NOVINKY: David Byrne, CupcakKe, Silvana Imam, Mancuso a mnozí jiní a jiní

10. leden 2018
Factory Radia Wave

Comebacky mají většinou pragmatický účel – hudebníkům prostě dojdou peníze. To ale není případ frontmana legendárních Talking Heads Davida Byrna, který už v březnu vydá svoji první sólovku po 14 letech. My jsme si do rance novinek přihodili první (a skvělý) singl Everybody’s Coming To My House. Kromě něj představujeme i nový singl od pražské dvojice Dukla, vycházející rapovou hvězdu CupcakKe nebo přerovskou shoegazovou kapelu Mancuso. A zakutáme se i do švédského hip hopu.

Belle & Sebastian – The Same Star
Credits: Stuart Murdoch, Sarah Martin
Label: Matador

Kultovní skotská indie popová kapela Belle & Sebastian je zrovna uprostřed ambiciozní EPčkové trilogie nazvané How To Solve Our Human Problems. Kapela vedená Stuartem Murdochem co nevidět vydá druhou část trilogie a s předstihem teď vysílá do světa první singl The Same Star. Skladbu tentokrát místo Murdocha napsala zpěvačka Sarah Martin.

CupcakKe – Cartoons
Credits: Elizabeth Eden Harris
Label: vlastním nákladem

Dvacetiletá rapperka CupcakKe z Chicaga už není mezi hiphopovými fanoušky neznámá, mimo žánr ale vykoukla teprve díky hostovačce na loňské mixtape Charli XCX. Pozornost si získala svými necenzurovanými texty o sexu, často velmi provokativními a zároveň feministicky laděnými. Asi i proto si svoji aktuální desku Ephorize vydává vlastním nákladem. Cartoons je druhým singlem z alba, které se prodává od pátku.

Vera – Nobody Else
Credits: William Asingh
Label: Ultra Records

Dánský producent William Asingh se vynořil doslova odnikud – na konci roku 2017 nahrál na svůj Soundcloud debutové EPčko Good Job No Conversation a o několika málo dní později už se o něm píše třeba na Pitchforku. Vera, jak Asingh pojmenoval svůj projekt, se pohybuje v podobných vodách, jako třeba James Blake. Slyšíme ale víc akustických kytar, syntezátorů nebo dechů. Na vlnách Radia Wave budete slýchat track Nobody Else.

Dukla – I. P. Pavlova
Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradilek
Label: self-released

Nejsmutnější kluci z Vinohrady, tedy polovina kapely Mayen sdružená pod projektem Dukla, zaujali loni překvapivým EPčkem nazvaným právě Vinohrady. Česky zpívané melancholické songy na scéně docela zarezonovaly a Lukáš Vydra s Josefem Hradilkem teď na svůj první release navazují novým singlem. Skladba I. P. Pavlova rozvíjí nastolenou atmosféru nostalgických potulek po Praze.

Superorganism – Everybody Wants To Be Famous
Credits: Superorganism
Label: Domino

Dva singly stačily, aby vloni popový kolektiv Superorganism pobláznil internet a hudební průmysl. Teď už mají smlouvu u značky Domino a na začátek března chystají debutové album, pořád o nich ale víme jen to, že jsou rozkročení mezi Británii (Londýn) a USA (Maine) a zpěvačka je Japonka. Dostali se i do výběru BBC Sound of 2018 a s novým singlem Everybody Wants To Be Famous zase o trochu víc podráždí naše očekávání na desku.

David Byrne – Everybody’s Coming To My House
Credits: David Byrne
Label: Nonesuch

Fanoušky hyperaktivního multiinstrumentalisty, skladatele, spisovatele a designéra stojanů na kola Davida Byrna letos čeká skvělý rok. Zakladatel legendárních Talking Heads se v červnu ukáže v Praze na festivalu Metronome. Přijede tam navíc propagovat svoji novou desku, která vyjde už v březnu. Na albu American Utopia se produkčně podílel třeba Oneohtrix Point Never nebo Jam City a my si z něj zatím nasazujeme první singl Everybody’s Coming To My House.

Octavian – Party Here
Credits: Octavian
Label: Drilla Records

Zima není úplně ideálním časem na hity s karibskými motivy, track Party Here jiholondýnského rappera a zpěváka, který si říká Octavian, by ale měl fungovat bez ohledu na počasí. Dancehallový beat se v něm potkává s grimem, zpěv s rapem. Klip, který skladbu provází, údajně Octavianův tým natočil s kamarády za padesát liber i tak ale svojí pestrobarevností skvěle odráží euforickou náladu tracku, který by nám mohl pomoci přežít letošní zimu.

Mancuso – Up In The Smoke
Credits: Mancuso
Label: Stoned To Death

Přerovská kapela Mancuso, jejíž loňská deska Gravity Of The Past vyšla u dobrého labelu Stoned To Death, vyvolává ve své hudbě duchy devadesátkového shoegazu, jaký hrála třeba Ecstasy Of Saint Theresa na svém EP Pigment. Společný zvuk ale sdílí i se současnějšími kapelami – nabízí se třeba Sýček. My si z jejich desky nasazujeme do rotace skladbu Up In The Smoke.

Silvana Imam – Fri
Credits: Silvana Imam
Label: Naturkraft

Nekompromisní švédská rapperka Silvana Imam nás uhranula v roce 2016, kdy vydala svoje třaskavé album Naturkraft. Rap plný jasně formulovaných antifašistických a feministických postojů působil v záplavě hédonistického atlantského trapu jako vítané osvěžení s názorem. Po přestávce se teď Silvana Imam vrací, zatím jenom se singlem. Track Fri je o něco klidnější, než její předchozí skladby, pořád ale dostatečně originální a plný energie.

Jeff Rosenstock – All This Useless Energy
Credits: Jeff Rosenstock
Label: Specialist Subject

První velké album roku 2018 přišlo z míst, ze kterých by to asi málokdo čekal. Bývalý frontman ska-punkových The Arrogant Sons Of Bitches a indie rockových Kudrow Jeff Rosenstock vstoupil do nového roku s výraznou sólovkou POST-. Deska plná power popových hymen se nebojí klenutých refrénů, kytarových riffů ani emočně vypjatého zpěvu. My si z alba vybíráme skladbu All This Useless Energy.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio