NOVINKY: Billie Eilish cituje Descarta, Ca$hanova Bulhar opět kasíruje a Hasan nemá čas nenávidět

18. listopad 2020

Není divu, že je teprve osmnáctiletá popová anti-star Billie Eilish z neustálého mediálního kolotoče už trochu unavená. Podobně drzé a hravé tracky, jako je novinka Therefore I Am, ale vřele vítáme. Čísla potvrzují, že rap je dominantním žánrem domácího popu, a zářným příkladem toho je Ca$hanova Bulhar, který letos válcuje žebříčky. Mezi hudebními novinkami v playlistu Radia Wave nechybí ani Dua Lipa s první cizojazyčnou písní nebo tuzemské dreampopové trio Billow.

Bree Runway – ATM ft. Missy Elliott
Credits: Brenda Wireko Mensah, Missy Elliott, Fat Max Gsus, Johannes Klahr, Liohn Levi Gordon
Label: EMI
Album: 2000and4Eva

Sedmadvacetiletá londýnská rapperka a zpěvačka Bree Runway patří po zásluze k hudebníkům, od kterých se čekají velké věci. Před dvěma lety podepsala velké nahrávací společnosti a další fází její cesty na vrchol je vydání mixtapu 2000and4Eva, který se na streamovacích službách objevil v polovině listopadu. Shromažďuje její letošní singly, včetně jarního hitu Apeshit. Podobný dopad by měla mít i skladba ATM, na níž hostuje Missy Elliott. Americká rapperka je velkým vzorem Bree Runway. Track produkoval švédský producent Fat Max Gsus.

Dua Lipa & Angèle – Fever
Credits: Dua Lipa, Angéle Van Laeken, Caroline Ailin, Ian Kirkpatrick, Jacob Kasher Hindlin, Julia Michaels
Label: Warner
Album: Future Nostalgia (French Deluxe Version)

Album Future Nostalgia udělalo z Dua Lipa konečně velkou hvězdu a nezabránila tomu ani koronavirová epidemie, která vydání desky zdržela. Jedno z nejprodávanějších i nejlépe hodnocených alb letošního roku se dočkalo i kompletního zremixování a deluxové verze. Mezi novinkami najdeme i skladbu Fever, kterou Dua Lipa natočila s belgickou zpěvačkou Angèle. Je to první cizojazyčná píseň, kterou Dua Lipa vydala, a aktuálně už s ní vede žebříček v několika evropských zemích.

Hasan – Nemáme čas nenávidět
Credits: Josef Andreas, Radek Chrástecký, Daniel Galovič
Label: Milion+ Entertainment
Album: Prototyp

Původem táborský rapper Hasan patří mezi nejzajímavější zástupce současné emo vlny. Patří pod pardubické impérium Milion+ Entertainment. Ukázal se na deskách Nik Tenda i Yzomandiase a povedlo se i jeho loňské eponymní album. Letos na ně navázal deskou Prototyp, která je hluboko zasazená v kontextu labelu Milion+ – hostují zde obě zmíněné největší hvězdy labelu a o beaty se starají Decky a Konex. Nemáme čas nenávidět je prvním singlem z desky Prototyp.

Benee – Sheesh ft. Grimes
Credits: Stella Rose Bennett, Josh Fountain, Claire Elise Boucher 
Label: Republic Records
Album: Hey U X 

Vycházející novozélandská hvězdička Benee na sebe poprvé upozornila už loni, kdy ve spolupráci s Joshem Fountainem z kapely Leisure vydala debutové EP Fire on Marzz plné svěžího tanečního popu s ozvuky současného R&B. Po posbírání novozélandských výročních cen a vyprodaných koncertech v Londýně nebo New Yorku letos navazuje první velkou deskou Hey U X. My si do rotace vybíráme singl Sheesh, který stojí na nostalgických klávesách evokujících euforický počátek devadesátých let. Svým vokálem k němu navíc přispěla i Grimes.

Sega Bodega & Låpsley – Make U Stay
Credits: Salvador Navarrete, Holly Lapsley Fletcher 
Label: Nuxxe
Album: Make U Stay single

Skotský producent Sega Bodega se na začátku letošního roku přetransformoval z interpreta chrlícího hyperpopové nabasované bangery v intimního písničkáře, který dokáže do futuristických beatů zabalit i introspektivní postřehy. Na estetiku své skvělé sólovky Salvador teď navazuje novým singlem Make U Stay, na kterém hostuje i anglická zpěvačka a členka prestižního žebříčku BBC Sound Of za rok 2015 Låpsley. Sega Bodega a Låpsley se navzájem našli na Instagramu a jejich první spolupráce si bere atmosféru z garage, popu i klubové hudby. 

Ca$hanova Bulhar – Dlouhý noci ft. Nik Tendo
Credits: Matěj Kratejl, Dominik Citta, Jan Drahoňovský
Label: Warner
Album: Thug Love Sofia

Z českého rapu je definitivně dominantní žánr domácího popu a sebereflexivní hédonista Ca$hanova Bulhar patří momentálně k jeho největším hvězdám. Zatímco v létě okupovalo české prodejní hitparády jeho povedené album Rap Disco Revoluce, minulý týden Bulhar přišel s novou deskou Thug Love Sofia, na které podle vlastních slov pracoval aktivně čtvrt roku. Na kolekci, která obsahuje i několik starších věcí, překvapivě hostuje rovnou sedm interpretů včetně Yzomandiase, Smacka, Labella, Robina Zoota, Icyho L nebo Nik Tenda. Právě poslední jmenovaný přidává odstíny tracku Dlouhý noci, který směle míří do naší rotace.

Billie Eilish – Therefore I Am
Credits: Billie Eilish O’Connell, Finneas O’Connell
Label: Darkroom/Interscope
Album: Therefore I Am single

Únava z nezastavitelného mediálního kolotoče i jasný postoj vůči haterům jsou hlavními tématy nejnovějšího singlu popové anti-star Billie Eilish, ve kterém se potkává drzost s nečekanou hravostí. Descartesovsky nazvaný track Therefore I Am kombinuje chytlavé groovy s tak akorát kousavými potemnělými synťáky a bezmála osmibitovými motivy a disponuje možná nejlepším dosavadním zpěvaččiným refrénem. Kromě racionalistické filozofie se ovšem Billie během karantény věnuje i snům o nakupování ve vylidněných obchoďácích, jak dokládá klip k singlu, který si osmnáctiletá držitelka Grammy sama režírovala.

Billow – Badlands
Credits: Lenka Zbořilová, Jakub Zbořil, Vojtěch Veselý
Label: Z Tapes
Album: III

Dreampopové trio Billow je v playlistu Radia Wave stálicí už od roku 2017, kdy dva rodáci a jedna rodačka z Veselí nad Moravou vydali křehký akustický debut Maps. Po druhé desce Seascape, která se dočkala ohlasu také v zahraničí, teď přichází s novinkou, která se jednoduše jmenuje III a vychází na kazetovém labelu Z Tapes. „Pracovně jsem písničky z této desku nazývala Missing Persons. Při psaní jsem vycházela ze vzpomínek na osoby, které zmizely z našich životů, ať už doslova, nebo přeneseně,“ říká zpěvačka Lenka Zbořilová k desce, na které zvukově dominuje elektronika. Do naší rotace nasazujeme už druhou skladbu Badlands.

autoři: Filip Černý , Aleš Stuchlý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.