NOVINKY: Billie Eilish, Kirin J Callinan a Rosalía vs. renesance 90s kytar

8. duben 2019

Vládkyně současného mainstreamu, největší exoti na scéně, neúnavné stroje na hype i mírně zaprášení staří známí a jejich oprýskané kytary. To vše vás nyní čeká v playlistu Radia Wave!

Black Midi – Crow’s Perch
Credits: Cameron Picton, Geordie Greep, Matt Kelvin, Morgan Simpson
Label: Rough Trade
Album: Crow’s Perch single

„Nejlepší londýnská kapela,“ psalo se o Black Midi v době, kdy ještě neměli na streamovacích platformách ani jeden song. To se teď změnilo, koncertní senzace a jedna z kapel, kterou se letos určitě vyplatí sledovat, vypustila singl Crow’s Perch. A je to zase trochu překvapení. Anglická skupina, která za necelý rok své existence stihla vyprodat už dva koncerty v New Yorku, je tentokrát o něco jemnější a rafinovanější – jejich post punkem ovlivněný sound ale pořád staví na repeticích a výrazné base. Určitě doporučujeme i videoklip, který těží z estetiky starých počítačových her a domácích videí.

Rosalía & J Balvin – Con Altura
Credits: Rosalia Vila Tobella, José Álvaro Osorio Balvín
Label: Columbia Records
Album: Con Altura single

O katalánské zpěvačce Rosalíi se loni díky jejímu průlomovému albu El Mal Querer psalo na všech frontách a po ohlášení jejího vystoupení na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava se na ni začali těšit i fanoušci v České republice. Její aktualizovaná verze flamenca je zkrátka hodně přitažlivá. Na aktuálním singlu Con Altura ale od svého typického soundu trochu ustoupila a ve spolupráci se zpěvákem J Balvinem si zahrává s reggaetonem. Tohle klidně může být jedna z velkých letních hitovek.

Kirin J Callinan – The Whole Of The Moon
Credits: Mike Scott
Label: Universal Music
Album: The Whole Of The Moon single

Teatrální australský zpěvák a milovník nudismu Kirin J Callinan nadchnul už svým debutem z roku 2013, na kterém neskrýval inspiraci z post punku ani glam rocku a připomínal poťouchlejší verzi Nicka Cavea. A za těch šest let se rozhodně nezklidnil. Na kolaborační desce Bravado, kde mu hostovala třeba Weyes Blood, Alex Cameron nebo Connan Mockasin, se vrhnul do popu a zdá se, že v téhle tendenci bude pokračovat. Jeho aktuální singl je totiž překvapivá coververze skladby The Whole Of The Moon britsko-irských The Waterboys. Song je pro Callinana jako stvořený.

Palmistry – Water
Credits: Benjy Keating, Sophie Xeon
Label: Mixpak Records
Album: -

Od průlomové desky Pagan britského producenta Palmistry uplynuly už tři roky, teď se Benjy Keating konečně vrací s novým materiálem. Singl Water ohlašuje druhé studiové album, které by mělo vyjít do konce letošního roku v péči Mixpak Records. Na novince se výrazně podílí i SOPHIE, jejíž produkce je slyšet už z pilotního singlu.

Billie Eilish – Wish You Were Gay
Credits: Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, Finneas O'Connell
Label: Interscope Records
Album: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

První velký popový debut roku? Sedmnáctiletá kalifornská zpěvačka Billie Eilish vydala minulý týden debutovou desku When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Po úspěšných singlech Bury a Friend a When The Party´s Over věnovala mainstreamová média desce řádnou pozornost a deska bude patrně bodovat na čísle jedna amerického žebříčku. My si z desky zařazujeme indiepopovou baladu Wish You Were Gay, v níž Eilish vzpomíná na vztah, který měla ve čtrnácti letech.

Georgia – About Work The Dancefloor
Credits: Georgia Barnes, Mark Ralph, Sean Oakley
Label: Domino Records
Album: -

Londýnská producentka Georgia bubnovala pro Micachu nebo Kwese, v roce 2015 vydala debutové album, ale na větší průlom si musela počkat do loňského listopadu, kdy vydala singl Started Out. Georgia nedávno podepsala Domino Records a je na cestě k velké slávě, což potvrzuje aktuální singl About Work The Dancefloor, hymnický synth-popový hit se špinavou basovou linkou obdařený vtipným klipem.

Pacino – Dveře
Credits: Radomír Szajter, Jakub Lasota, Tomáš Veliký
Label: Stoned To Death
Album: 7”

Pražsko-slezské úderné trio Pacino se opět hlásí o slovo. Dva roky stará, velmi ceněná deska Půl litru země je pravděpodobně už dávno rozebraná, každopádně Pacino už chystají novinky. Na prahu jara ohlašují brzké vydání sedmipalce a my nemůžeme jinak než jejich ochutnávku s názvem Dveře zařadit do rotace. Devadesátkového indie rocku neubylo, zato se mnohem víc řve.

Institute – Dazzle Paint
Credits: Moses Brown, Arak Avakian, Barry Elkanick, Adam Cahoon
Label: Sacred Bones
Album: Readjusting The Locks

„Je obecně známo, že se lidstvo dostalo do bodu, ze kterého není návratu, budoucnost je neudržitelná a nemáme funkční páky ani schopnosti, jak tuhle patovou situaci zvrátit,“ píše se v úvodu manifestu, který sepsal zpěvák texaských nihilistů Institute Moses Brown. I když se půlka kapely odstěhovala do New Yorku, v hlubinách roku 2018 se setkali opět v Houstonu, aby se pokusili znova popsat situaci, v jaké se nachází společnost. Do rotace tak putuje první singl Dazzle Paint a už teď je jasné, že Institute od posledně ze své nervozity a uštěpačnosti neslevili ani o kousek.

Branko’s Bridge – The Rule Of Thumb
Credits: Vojtěch Vácha, Jakub Bolbol, Daniel Král, Jonáš Verner
Label: self-released
Album: Should’ve Been Here

Fascinace zámořským garage rockem na české hudební scéně sice již nějaký ten rok nehraje prim, ovšem nasazení, se kterým sound hodný kapel z Burger či Goner Recors vrací do klubů Branko’s Bridge, nelze ignorovat. Cejchovat čtveřici z hlavního města přízviskem „českých Growlers“ se sice na první poslech i trochu nabízí, ale ani zdaleka to nevystihuje celou paletu jejich debutového EP Should’ve Been Here.

The Get Up Kids – The Problem Is Me
Credits: Matt Pryor, Jim Suptic, James Dewees, Robert Pope, Ryan Pope
Label: Polyvinyl
Album: Problems

Jedni z pionýrů midwestern ema a vlajková loď takzvané druhé vlny žánru, který striktní brutalitu hardcoru zčeřil emocionální rozervaností a rockovějšími postupy, jsou zpět po osmileté pauze. Ze všech singlů, které pantátové z The Get Up Kids zatím vypustili, nasazujeme píseň The Problem Is Me, která nabízí jasnou odpověď na otázku: Co se stane, když emaři vymění patky za pupky?   

autoři: Judita Císařová , Karel Veselý , Jiří Špičák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.