NOVINKY: Björk, Gaika, Places, Fred Madison a další mosty

22. listopad 2017
Factory Radia Wave

Nezadržitelně se blíží vydání alba Utopia od Björk a my vám zkracujeme čekání láskyplným singlem Blissing Me, na kterém se opět podílel i venezuelský producent Arca. Kromě tohoto tracku budete od zítřka pravidelně slýchávat třeba i montrealskou popovou experimentátorku Petru Glynt, taneční indie song Woman od českých Fred Madison nebo překvapivě popovou skladbu od londýnského producenta Gaiky. A mentálně zajedeme i do Ruska.

Petra Glynt – Fell In A Hole
Credits: Alexandra Mackenzie
Label: Vibe Over Method

Montrealská umělkyně Alexandra Mackenzie je jedním z mnoha lidí, kteří se ze světa současného umění dostali až k hudbě. Ilustrátorka si pro svoje hudební dobrodružství zvolila jméno Petra Glynt, pod kterým v těchto dnech vydává příznačně pojmenované psychedelické album This Trip. Celá deska je výrazně tažená rytmickými samply a vokálem a připomíná tak něco mezi Fever Ray, Peaches a Tune-Yards. Do rotace putuje track Fell In A Hole doprovázený klipem.

Björk – Blissing Me
Credits: Björk Guðmundsdóttir
Label: One Little Indian

Chystané deváté studiové album vydá Björk už tento pátek – z desky jménem Utopia teď vypouští druhý track Blissing Me, který stejně jako pilotní singl The Gate potvrzuje, že hlavním tématem alba je láska. Na obou skladbách se podílel venezuelský producent Arca, obě mají i videoklip a ta druhá teď putuje do naší rotace. Asi nezkazíme překvapení, když prozradíme, že Utopii se budeme věnovat v rubrice Deska týdne.

Fred Madison – Woman
Credits: Miroslav Šulák
Label: self-released 2017

Písničkáře z Valašského Meziříčí Miroslava Šuláka jsme díky pořadu Startér chytli už na začátku jeho kariéry a mohli jsme tak sledovat jeho přerod z one-man projektu k frontmanovi regulérní kapely. Tu loni potkalo stěhování do Brna i personální změny, které vyústily v ještě tanečnější zvuk. Důkazem je aktuální singl Woman.

Health x Nolife – Hard To Be God
Credits: Benjamin Jared Miller, Jake Duzsik, John Famiglietti
Label: Loma Vista

Dva roky po řadovém albu Death Magic se kalifornští hlukaři Health vrací s novým singlem. Na Hard To Be God s nimi spolupracoval newyorský elektronický producent Nolife, který se zatím nejvíce proslavil spoluprací s Frankem Oceanem na jeho albu Endless. Aktuálně vydává EPčko na Young Turks. Health zatím nové album neohlásili, ale dá se očekávat, že přijde brzy.

D.R.A.M. – Crumbs ft. Playboi Carti
Credits: Shelley Marshaun Massenburg-Smith
Label: Empire / Atlantic

Americký rapper a zpěvák D.R.A.M. se vloni proslavil hitem Broccoli, po němž aktuálně pojmenovali časopis pro fanoušky marihuany. Zhruba rok po vydání debutového alba Big Baby D.R.A.M. se vrací se sérií nových singlů a klipů. Ten aktuální Crumbs se vrací ke konopné tématice a hostuje v něm letošní velký objev – atlantský rapper Playboi Carti. V animovaném klipu se D.R.A.M. a Playboi Carti představí jako postavičky z dětského animáku Peanuts.

Places – Goodbye To Me (Traveller)
Credits: Eva Konečná, Ondřej Dlouhý, Jakub Vašíček, Tomáš Zátek, Marcyn Marcyn
Label: X Production

Ostravský rockový kvintet Places má za sebou sedm let hraní a jedno studiové album - loňské Distant Edges. Že se chystá něco dalšího naznačuje singl Goodbye To Me rozkročený mezi indierockem a shoegazem. Skladba se natáčela v v Kopřivnici u Tomáše Neuwertha, který je pod ní podepsaný jako producent. Novinku doprovází atmosférický videoklip.

Gaika – Smoke Break
Credits: Gaika
Label: Warp Records

Takový žánrový střih bychom od Gaiky opravdu nečekali – londýnský producent a zpěvák, který loni ovládl třeba i pražský klub Neone, se ve své dosavadní kariéře soustředil hlavně na hlukem nakompresované dancehallové beaty a paranoidní vokály. Jeho aktuální singl Smoke Break se ale zásadně přibližuje popovým hranicím. Dosud nejpřístupnější track.

Pinkshinyultrablast – In The Hanging Gardens
Credits: Ljubov Soloveva
Label: Club AC30

Když jsme zhruba před rokem zařazovali do rotace první skladbu kapely Pinkshinyultrablast, mluvili jsme o jedné z mála ruských skupin, které se objevují v našem playlistu. Od té doby jsme sice do sestavy přibrali ruskou producentku a zpěvačku Kedr Livanskiy, Rusko je ale pořád zastoupené hodně skromně. Poměr východu a západu tedy zlepšujeme právě novou písní od Pinkshinyultrablast. Kapela v čele se zpěvačkou Ljubov Soloveva se na singlu In The Hanging Gardens posunula od zašpiněného shoegazu směrem k průzračnějšímu dream popu a blíží se tak třeba Cocteau Twins.

Bonnie Banane – Such An Honor (Lafawndah remix)
Credits: Bonnie Banane, Yasmine Dubois
Label: self-released

O íránsko-egyptsko-anglické producentce a zpěvačce Lafawndah upsané labelu Warp jsme hodně mluvili na začátku loňského roku, kdy zavítala v rámci Radio Wave Stimul Festivalu do smíchovské MeetFactory. Měla tehdy na kontě aktuální debutové EP Tan. Letos se zatím hlásí jenom se sbírkou několika remixů, i ty ale stojí za to. Lafawndah přepracovala třeba track od Kelely, do naší rotace ale putuje její remix tracku Such An Honor, za kterým původně stojí pařížská producentka Bonnie Banane.

Camp Cope – The Opener
Credits: Georgia Maq
Label: Run For Cover Records

O australské indie rockové kapele Camp Cope se loni psalo hodně nadšeně - o jejich bezejmenném albu se často mluvilo jako o nejlepším kytarovém debutu celého roku. Melbournská skupina, kterou táhne dopředu hlavně vokál frontwoman Georgie Maq, nechce svoje momentum propást. Po letošním splitku s kapelou Cayetana už chystá druhé album. To vyjde příští rok a první singl z něho si můžete poslechnout už teď. Jmenuje se příznačně, totiž The Opener a opět vyvolává euforické a zároveň naštvané duchy devadesátek. 

Spustit audio