NOVINKY: Audiobooks, Rosalía, LCD Soundsystem, Sundays On Clarendon Road a další Jonášové

12. listopad 2018

Česká dvojice Sundays On Clarendon Road ráda pěstuje melancholii a tak není divu, že vylezla ze své chýše zrovna na podzim. Do naší rotace putuje nejenom jejich nový singl, ale i antifašistická hymna LCD Soundsystem, britská psychedelie kapely She Drew The Gun nebo futuristické flamengo zpěvačky Rosalíe. A možná přijde i Pussy. Ale vím, co myslíte.

LCD Soundsystem – (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang
Credits: James Murphy
Label: Sony Music

Kultovní americký zpěvák a producent James Murphy aka LCD Soundsystem plánuje vydat živé album nazvané Electric Lady Sessions a jako první ukázku si přichystal tématicky velmi vhodně zvolenou píseň – coververzi skladby (We Don’t Need This) Fascist Groove Thang od anglických Heaven 17. Antifašistickou skladbu, kterou Heaven 17 původně vydali v roce 1981 a ve které zpívá Nancy Whang, opatřil aktuálním textem o Donaldovi Trumpovi.

She Drew The Gun – Resister Reprise
Credits: Louisa Roach
Label: Skeleton Key Records

Liverpoolská čtveřice v čele se zpěvačkou a skladatelkou Louisou Roach otevírá svoje koncerty recitací angažované básně o rasismu a britském zdravotnickém systému, pak ale následuje prudký přesun do světa kosmických rytmů a divoké punkové psychedelie. Tak alespoň zní skladba Resister Reprise z příznačně nazvané aktuální desky Revolution Of Mind. Frenetickým rytmem opatřený track směřuje do naší rotace.

Jockstrap – Hayley
Credits: Georgia Ellery, Taylor Burton
Label: Kaya Kaya Records

Pokud nevíte, co znamená Jockstrap, doporučujeme pogooglovat. Kromě prvního významu je to ale i název londýnské dvojice, která aktuálně vydala debutové EP Love Is The Key To The City. Georgia Ellery a Taylor Burton ve své hudbě hodně přitažlivě kombinují orchestrální pop s experimentální elektronikou. Do naší rotace putuje skladba Hayley, ke které vzniknul i videoklip.

Audiobooks – Dance Your Life Away
Credits: Evangeline Ling, David Wrench
Label: Heavenly Recordings

Experimentálně popovou dvojici Audiobooks z londýnského Wimbledonu jsme si v novinkách představovali už v květnu, kdy vydali debutové EP Gothenburg. Od té doby jsme zároveň netrpělivě čekali na jejich první dlouhohrající album. Deska Now! (In A Minute) je teď konečně venku a předčila naše očekávání – u Audibooks se snoubí tradice anglického zvukového kouzelnictví s citem pro ujetý humor a trapnost a zároveň maximalistické melodie. Do rotace nasazujeme klipový singl Dance Your Life Away, který zároveň nominujeme na hit podzimu.

Rosalía – Di mi Nombre
Credits: Rosalía Vila Tobella, Pablo Díaz-Reixa
Label: Sony Music

Futuristické flamengo? Prosím, španělská zpěvačka Rosalía updatuje starou taneční formu pro dnešní parkety, dělá to ale navíc maximálně invenčně. Její druhé studiové album El Mal Querer doprovázela velká očekávání a zpěvačka je s deskou, která vyšla na začátku listopadu, rozhodně naplnila. Konceptuální album o rozpadu toxického vztahu inspirované románem z 13. století s ní natáčel producent El Guincho. Deska končí triumfální skladbou Di mi Nombre, která vyšla i v podobě klipu.

King Princess – Pussy is God
Credits: Mikaela Straus, Nick Long, Amandla Stenberg
Label: Zelig Records / Columbia

Brooklynská zpěvačka a producentka King Princess na sebe upozornila na začátku letošního singlem 1950 a vzápětí podepsala smlouvu s labelem Zelig, který vede Mark Ronson. Letní EPčko Make My Bed potvrdilo její vstup mezi opěvované talenty a úspěšný debutový rok končí skladbou Pussy Is God, kterou napsala se svojí přítelkyní Amandlou Stenberg.  

Sundays on Clarendon Road – Try
Credits: Jonáš Zbořil, Jan Tůma
Label: Bad Names

Pražské duo Sundays on Clarendon Road (Jonáš Zbořil, Jan Tůma) se po delší odmlce hlásí s novým singlem. Nervózní ukolébavka Try, jejíž zvuk významně ovlivnila současná klubová scéna, je první ochutnávkou z nové desky – ta by měla vyjít v prvních měsících roku 2019. Nový release, který přichází po rok a půl trvající pauze, doprovází také videoklip – minimalistický výlet po hybridní krajině, kde se míchá město a divočina.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.