NOVINKY: Bílej kluk, Ulrika Spacek, Bali Baby, The Internet a další sítě

7. květen 2018

Po sáhnutí do nůše prvních květnových hudebních novinek vylovíme českou dekonstrukci klubového parketu od producenta jménem Bílej kluk, melancholický post-punk z Londýna od kapely Ulrika Spacek nebo třeba anime rap projektu Domo. S dalším singlem se vrací Snail Mail, australská elektro popová kapela Hatchie nebo skvělá rapperka Bali Baby. A možná bude i koláček.

Ulrika Spacek – Black Mould
Credits: Rhys Edwards
Label: Tough Love

Londýnská indie rocková kapela Ulrika Spacek za chvíli oslaví pětileté výročí fungování, během kterého stihla vydat dvě dlouhohrající desky plné melancholického post-punku ve stylu třeba legendárních Josef K. Aktuálně skupina v čele se zpěvákem Rhysem Edwardsem vydává EP Suggestive Listening a my si z něho do rotace nasazujeme příjemně táhlou skladbu Black Mould.

Bali Baby – Few Things
Credits: Bali Baby
Label: TWIN

Bali Baby je vedle Cardi B, Princess Nokie, Cuppcake nebo Rico Nasty další ze současných rapperek, které se snaží narušit mužskou trapovou hegemonii. Bali Baby loni prorazila s trackem Banana Clip a její nejnovější zbraň má podobu výbušného tracku Few Things, ve kterém se potkávají futuristické beaty se zpěvem i rapem.

Domo – Iku
Credits: Dominik Čech
Label: Die Mannschaft

Podle názvu se to možná nezdá, Die Mannschaft je ale nová česká platforma určená lidem, kteří chtějí dělat rap tak, jak chtějí – ať už je to jakkoliv. Jedním z prvních tracků, který na labelu vyšel, je skladba Iku od rappera jménem Domo. Ten v tracku Iku spojil svoje dvě největší radosti, tedy rap a anime. Výsledkem je osobní lovesong a zároveň pocta anime studiu Pierrot.

Snail Mail – Heat Wave
Credits: Lindsey Jordan
Label: Matador Records

V nadšeném profilu americké indie rockové písničkářky Snail Mail, který jsme na Radiu Wave vysílali téměř přesně před rokem, jsme zmiňovali její hokejovou minulost. Tu teď vytáhla v dalším klipu k chystané debutové desce – ve videu ke skladbě Heat Wave střídá červené šaty s hokejovou výbavou a kromě zpěvu se věnuje i hokejové bitce.

Hatchie – Sleep
Credits: Harriette Pilbeam
Label: Heavenly Recordings

Třetí singl australských Hatchie jakoby vznikl přímo pro klíčovou scénu teenagerského indie filmu. Zpěvačka Harriette Pilbeam a její kapela se nebojí bombastických kombinací osmdesátkového elektra s klenutými refrény a pohybují se tak trochu na hraně kýče. V jejich případě to ale vůbec nevadí, u Hatchie je totiž důležitá hlavně chytlavost a cit pro melodie.

Flasher – Pressure
Credits: Daniel Saperstein
Label: Domino

Kapelu Flasher z amerického státu Washington můžeme považovat za tzv. mužskou odpověď na Priests – se skupinou ostatně sdílí basáka Taylora Mulitze. Jejich hudba je možná ještě o něco přímočařejší a vokál zpěváka Daniela Sapersteina energičtější, s Priests je ale spojuje třeba politický náboj skladeb. Do rotace putuje píseň Pressure.

Pongo – Tambulaya
Credits: Pongo
Label: Jardin Rouge

Lisabonská zpěvačka Pongo aktuálně vydává hodně silný debutový singl – track Tambulaya čerpá z rytmů původně angolského stylu kuduro, vychází totiž z příběhu jejich prarodičů, kteří se seznámili právě na tanečním parketu v Angole. Synkopované rytmy ale Pongo kombinuje s basovým zvukem evropské taneční hudby a samozřejmě i svým zpěvem a výsledkem je téměř dokonalý letní hit.

The Internet – Roll (Burbank Funk)
Credits: Sydney Loren Bennett, Matthew Martin, Steve Lacy, Patrick Paige II, Christopher Smith
Label: Columbia

Zpěvačka a producentka Syd a její funková kohorta The Internet jsou zodpovědní za soulové a funkové vlny uvnitř Odd Future. Jejich třetí studiová deska Ego Death patřila k tomu nejlepšímu, co z kalifornského kolektivu zatím vypadlo, na pokračování čekali fanoušci tři roky. Těžkotonážní singl Roll (Burbank Funk) je doufejme předzvěstí chystané čtvrté desky The Internet. Možná nám ji představí už 10. července na koncertě v pražském Lucerna Music Baru.

CupcaKKe – Quiz
Credits: Elizabeth Eden Harris
Label: CupcaKKe

Chicagská rapperka CupcaKKe na sebe upozornila svými sprostými texty a explicitními klipy, s lednovou deskou Euphorize ale dokázala, že její hudba má víc rozměrů. Ve vítězném tažení pokračuje i na nejnovějším singlu Quiz, pod kterým je producentsky podepsaný beatmaker Turreekk a vydává si ho na vlastním labelu. Euforická skladba využívá typických zvedáků devadesátkového eurodance, původně ohlašované spojení s anglickým labelem PC Music byl ale jen vtip.

Bílej kluk – THE CLUB SX
Credits: Michal Plodek
Label: BCAA

Pražský producent Bílej kluk je členem kolektivů BCAA, Blazing Bullets nebo Reaper Death Seal Corporation. A právě první jmenovaná klika vydala minulý týden kompilaci Intra-ontic shromažďující nejzajímavější jména současné domácí mladé elektronické generace. Bílej kluk přispěl euforickým trackem THE CLUB SX, do kterého přidal i vlastní vokál.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.