Olsen
Label: Jagjaguwar

Písničkářka Angel Olsen se po třech letech vrací. A podle prvního singlu All Mirrors, který nese stejné jméno jako avizovaná deska, to vypadá, že pověsila na chvíli kytaru na hřebík a vydala se cestou popové divy. V černobílém klipu si trochu vypůjčila gotickou estetiku Zoly Jesus a my jsme zvědaví, jak se její žánrový oblouk na All Mirrors vydaří. 

Frankie Cosmos – Wannago

Album: Close It Quietly
Credits: Greta Kline
Label: Sub Pop

Vaření s Frankie Cosmos! V rozverném kuchařském klipu, kde dojde k osvícení i nakrmení především hladových psů, odkrývá americká písničkářka z herecké rodiny Greta Kline, jak zhruba bude vypadat její nejnovější deska Close It Quietly. Frankie Cosmos se toho totiž nebojí a vydává desky jak na běžícím pásu, od loňské Vessel, která byla zároveň výstupem z undergroundového lo-fi písničkářství k velké značce Sub Pop, neuplynul pořádně ani rok.

Pink Gloves – Los Angeles

Album: Los Angeles EP
Credits: Petr Pliska, Johnny Jewel
Label: Italians Do it Better

Pražský producent a zpěvák Petr Pliska alias Pink Gloves vydává EPčko Los Angeles na kultovním americkém labelu Italians Do it Better. Titulní skladbu Los Angeles produkoval přímo Johnny Jewel, šéf labelu a mozek Chromatics nebo Glass Candy. Na EP je k nalezení i coververze Dancing On My Own od švédské zpěvačky Robyn. Pink Gloves materiál skládající poctu italo disco 80. let představí na společném koncertě s Chromatics 16. října v Praze. 

Jay-Ro – My Darling, Why? (feat. Viah)

Album: Suburban Sausages EP
Credits: Jan P. Hanousek
Label: Oddity Records

Pražské indie duo Jay-Ro ve složení Dubstract a Ambedo si na polovinu srpna připravilo svoje debutové EP nazvané Suburban Sausages, které částečně natáčeli v Berlíně. O vydání se postará label Oddity Records. Desku představuje klip s písněmi Fire a My Darling, Why?, který se drží estetiky osmdesátek a VHS kazet. V druhé zmiňované písni hostuje zpěvačka Viah. 

Brockhampton – If You Pray Right

Album: Ginger
Credits: Kevin Abstract, Jabari Manwa, Romil Hemnani, Kiko Merley
Label: Question Everything / RCA

Texaský rapový kolektiv Brockhampton zbrojí na druhé studiové album, které se bude jmenovat Ginger a vyjde poslední srpnový den. Třetí singl If You Pray Right se může pochlubit neobvyklým podkladem s dechovými nástroji, jinak se ale na mikrofonu tradičně střídá šest rapperů. Mozek kolektivu Kevin Abstract se v rozhovoru pro GQ nechal slyšet, že Brockhampton chtějí dělat to stejné co kdysi Outkast na Hey Ya! – vzít texty o úzkosti a depresích a „dát je do písniček, na které budou moct lidi tancovat“.

(Sandy) Alex G – Southern Sky

Album: House of Sugar
Credits: Alexander Giannascoli
Label: Domino

Do vydání nového alba písničkáře Alexandera Giannascoliho zbývá sice ještě necelý měsíc, ovšem každý singl, který filadelfský písničkář z desky House of Sugar zatím vypustil, drží neskutečně vysoký songwriterský standard. To platí i u znovu nepřekvapivě nostalgické Southern Sky, která kloubí bedroom-popovou DIY hravost s ozvuky hypnoticky teskné americany.

Silver Jews – Random Rules

Album: American Water
Credits: David Berman
Label: Drag City

Návrat Davida Bermana na scénu v čele Purple Mountains působil jako dar z nebes až do chvíle, kdy si ikonická figura nezávislého rocku vzala nečekaně život. Mezi novinky tak tento týden zařazujeme Random Rules z alba American Water z roku 1998 jeho kultovní kapely Silver Jews jako vzpomínku na neopakovatelného vypravěče.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka