NOVINKY: Čerstvé bangery od Buriala, Hot Chip, ale i to nejkřehčí písničkářství

1. červenec 2019

V tomhle vedru se při tanci člověk unaví raz dva, a tak se playlist Radia Wave rozrůstá nejen o taneční veletoče, ale například i o mluvené slovo či nadčasové folkové balady.

Kate Tempest – Firesmoke

Credits: Kate Esther Calvert
Label: American Recordings
Album: The Book of Traps & Lessons

Básnířka a performerka mluveného slova Kate Tempest spojila síly s producentem Rickem Rubinem a přišla v půlce června s nahrávkou pod názvem The Book of Traps & Lessons. Tempest, která byla za své předešlé album nominována na prestižní britskou Mercury Prize, na novince bilancuje situaci ve Velké Británii a nahlíží lidstvo z vesmírného nadhledu, aby se posléze zaměřila na nejjemnější záležitosti mezilidských vztahů. K nám do rotace putuje skladba Firesmoke.

Joan Shelley – Coming Down for You

Credits: Joan Shelley, Bonnie „Prince“ Billy, Nathan Salsburg, James Elkington
Label: No Quarter Records

Písničkářka Joan Shelley se vrací s první originální písní po dvouleté pauze plné skvostných coververzí velikánů svého žánru od Dolly Parton po Franka Sinatru. Coming Down for You nahrála v islandském Reykjavíku společně s Bonnie „Prince“ Billym, Nathanem Salsburgem a Jamesem Elkingtonem. Nejdřevnější americanou protknutá folková balada sice trochu ochlazuje náš jinak konstantě nažhavený novinkový výběr, ale nejen nečekaně kruté letní teploty si o takové osvěžení přímo říkají.    

Bamboo – Weeping Idols

Credits: Nick Carlisle, Rachel Horwood
Label: Upset The Rhythm
Album: Daughters of the Sky

Londýnská dvojice Bamboo jako svoji zásadní inspiraci jmenuje zpěvačku Kate Bush nebo třeba japonské průkopníky synthpopu Yellow Magic Orchestra. A hlavně druhé jméno k jejich vlastní hudbě opravdu sedí – v klipu k tracku Weeeping Idols, který slouží jako pilotní singl aktuální desky Daughters of the Sky, si ostatně utahují ze všech synthpopových klišé. Nechybí ani postávání na pláži. Samotná hudba je hodně hravá, detailní a pestrá, plná popových melodií, ale i nenápadných subverzivních háčků. 

Burial – Claustro

Credits: William Emmanuel Bevan
Label: Hyperdub
Album: Claustro / State Forest single

Zdá se, že kultovní londýnský producent Burial už definitivně rezignoval na alba, poslední ostatně vydal před dvanácti lety. Ničemu to ale nevadí – scéna jungle a UK garage, ze které Burial vychází, si ostatně na alba nikdy nepotrpěla. Burial jde v jejích stopách a místo toho vydává singly. Ten aktuální se jmenuje Claustro / State Forest, a zatímco druhý track je čirý burialovský ambient, ten první je na jeho poměry překvapivě taneční. Dystopických aluzí na UK garage není nikdy dost. 

Palma na sólové desce našla sebejistotu v nejistotě

Palma

Komplex s hostujícím Karlem Veselým jsme otevřeli ničivě industriálním singlem trojice Carter Tutti Void, který pak ale ustoupil hlavním tématům: konečně jsme probrali, kde se vzala kapela Black Midi, proč se o ní (zase) mluví jako o nejlepší současné anglické kapele a jestli si tuhle nálepku svojí deskou Schlagenheim zasloužila. Kdo si ale superlativy rozhodně zaslouží, je zpěvačka Palma. Její debutová sólovka je podle nás zatím jednou z nejlepších českých nahrávek roku.

Palma – Práh

Credits: Beata Rakowská
Label: Silver Rocket
Album: Starý duch

Výtvarnice a hudebnice Palma vydala letos na osvědčené české značce Silver Rocket svou debutovou nahrávku s názvem Starý duch. Její nezaměnitelný hlas i textařské schopnosti můžete znát z indiepopového Leta. Křehké melodie a znepokojivá naléhavost – Starý duch vystihuje život v celé jeho komplikovanosti a přijímá jej s pokorou. Na světě jsem doma!

Sheer Mag – Blood from a Stone

Credits: Tina Halladay, Matt Palmer, Kyle Seely, Hart Seely
Label: Wilsuns Recording Company
Album: A Distant Call

Filadelfští rockeři v čele se zpěvačkou Tinou Halladay ohlašují nové album A Distant Call s ryze sedmdesátkovým hitem, jak se říká, od podlahy. Zvuk, který jako by z oka vypadl legendární desce Billion Dollar Babies od Alice Coopera, se zde potkává s nadsázkou pop-punkové estetiky, a ve finále tak má nenápadně nakročeno do kategorie hit letošního léta. Blood from a Stone je zároveň hymna pro každého, kdo se sice možná zrovna plíží kanály, ale neztrácí naději.

Hot Chip – Echo

Credits: Alexis Taylor, Joe Goddard, Owen Clarke, Felix Martin, Al Doyle
Label: Domino 
Album: A Bath Full of Ecstasy

Těžko přijít na to, proč jsou zrovna Hot Chip jednou z nejpopulárnějších britských kapel, za dvacet let se jim ale podařilo tuhle pozici definitivně potvrdit. Jejich recept na úspěch přitom není nijak složitý – čisté popové melodie balí zpěvák Alexis Taylor s Joem Goddardem a ostatními členy kapely do minimalistického synthpopového hávu. Ten je na aktuální desce A Bath Full of Ecstasy tak prostý, že v něčem připomíná třeba Pet Shop Boys. Do naší rotace putuje track Echo. 

Yellow Days – Just When

Credits: George van den Broek, Ben Lusher, Nate Fox
Label: Sony

Anglický hudebník George van den Broek si říká Yellow Days, je mu dvacet a dělá osobitý indie rock střižený psychedelií. Na předloňské druhé řadové album Is Everything OK in Your World? navázal v roce 2018 sérií singlů. Ten letošní první se jmenuje Just When a svojí vyklidněností se skvěle hodí do začátku prázdnin. A to včetně sloganu „Všechno bude v pohodě“ z refrénu. O nové desce zatím ani slovo.

Metronomy – Salted Caramel Ice Cream

Credits: Joseph Mount
Label: Because Music
Album: Metronomy Forever

Od poslední desky anglické skupiny Metronomy uplynuly už tři roky, šestá studiová kolekce Metronomy Forever je už ale hotová. Vyjde 13. září 2019 a aktuálně ji představuje chytlavý singl Salted Caramel Ice Cream, doplněný bláznivým letním videem. Bezprostředně po vydání desky se Metronomy vydají na evropské turné, nejblíže Praze budou v Německu.

Petite Meller – Aeroplane

Credits: Joakim Ahlund, Malcolm McCarthy, Petite Meller
Label: vlastním nákladem

Francouzsko-izraelská zpěvačka usazená v Los Angeles, to je Petite Meller. Svoji hudbu popisuje jako „nouveau jazzy pop“ a před čtyřmi lety se proslavila hitem Baby Love. Aktuálně chystá nové album, které podle ní „vypráví příběh o tom, jak cestuju dovnitř svého já, do těch nejtemnějších míst, kterých jsem se předtím nemohla ani dotknout“. I přesto je pilotní singl Aeroplane excentrickou popovou jízdou, jak jsme od ní zvyklí. 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio