NOVINKY: Deerhoof už úřadují čtvrt století, zatímco Snackthief vzpomínají na střední školu

25. květen 2020

Některé kapely rozdělila pandemie a zanechala členy každého v jiném státě, až z toho vznikl singl, někdo zas konečně našel čas dotáhnout připravovaný materiál. Ať už se jednalo o první, nebo druhou variantu, anebo ani jednu z nich, do novinek nám tentokrát probliklo příjemné množství bezstarostných synťáků.

Crack Cloud – Ouster Stew

Credits: Zach Choy
Label: Meat Machine
Album: Ouster Stew single

Syrový analogový zvuk, energický rytmus a frackovský vokál patří ke kanadským Crack Cloud už od začátku jejich kariéry. Ta není tak dlouhá, skupina v čele se Zachem Choyem vydala eponymní debutovou desku v roce 2018 a uchvátila fanoušky post-punkovým soundem čerpajícím z Gang of Four i černé hudby. Ouster Stew je jejich nový singl, ke kterému vzniknul i příjemně dystopický videoklip.

ZHU & Tinashe Only

Credits: Steven Zhu, Tinashe Jorgensen Kachingwe
Label: Zhu Music
Album: Only single

Vydala fantastickou mixtape Aquarius, svět R&B jí ležel u nohou a čekal na její regulérní desku. Ale marně. Tenhle příběh americké zpěvačky Tinashe je dostatečně známý: album nakonec zpěvačka vydala o čtyři roky později, momentum už jí ale trochu uteklo. O Tinashe je ale pořád slyšet, aktuálně vydává společný track s americkým producentem ZHU, který má za sebou třeba kolaboraci s dvojicí AlunaGeorge.

Deerhoof Damaged Eyes Squinting into the Beautiful Overhot Sun

Credits: Deerhof
Label: Joyful Records
Album: Damaged Eyes Squinting into the Beautiful Overhot Sun

Američtí Deerhoof už jsou na scéně víc než čtvrt století a za tu dobu toho taky hodně dokázali: vydali patnáct desek, stali se velkými oblíbenci nezávislé scény a hlavně se naučili opojným způsobem míchat noise s melodickým indie rockem. Podobně pokračují i na aktuálním singlu Damaged Eyes Squinting into the Beautiful Overhot Sun, který pochází ze stejnojmenného EP.

Tolstoys Tempo

Credits: Ela Tolstova, Michal Smetana
Label: Slnko Records
Album: -

Bratislavskou kapelu Tolstoys pandemie rozdělila ve chvíli, kdy měli vyrazit na turné s vítězkami Czechingu Viah a zároveň uprostřed práce na novém, druhém albu. Zatímco ústřední dvojice Ela a Michal zůstali v Praze, zbytek Tolstoys zase na Slovensku, novozélandský producent desky Drew Deal je pak usazený v Německu, takže se život Tolstoys přenesl do konferenčních callů mezi těmito třemi místy. Právě o změně tempa nejen pro kapelu, ale pro nás pro všechny je i nový singl Tempo. „Z nabitého programu se náhle stal zmatený pocit nicoty. Mysleli jsme si, že budeme mít čas věci doběhnout a zpomalit. Už po týdnu v karanténě nám ale bylo jasné, že čas na oddych, který nám v našich normálních, rychlých životech tolik chyběl, nám v tak extrémní dávce vůbec nevyhovuje. Začali jsme proto hledat způsob, jak zůstat v kontaktu, využít čas zrušených koncertů a vytvořit něco nového,“ říká zpěvačka a skladatelka Ela Tolstova.

Kill The Dandies! I May Even Dance

Credits: Kill The Dandies!
Label: Full Moon Forum
Album: –

Jedním z taháků letošního pražského Metronome Festivalu, který se nakonec přesouvá na září, je i reunion legendárních Moimir Papalescu & The Nihilists, electro-punkové legendy tuzemské scény nultých let, ve které působila i ústřední dvojice Kill The Dandies! – Hank J. Manchini a La Petite Sonja. Ti taktéž stojí v čele neméně legendárních pohrobků „Nihilistů“ Kill The Dandies! Jejich nejnovější singl I May Even Dance nejenže předznamenává novou desku KTD!, která je plánovaná na podzim, ale zároveň již nyní vychází na kompilaci, která oslavuje deset let fungování hudebního časopisu Full Moon s datem vydání již 28. května.

Tkay Maidza Shook

Credits: Takudzawa Maidza, Dan Faber
Label: 4AD
Album: –

Australská rapperka Tkay Maidza v polovině května oznámila, že podepsala nahrávací smlouvu s vydavatelstvím 4AD (Grimes, Purity Ring, Aldous Harding). Zároveň u nich vydala svůj první singl Shook, který vznikl ve spolupráci s producentem Danem Farberem. Ten natáčel s Lizzo nebo Dizzee Rascalem. Shook doprovází video z postapokalyptického smetiště aut, nicméně zpěvačka zdůrazňuje, že vzniklo ještě před současnou krizí. Natočila ho režisérka Jenna Marsh.

Perfume Genius Jason

Credits: Mike Hadreas
Label: Matador
Album: Set My Heart on Fire

V polovině května vyšlo páté studiové album amerického hudebníka, který si říká Perfume Genius. Set My Heart on Fire zatím sklízí výtečné recenze, Mike Hadreas aka Perfume Genius na něm spolupracoval s producentem Blakem Millsem a tvrdí, že album inspirovali Townes Van Zandt, Enya či Cocteau Twins. V skladbě Jason Perfume Genius rekapituluje jedno svoje milostné dobrodružství z doby, kdy mu bylo 23 let: „We were twenty-three Breeders on CD. When we woke up, he just asked me to leave.“

Silverbecks Muted Gold

Credits: Daniel O’Kelly, Kilian O’Kelly, Emma Hanlon, Peadar Kearney, Gary Wickham
Label: Central Tones
Album: Fad

Dublinská pětice Silverbacks chystá vydání svého debutové alba Fad, které by se mělo objevit v polovině června na značce Central Tones. Kapela vedená bratry O’Kellyovými desku propaguje singlem Muted Gold, který zní, jako kdyby se potkali Talking Heads, Arcade Fire, Sterolab a Vampire Weekend a natočili společný track. Excentrickou skladbu doprovází neméně ujeté video, v němž se kapela vrací do bowlingové herny, kde jeden z členů kdysi pracoval.

Snackthief Snaketeeth

Credits: Igor Genda, Richard Podmela, Marek Mucha, Dominik Matějek
Label: – 
Album: Snackthief

Vzpomínáte na zlatou éru středoškolského midwest-ema? Máme pro vás dobrou zprávu! V Brně usazená čtveřice známých tváří (My Dead Cat, Sakkara) tři roky pomalu, ale jistě připravovala svou debutovou nahrávku, která je konečně venku. Album věnované všem outsiderům a těm, kteří už od divoké džungle střední školy tak trochu nezapadali, v sobě snoubí to nejlepší právě z odkazu midwest-ema či math-rocku. Možná je lepší zůstat v nitru navěky frustrovaným teenagerem než být součástí společnosti, kde silnější sežere slabšího.

No Age Head Sport Full Face

Credits: Dean Spunt, Randy Randall
Label: Drag City
Album: Goons Be Gone 

Art-punková dvojice No Age z amerického Los Angeles chystá na začátek června svou osmou řadovou desku. Ponese název Goons Be Gone a opět vyjde na labelu Drag City, na němž vydává třeba i Joanna Newsom. Kapela pohybující se na scéně už patnáct let vypustila singl s videoklipem Head Sport Full Face. Za ním stojí jejich dlouholetý kamarád Aaron Rose, kterému kdysi No Age vystřihli na veselce svatební pochod. Těsně před propuknutím pandemie covid-19 totiž Aaron zaslal duu záznam z jejich vystoupení před bezmála deseti lety. A No Age se rozhodli, že tento archivní materiál se skvěle hodí právě na klip k této skladbě, která putuje i do rotace Radia Wave.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.