NOVINKY: Bangery i jazykolamy. Domo rapuje japonsky a Lykke Li zpívá v rodné švédštině

19. říjen 2020

Dominik Čech aka Domo během studijního pobytu v Japonsku nasákl inspiracemi a přivezl nové album, které je navíc částečně narapované v japonštině. Po delší odmlce přichází s autorskou skladbou i švédská zpěvačka Lykke Li, která premiéruje na novém singlu Bron zpěv ve švédštině. Mezi hudebními novinkami nechybí ani chicagská rapperka CupcakKe, která před rokem oznámila, že s hudbou končí, teď ale vydala novinku Elephant a její brutální kadence i name dropping hlásí comeback.

Lykke Li – Bron
Credits: Li Lykke Timotej Svensson Zachrisson
Label: Ingrid
Album: Bron singl 

Švédská zpěvačka Lykke Li minulý měsíc vydala něžný cover na disco klasiku I Will Survive od Glorie Gaynor, teď ale po delší době přichází s novou autorskou tvorbou. Singl Bron by názvem mohl naznačovat, že šlo o předčasné oslavování basketbalisty LeBrona Jamese, který v minulém týdnu získal s Lakers již 4. titul v NBA. Namísto toho ale jde o první píseň Lykke Li v rodném jazyce – „bron“ v překladu znamená „zdroj. Autorsky se na novince podíleli i dva švédští kolegové – Little Jinder, který je producentem Childish Gambino a držitel Oscara v kategorii nejlepší filmová hudba za Black Panther Ludwig Göransson. Na nové album Lykke Li si budeme muset počkat do příštího roku.

ShitKid – Farmboy
Credits: Åsa Söderqvist
Label: PNKSLM Recordings
Album: 20/20 ShitKid 

Švédský projekt ShitKid, za kterým stojí Åsa Söderqvist, trochu uniká jakémukoliv zařazení: vzešel z DIY principů, Söderqvist začala svoje první skladby dělat v aplikaci Garage Band a čerpala ze svých zkušeností se švédskou punkovou scénou. Její aktuální poloha je ale kromě hnutí riot grrrl ovlivněná i bedroom popem a melodickým indierockovým písničkářstvím. Z aktuální desky 20/20 zařazujeme do playlistu singl Farmboy.

I Love Your Lifestyle – Car
Credits: Lukas Feurst, Joel Bjurbo, Jonathan Bjurbo
Label: Dog Knights Productions
Album: No Driver

Tahle kapela s hodně protivným názvem pochází ze švédského Malmö a Gothenburgu, kde je velmi silná písničkářská tradice – své o tom ví třeba i náš milovaný Jens Lekman. Na Bandcampu o sobě píšou, že prostě „hrají písničky, a to je přesně to množství informací, které potřebujete. Nekomplikovaný kytarový hit Car útočí na ty nejnižší pudy a daří se mu to. Euforická kytarovka na repeat.

Andy Bell – Love Comes In Waves
Credits: Andy Bell
Label: Sonic Cathedral
Album: The View From Halfway Down

Velšský hudebník se uvedl na scénu coby člen kapely Ride, na přelomu milénia přestoupil do Oasis a angažoval se i v projektu Beady Eye, který vedl Liam Gallagher. Jeho sólová produkce je ale podstatně zajímavější: na aktuální desce The View From Halfway Down se sice tradičně obrací ke svému zásadnímu zdroji inspirace, tedy kytarové psychedelii 60. let, absence egoistických spoluhráčů mu ale dovoluje větší autorský rozlet. A to podobná hudba potřebuje. 

Porches – I Miss That
Credits: Aaron Maine
Label: Domino Recording
Album: I Miss That singl

Newyorský hudebník Aaron Maine se se svým synthpopovým sólo projektem Porches na začátku letošního roku připomněl deskou Ricky Music, na které spolupracoval i jeho parťák Dev Hynes aka Blood Orange. S ním se v létě postaral o remix pro artpopovou senzaci Tame Impala a sám potom zremixoval Girlpool. Teď je zpět a na singlu I Miss That, který nahrál ve svém domácím studiu, pokračuje v mísení původního rockového zvuku se synťáky.

