NOVINKY: Bon Iver, Jenny Hval, Blood Orange a další písničky k nevázanému letnímu lelkování

22. červenec 2019

Pokud zatím nemáte letošní léto depresi, nové přírůstky do playlistu Radia Wave by vám k ní mohly velmi rychle pomoct. Stačí roztáhnout deku na vašem oblíbeném místečku v parku a schoulit se do fetální pozice. 

Jenny Hval – Ashes to Ashes
Credits: Jenny Hval
Label: Sacred Bones
Album: The Practise of Love

Norská písničkářka a spisovatelka Jenny Hval se po třech letech od úspěšné a ceněné desky Blood Bitch opět hlásí o slovo. Na své domovské značce – americkém nezávislém labelu Sacred Bones – se chystá vydat sedmé řadové album The Practice of Love. To by mělo být údajně nejvíce subverzivní ve své jemnosti, hlubokém ponoru do toho, jaké to je, když člověk zestárne (a zmoudří?). Okusit to můžete z prvního uvolněného singlu Ashes to Ashes.

Bon Iver – Faith 
Credits: Justin Vernon, Chris Messina, Brad Cook
Label: Jagjaguwar
Album: i, i

Justin Vernon alias Bon Iver má nachystanou novou desku i, i, která vyjde 30. srpna na Jagjaguwar. Album ohlásily dvě nové písně – balada Jelmor a rychlejší, optimističtější Faith. Na písních se podíleli Buddy Ross, Francis Starlite nebo brooklynský mládežnický sbor. Na desce budou hostovat také James Blake nebo bratři Dessnerové z The National. 

Blood Orange – Tuesday Feeling (Choose to Stay) ft. Tinashe
Credits: Devonte Hynes, Tinashe Jorgenson Kachingwe
Label:  Domino
Album: Angel’s Pulse

Americký písničkář Devonté Hynes vydal letos v červenci mixtape s názvem Angel’s Pulse. Údajně se jedná o jednu z mnoha nahrávek, které pokoutně distribuuje spíše po svých přátelích na kazetách. Na hostovačkách najdeme například Arcu nebo zpěvačku Tinashe. Právě skladba Tuesday Feeling (Choose to Stay) s jejím zpěvem putuje i do naší rotace.

Sofi Tukker – Swing
Credits: Sophie Hawley-Weld, Tucker Halpern, Jon Hume
Label: Ultra Music
Album: R.I.P. Shame Pt. 1

Newyorské elektronické duo Sofi Tukker už existuje pět let, svůj debut Treehouse ale vydali teprve vloni. Získali za něj nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší elektronické album. Sofi Tukker se nicméně neberou příliš vážně, což dokazuje i klip k novému singlu Swing. Ten je nazpívaný v portugalštině, text písně pochází z básně „Uma Palavra“ od brazilského básníka Chacala. Píseň je z EPčka R.I.P. Shame Pt. 1, které vyjde 20. září.          

Ina Wroldsen – Forgive or Forget
Credits: Ina Wroldsen
Label: Simco Limited
Album: -

Norská zpěvačka Ina Wroldsen dříve vystupovala pod jménem Ina a ještě předtím jako Ask Embla. A napsala také spoustu písní pro druhé interprety (One Direction, Britney Spears), za které byla nominována na Brit Awards nebo norské výroční ceny. Její kariéra už ale nějaký čas pokračuje pod jejím občanským jménem a trochu méně popovou hudbou. Píseň Forgive or Forget prý shrnuje nespecifikovanou traumatickou událost z její minulosti. „Je to píseň o tom, jaké to je někoho a něco opustit, a stejně nebýt v pohodě tím, že odpustíš nebo zapomeneš.“ 

PVRIS – Death of Me
Credits: Lynn Gunn, Alex Babinski, Brian MacDonald
Label: Warner
Album: - 

Americké trio PVRIS („paris“) má za sebou dvě desky, z nichž předloňská All We Know of Heaven, All We Need of Hell dosáhla do britské Top 5. Nový singl Death of Me naznačuje, že PVRIS se posouvají od indierockového soundu více k temnějšímu synthpopu. Je to také první skladba, kterou vydali na velké značce Warner, jíž se nedávno upsali. Ti se postarají o chystanou desku, která by měla vyjít ještě letos.  

The Sidekicks – Ode to Jerry
Credits: Steve Ciolek, Toby Reif, Ryan Starinsky, Matt Climer
Label: Epitaph
Album: Ode To Jerry singl

Indierockeři z Ohia The Sidekicks na svém novém singlu, který pamětníkům v lecčems připomene třeba kultovní The Replacements či potažmo Big Star, zpívají o smrti tím nejveselejším možným způsobem. Letní lelkování a vzpomínání na zesnulé rockové velikány jsou přece jen činnosti, které k sobě patří od nepaměti. Nostalgie, rozladěná kytarová sólíčka a ozvuky shoegazu pro parná odpoledne. 

Purple Mountains – That’s Just the Way That I Feel
Credits: David Berman
Label: Drag City
Album: Purple Mountains

Eponymní album Purple Mountains s Davidem Bermanem v čele je pravděpodobně nejdepresivnější textová záležitost nejméně pomalu končící dekády. Fakt, že Bermanův sebemrskačský cynismus na otvíráku alba That’s Just the Way That I Feel podkresluje rozjívený country-blues-rock ve stylu nejlepší nahrávky Rolling Stones Let It Bleed, jen umocňuje absurdní dvojakost aktuální desky týdne.  

Noise Don’t Cry – In Captivity
Credits: Jaroslav Kašík, Hugo Sousa
Label: self released
Album: In Captivity singl

Synthpopové duo Noise Don’t Cry se sice do finále letošní hitparády neobjevených Radia Wave Startér neprobojovalo, ale ani sebevětší kritika zdá se nemůže zastavit jejich do posledního coulu vypiplaný anachronický zvuk teprv se rodících 90’s. Jejich nový singl In Captivity, který měl v našem vysílání světovou premiéru minulý týden, je čistá Whitney Houston se saxofonovým sólem navrch. Letní guilty pleasure hit jak Brno. 

Sinead O’Brien – Taking On Time
Credits: Sinead O’Brien
Label: Speedy Wunderground
Album: Taking On Time singl

Londýnská spisovatelka a performerka Sinead O’Brien vydala singl z jednoho ze svých básnických pásem. Krautrockový motorik a post-punkové vyhrávky doplňuje horečnaté vyprávění, připomínající úprk za rozjetým vlakem. O návykovosti této skladby se můžete nyní přesvědčit i z našeho playlistu.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.