NOVINKY: Bigbít vinohradských kluků z Dukly je zpátky a Terra natočila banger Cold pod producentským dohledem Aid Kida

5. říjen 2020

Nadějná zpěvačka Terra, vítězka letošního ročníku hitparády neobjevených Startér, se nebála experimentovat a na čerstvém singlu ukazuje nový zvuk, ke kterému jí dopomohl producent Aid Kid. V prvním říjnovém týdnu ale naši rotaci obsadil mimo tuzemská jména třeba britský rapper slowthai v silné sestavě s Jamesem Blakem a dvojicí Mount Kimbie. Nechybí ani Maria Minerva se subtilní hypnotickou tancovačkou.

Fenne Lily – Solipsism
Credits: Fenne Lily
Label: Dead Oceans
Album: Breach

Na desky o izolaci je rok 2020 z pochopitelných důvodů bohatý, málokterá z nich je ale tak sugestivní jako druhé album britské písničkářky Fenne Lily nazvané Breach. Zpěvačka na desce přidává ke svému původnímu akustickému zvuku ozvuky zámořského indie rocku, pozornost ale přitahuje především osobitými texty, se kterými se ztotožní každý, kdo letos nějakou izolaci prožil. Takže nejspíš všichni. Do rotace putuje klipový singl Solipsism.

Maria Minerva – Wake Up In NYC
Credits: Maria Juur
Label: 100% Silk
Album: Soft Power

V Estonsku narozená zpěvačka, producentka, ale i teoretička Maria Minerva se pohybuje na scéně hraničního hypnagogického popu už víc než deset let a za tu dobu se zařadila po bok takových jmen, jako je třeba John Maus nebo Laurel Halo. V poslední době se zaměřuje spíš na lo-fi taneční hudbu s ozvuky elektronického popu, kterých najdeme v katalogu labelu 100% Silk spoustu. Její aktuální album Soft Power zní tak, jak se jmenuje: je subtilní, dostatečně intimní, přesto má v sobě skrytou výraznou sílu.

Matt Berry – Phantom Birds
Credits: Matt Berry
Label: Acid Jazz Records 
Album: Phantom Birds

Britský herec a zpěvák Matt Berry se proslavil především rolemi v seriálech jako IT Crowd, The Mighty Boosh nebo v letošním upírském hitu What We Do in the Shadows, už méně jeho fanoušků ale ví, že se dlouhodobě věnuje i hudbě. Zapálený fanoušek Mikea Oldfielda, Led Zeppelin nebo skupiny ABBA má za sebou instrumentální desky, skvělé folkrockové nahrávky i celou řadu melodických hitovek. Na aktuálním albu Phantom Birds se pro změnu opřel do country. A opět to funguje. Do rotace si vybíráme titulní singl. 

Annet X – Spicylicious
Credits: Aneta Charitonova, Radim Výchopeň
Label: Warner
Album: -

Korunní princezna českého R&B? Annet X má ráda černou hudbu, ale nebojí se češtiny – důkazem je singl Spicylicious, který ohlašuje její dlouhohrající debut. Ten vzniká ve spolupráci s producentem a saxofonistou, který si říká Radimo, šéfem Champion Sound – hiphopovou kapelou doprovází třeba Prago Union. „Album, který připravujeme, je konceptuální a dost otevřeně v něm mluvím o tom, co jsem si za posledních pár let prožila jak v hudebním, tak i osobním životě. Bude to směs muziky, kterou milujeme a posloucháme, od R&B, soulu přes hiphop až po inspirace z jazzu.“ Klip ke skladbě má na svědomí Veronika Donutková. 

slowthai – Feel Away ft. James Blake & Mount Kimbie
Credits: Tyron Frampton, Kai Campos, Dominic Maker, James Blake
Label: Method Records
Album: -

Silnou sestavu dal dohromady u příležitosti svého nového singlu britský rapper slowthai. Feel Away napsal s Jamesem Blakem a dvojicí Mount Kimbie. Je to už jeho čtvrtý singl, který letos vydal (další přidal společně s Disclosure), ale novou desku navazující na úspěšný debut Nothing Great About Britain zatím stále neohlásil. Za zmínku určitě stojí i videoklip k tracku, v němž je slowthai těhotný. Vážně.

Audrey Nuna – damn Right
Credits: Audrey Nuna, Nate Donmoyer
Label: Arista/Sony
Album: -

Korejsko-americká zpěvačka Audrey Nuna byla nahrávacími společnostmi objevená už v šestnácti letech, na startu své kariéry ale stojí teprve o pět let později – na podzim vydává své debutové EPčko. Singl damn Right je první vlaštovkou, píseň je podle Nuny „satira na pomlouvání, vychloubání se a lidskou přirozenost vůbec“ a s producentem Natem Donmoyerem ji údajně nahráli za pouhých deset minut. Vystřelí teď damn Right její kariéru ke hvězdám?

Dukla – Kluk jako já
Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradílek, Igor Bruso
Label: Sing Sing Soundsystem
Album: Honza

Mejdan nekončí a vinohradský bigbít samozvaných Dukla boys je zpátky. Po ochutnávkovém tracku Sídliště Mír z povedené kompilace Sing Sing Revolution Vol.1, kterou nový kolektiv Sing Sing Soundsystem debutoval, nyní spolupráce Dukly a Igora Brusa z Deaths pokračuje. Nová deska Honza ukazuje textaře a zpěváka Lukáše Vydru v jeho nejlepší formě a jde zatím o nejcelistvější počin nejsmutnějších kluků z Vinohrad. Do rotace nasazujeme melancholickou hitovku Kluk jako já.

Tea Sofia – STANI
Credits: Tea Sofia, Bojan Bojić
Label: self-released
Album: STANI

Výherkyně letošního ročníku exportní soutěže Czeching Radia Wave, talentovaná zpěvačka a songwriterka Tea Sofia přichází po letní odmlce s novým LP pojmenovaným STANI, které vzniklo ve spolupráci s hudebním producentem Bojanem Bojićem. Odkazuje v něm na své srbské kořeny a mimo samotný název LP, který v překladu znamená STŮJ, jsou kromě eponymního singlu, který nasazujeme do rotace, součástí alba ještě dvě písničky, v nichž hudebnice zpívá svým rodným jazykem. „Na albu STANI se mi podařilo lépe definovat vlastní styl. S Bojanem jsme hodně experimentovali a vytvořili tak, doufám, osobité songy. Jsem také ráda, že jsem v několika z nich mohla do textu zakomponovat srbštinu – celé LP mi připadá hravé, nové a osvěžující,“ přibližuje Tea Sofia.

Terra – Cold
Credits: Tereza Pištěláková, Ondřej Mikula
Label: self-released
Album: -

Hitparáda neobjevených Startér má konečně zpěvačku. Vítězkou letošního ročníku se stala teprve šestnáctiletá Tereza Pištěláková aka Terra. Ta měla přes léto možnost napsat a natočit pod producentským dohledem jejího výběru ještě větší hitovku než vítězný track Hazy, a tak přichází se zbrusu novým singlem Cold, na kterém spolupracovala s Aid Kidem. Stejně jako výherci dvou předchozích ročníků, kapely Good Times Only a The Valentines, novinku Terra natočila v podmínkách profesionálně vybaveného studia Resound Martina Havlena. Doprovovází ji také videoklipem, s jehož realizací pomohlo Radio Wave. „Celou tuhle výhru jsem chtěla využít jako prostor pro experimenty a bourání svých dosavadních hranic,“ říká o zbrusu novém singlu nadějná zpěvačka. Nový ročník Startéru začíná už 5. října.

Death By Ren – Fragments
Credits: Lucie Hamzová, Lukáš Klavrza, Nick Szabó, Boris Carloff
Label: self-released
Album: Reaching For Light In The Dark EP

Death By Ren je stále ještě čerstvé jméno na tuzemské alternativní scéně, nepochybně ale patří mezi „domácí naděje“. Po zasněném singlu Hopeless přichází trio, v němž figuruje i Lukáš Klavrza, kterého můžete znát například z Mayen či Leta s Monikou, s temnou novinkou Fragments, které dominuje burácející synth a těžkotonážní beat. Druhým singlem, na kterém opět spolupracovali s producentem Borisem Carloffem, předznamenávají chystané debutové EP Reaching For Light In The Dark.

Poslechněte si, které tuzemské novinky doporučuje náš hudební redaktor Filip Černý, a pusťte si celý příspěvek!

autoři: Filip Černý , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.