NOVINKY: Bright Eyes, Alice Bag, Lauran Hibberd a další smeknuté klobouky

4. květen 2020

Pomalu, ale jistě se otevírá ta nejbohatší část sezóny na nové nahrávky, až se z toho točí hlava a zaléhá v uších. Po delší době se vrací písničkářka Jessie Ware, o slovo se hlásí The 1975 a na spadnutí je to i s novinkou od Nadine Shah. A co teprve taková Lauran Hibberd nebo legenda Alice Bag!

Bright Eyes – Forced Convalescence

Credits: Conor Oberst
Label: Dead Oceans
Album: Down in the Weeds Where the World Once Was

Jeden z nejdůležitějších hudebníků indiefolkové vlny přelomu milénia a někdejší zázračné dítě Conor Oberst měl se svou kapelou Bright Eyes poprvé zahrát v České republice 19. srpna, a přestože koncert zatím zrušený není, také není úplně jisté, jestli k němu dojde. Nové album ale jeho kapela vydá určitě, deska Down in the Weeds Where the World Once Was vyjde ještě letos. My si do rotace nasazujeme druhý singl Forced Convalescence, na kterém se kromě Obersta a jeho skupiny objevuje třeba i hostující Flea z Red Hot Chilli Peppers nebo bubeník Jon Theodore z Queens of the Stone Age.

Nadine Shah – Kitchen Sink

Credits: Nadine Shah
Label: BMG
Album: Kitchen Sink

Držitelka nominace na Mercury Prize za skvělé album Holiday Destination pokračuje ve vypouštění singlů ke své další desce. Album Kitchen Sink od anglické post-punkové zpěvačky Nadine Shah by mělo vyjít pátého června a my si do rotace Radia Wave k tracku Ladies for Babies (Goats for Love), který hrajeme už od února, přidáváme ještě titulní skladbu.

 

Jónsi – Exhale

Credits: Jón Þór Birgisson
Label: Krunk
Album: Exhale single

Je to skoro přesně deset let, co zpěvák, multiinstrumentalista a frontman islandských Sigur Rós vydal debutové album Go. Jónsi Birgisson se teď po kolaboracích se svým partnerem Alexem nebo skladatelem Carlem Michaelem von Hausswolffem vrací zpátky k sólové tvorbě. Ta má zatím podobu jediného singlu, Jónsi neoznámil vydání desky ani EP. Ale i jeden track stojí za to: v písni Exhale se dal Jónsi dohromady se žádaným producentem A. G. Cookem z PC Music a dodal tak svému projevu potřebnou euforickou hranu.

Jessie Ware – Oh La La

Credits: Jessica Ware, Alexandra Govere, Daniel Parker, James Ford
Label: PMR / Friends Keep Secrets / Interscope
Album: What’s Your Pleasure

Čtvrté studiové album britské zpěvačky Jessie Ware nazvané What’s Your Pleasure vyjde v polovině června a všechny dosavadní singly byly zásahy do černého. Tuto šňůru nepřerušila ani novinka Oh La La, na které s ní znovu spolupracovala zimbabwská písničkářka Shungudzo Kuyimba a James Ford ze Simian Mobile Disco, který je producentem celé desky. Na albu se podíleli také Kindness, Joseph Mount nebo Midland. What’s Your Pleasure přijde tři roky po albu Glasshouse.

The 1975 – If You’re Too Shy (Let Me Know)

Credits: Adam Hann, George Daniel, Ross MacDonald, Matty Healy
Label: Dirty Hit / Polydor
Album: Notes on a Conditional Form

Dlouho odkládané nové album manchesterské skupiny The 1975 nazvané Notes on a Conditional Form ohlašuje další singl – celkově už šestý. Ne snad, že by předchozí písně nebyly chytlavé, novinka If You’re Too Shy (Let Me Know) jde ale ještě o něco dál. Je postavená na osmdesátkovém disco beatu a syntezátorech, vokál Matta Healyho je ponořený do retro efektů a píseň obsahuje i nezbytné sólo na saxofon. Album Notes on a Conditional Form vychází 22. května a fanoušci se můžou těšit na pořádnou nálož The 1975 – deska bude obsahovat 22 skladeb a trvat přes osmdesát minut.

Dua Saleh – Umbrellar

Credits: Dua Saleh, Andrew Broder
Label: Against Giants
Album: Rosetta EP

Dua Saleh původem ze Súdánu vloni debutovali EPčkem Nur, míchajícím rap, R&B a pop, a zařadili se mezi největší objevy roku. Umbrellar je prvním singlem z chystaného EPčka Rosetta, které vyjde v červnu letošního roku. Spolupracoval na něm jejich dlouholetý spolupracovník, producent Psymun z Minneapolis, a také trochu nečekaně Andrew Broder, známý také jako Fog, který vydával desky na Ninja Tune.

Alice Bag – Breadcrumbs

Credits: Alice Armendariz
Label: Don Giovanni Records
Album: Sister Dynamite

Legendární americká punk-rocková zpěvačka to nezklidňuje ani po šedesátce. Frontmanka a spoluzakladatelka The Bags vydala předminulý týden třetí sólovou, ostrou nahrávku Sister Dynamite. Aktivistka a feministka se na ní věnuje především problémům sužujícím dnešní dobu. Od nevyřešených privilegií přes systémovou nerovnost po současnou krizi mužství. 

FACS – Teenage Hive

Credits: Alianna Kalaba, Brian Case, Noah Leger
Label: Trouble In Mind
Album: Void Moments

Chicagský abstraktní, minimalistický avantgardní rock, který vznikl na troskách kapely Disappears, v níž se mihl i bubeník ze Sonic Youth, je zpět. Jejich temné a intenzivní album Void Moments spatřilo světlo světa ani ne před měsícem. FACS patří k tomu nejzajímavějšímu, co se dá ve zdánlivě vyčpělém žánru vytvořit. Unikátní atmosféra a cit proto, co vysvětlit a co nechat nedořečené – v tom jsou FACS neskutečně zruční a potvrzuje to i skladba Teenage Hive, kterou nasazujeme do rotace.

něco něco – Co vlastně chceš?

Credits: Tomáš Tkáč, Alžběta Trusinová
Label: Divnosti
Album: Začíná

Duo Tomáš Tkáč a Alžběta Trusinová, které z našeho playlistu můžete znát jako představitele kapel Pris a Neřvi mi do ucha, právě vydalo společný debut pod výmluvným jménem něco něco. Nový projekt je zvukovým průsečíkem domovských projektů obou hudebníků, kombinující eklektickou naléhavost nové vlny a taneční elektroniky z pera Tkáče s nadsázkou a melancholií naivních textů a přednesu Trusinové. Nenápadný debut Začíná, který vychází na Tkáčově labelu Divnosti, by určitě neměl uniknout vaší pozornosti!

Lauran Hibberd – Old Nudes

Credits: Lauran Hibberd
Label: self-released

Mladá britská písničkářka Lauran Hibberd, kterou jste mohli vidět na Wave Stage během loňského Metronome festivalu v Praze, se během karantény připomíná klipem k čerstvé novince Old Nudes. Song, který začíná možná i mírně neúmyslným smeknutím klobouku Velvet Underground, se hned v zápětí stává skromným oltářem nezaměnitelného zvuku modrého alba nerd-rockerů Weezer. Vyletněný banger plný žvýkačkového optimismu v sobě ale skrývá sice odlehčenou, přesto břitkou zprávu o vyrovnávání se s existencí inkriminujících aktů uvnitř telefonu bývalého přítele.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.