NOVINKY: Cat Power, Sheck Wes, Sharon Van Etten, Himalayan Dalai Lama a další lámové

15. říjen 2018

V další várce novinek nás čekají dva velké americké písničkářské návraty – Sharon Van Etten vydává nový singl po čtyřech letech, Cat Power se pak po šesti letech vrací rovnou s celým albem. Do rotace ale putují i novinky od českých Himalayan Dalai Lama, elektropopová hitovka od norské zpěvačky Sigrid nebo trochu dream popu z britské pohanské scény.

Great Pagans – Rennaisance
Credits: Alex Painter
Label: Anti-Ghost Moon Ray

O britském kolektivu Anti-Ghost Moon Ray se v posledních dnech mluvilo hlavně kvůli vydání desky Pastoral producentky Gazelle Twin. Kromě ní ale u Anti-Ghost Moon Ray vydává třeba i Alex Painter, ústřední postava dream popového projektu s příjemným názvem Great Pagans. Ti nedávno vydali skvělý singl Rennaisance i působivým klipem.

Cat Power – You Get
Credits: Charlyn Marie Marshall
Label: Domino

Šest let pilovala americká písničkářka Cat Power nové album, u labelu Matador jí ale nakonec řekli, ať ho celé předělá tak, aby se víc podobalo zvuku Adele. Cat Power na to samozřejmě zareagovala jediným možným způsobem – label opustila a svoji desátou nahrávku nazvanou Wanderer vydala u Domina. Intimnímu písničkovému albu jsme se věnovali v rubrice Deska týdne i v hudebně-kritickém pořadu Komplexu, do rotace putuje skladba You Get.

Sigrid – Sucker Punch
Credits: Sigrid Solbakk Raabe, Emily Warren, Martin Sjolie
Label: Island / Universal

Loňský hit Strangers vytáhl norskou zpěvačku Sigrid mezi opěvované talenty, na výročních norských cenách Spellemannprisen si odnesla sošku za objev roku. Letos už stihla vydat EPčko Raw a v říjnu přichází s dalším singlem Sucker Punch. Energická skladba je její vůbec první, která má optimistický text - podle zpěvačky vypráví o nečekaném novém vztahu, který ji zasáhl mezi oči. Mezi autory je Emily Warren, která má za sebou spolupráci s Dua Lipa.

Sheck Wes – Mo Bamba
Credits: Khadimoul Rassoul Cheikh Fall
Label: GOOD Music / Interscope

Harlemský rapper Sheck Wes má teprve dvacet let, ve světě současného rapu ale už platí za obrovský talent. Jeho debutový singl Mo Bamba vyšel na jaře a postupně se prokousává vzhůru americkým žebříčkem, aktuálně už útočí na Top 30. Minulý týden vydané debutové album Mudboy kráčí ve stopách špinavého zvuku současného soundcloudového rapu a deska sklízí i pozitivní recenze.

Himalayan Dalai Lama – Meditation
Credits: David Novotný, Kryštof Matěj
Label: Gergaz

Dva roky po debutu Lama vydává brněnská elektronická dvojice Himalayan Dalai Lama své druhé studiové album nazvané Orange Coloured Rose Leaves. Kryštof Matěj a David Novotný pokračují v nastoupené linii taneční hudby s lidským srdcem, na desce hostují Terezie Kovalová a Martin Čech, který je slyšet i na námi vybrané skladbě Meditation. 

Sharon Van Etten – Comeback Kid
Credits: Sharon Van Etten
Label: Jagjaguwar

Kromě Cat Power se vrací i další americká písničkářka – Sharon Van Etten si svůj comeback umístila dokonce do názvu nového singlu. Rytmicky hodně výrazná skladba Comeback Kid propaguje nové album, kterým Sharon Van Etten po čtyřech letech naváže na úspěšnou předchozí desku Are We There. Album Remind Me There vyjde u labelu Jagjaguwar a my zatím do rotace posíláme zmíněný singl.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.