Bicep – Apricots
Credits: Andrew Ferguson, Hristo Todorov, Hugh Tracey, Matthew McBriar
Label: Ninja Tune
Album: Apricots/Atlas singl

Severoirské duo Bicep existuje od roku 2009 a do letoška vydalo jedenáct EPček. Debutové album ale přišlo až v roce 2017, kdy také podepsali Ninja Tune. Singl Apricots/Atlas je jejich první nahrávka po dvou letech, která ohlašuje jejich nové album Isles nachystané na leden příštího roku. Ačkoliv sami o nových písních mluví jako o „verzích pro domácí poslech, které se časem rozvinou do tranceových hymen, Apricots zní už teď hodně expanzivně. Na desce jim hostují Clara La San a Julia Kent.

Anderson .Paak – Jewelz
Credits: Brandon Paak Anderson, Timothy Mosley
Label: Ape Shit.
Album: Jewelz singl

Jewelz je první spolupráce mezi Andersonem .Paakem a legendárním producentem Timbalandem. K vydání byla připravená už na jaře, ale pak přišel koronavirus a protesty proti policejním vraždám Afroameričanů a Paak raději vydal skladbu Lockdown, která se víc hodila k aktuálním událostem. V animovaném klipu k optimistické písni tančí Paak se svým synem.

Domo – Made in Japan ft. Mu
Credits: Dominik Čech
Label: Die Mannschaft
Album: Made in Japan singl

Z ročního studijního pobytu v Japonsku si pražský rapper Domo přivezl nové album, které je navíc částečně narapované v japonštině. Skladba Made in Japan je první ochutnávkou, deska vyjde příští rok na jaře. Klip k ní byl natočený v Ósace a Kóbe a hostuje zde japonský rapper a producent Mu. Produkci měli na starosti čeští producenti marbleboy1 & palto98.

CupcakKe – Elephant
Credits: Elizabeth Eden Harris
Label: self-released
Album: Elephant singl

Elizabeth Eden Harris, přezdívaná CupcakKe, patří do ranku etablovaných chicagských rapperů, jako jsou Lil Reese nebo Chief Keef, se kterými dokonce chodila do stejné školy. Před víc než rokem prohlásila, že opouští hudební průmysl, a naposledy o sobě dala vědět v červnu se singlem Discounts. Teď ale přichází s nečekaným singlem a vypadá to, že rapperka s brutální kadencí, která se nebojí častých name dropů, jen tak neskončí. Na novince Elephant, na které několikrát působivě vystřídá flow bez potřeby jakéhokoliv hooku, zmiňuje třeba Nicki Minaj nebo Rihannu.

Channel Tres – Skate Depot
Credits: Sheldon Young, August Grant, Jerome Castille, Mikhail Beltran, Nick Sylvester
Label: Art For Their Good
Album: I Can’t Go Outside mixtape

Comptonský DJ a producent Channel Tres, vlastním jménem Sheldon Young, oznámil, že v karanténě pracuje na novém mixtapu I Can’t Go Outside, který vydá pod vlastní značkou Art For Their Good. Prý má jít o jeho zatím nejosobnější materiál a hlavní singl Skate Depot naznačuje, že se můžeme těšit na návykový house rap. Novinka odkazuje na kluziště ve městě Cerritos, kde byl Young poprvé zaměstnán. Kvůli špatným bruslařským dovednostem byl ale propuštěn po pouhých dvou týdnech. O vyklidněný videoklip se postaral režisér Mancy Gant.

Poslechněte si, které tuzemské i zahraniční novinky doporučuje náš hudební redaktor Filip Černý, a pusťte si celý příspěvek!

autoři: Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý , Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.