NOVINKY: DIIV, Rico Nasty, Marika Hackman a redefinice současného lovesongu

5. srpen 2019

V novinkách v playlistu Radia Wave najdete první srpnový týden, vše od zámořského kytarového písničkářství až po katalánský reggaeton. Prostě výživný letní koktejl, jak se sluší a patří.

Rico Nasty – Time Flies

Credits: Maria-Cecilia Simone Kelly
Label: Atlantic Records
Album: Madden NFL 20 Soundtrack

Rapperka Rico Nasty už letos stihla vydat mixtape Anger Management, novinka Time Flies je ale další singl a dost možná upoutávka na debutové album, které údajně připravuje. Tentokrát za beatem nestojí její dvorní producent Kenny Beats, ale Dee B, který s ní už v minulosti několikrát spolupracoval. Po energických produkcích na Anger Management je Time Flies s trapem a raveovými synťáky možná náznakem trochu jiného směřování pro Rico Nasty.

DIIV – Skin Game

Credits: Colin Caulfield, Zachary Cole Smith
Label: Captured Tracks
Album: Skin Game single 

Newyorská kapela DIIV měla v roce 2012 s debutem Oshin raketový start, lákavá kombinace shoegazu, post-punku a dream popu tehdy sedla do nálady úplně všem. Frontman Zach Smith se ale potom začal věnovat spíš pravému rokenrolovému životu plnému drog a odvykaček, který provozoval hlavně se svou tehdejší přítelkyní, zpěvačkou Sky Ferreirou. Po druhé desce Is The Is Are (2016) se teď DIIV vracejí s třetí nahrávkou a soudě podle singlu Skin Game můžeme na shoegazový opar zapomenout – kapela se najednou blíží spíš rockovému písničkářství. Album Deceiver vyjde na začátku října. 

One True Pairing – I’m Not Afraid

Credits: Tom Fleming
Label: Domino
Album: I’m Not Afraid single

Když se na podzim roku 2017 rozpadla kapela Wild Beasts, bylo to pro britskou scénu nepříjemné překvapení. Skupina v čele s Haydenem Thorpem za sebou měla nominaci na Mercury Prize za desku Two Dancers (2010) nebo nadšeně přijaté album Present Tense (2014) a na poli svůdného synthpopu s prvky indie rocku se jim mohl málokdo rovnat. Jednotliví členové ale samozřejmě pokračují dál i po rozpadu. Jako první se sólovkou přichází Tom Fleming, který si pro svůj projekt One True Pairing připravil hodně emočně intenzivní power pop. Tak alespoň zní jeho singl I’m Not Afraid, který putuje do naší rotace. 

Marika Hackman – All Night

Credits: Marika Hackman
Label: Transgressive

Paul McCartney kdysi slavil nevídaný úspěch, když společně s Wings decimoval hitparády hitem Silly Love Songs. Jak se ve zmíněném kolovrátku zpívalo: „Jeden by si řekl, že lidé už musí mít plné zuby nablblých lovesongů. Stačí se ale rozhlédnout a vidím, že tomu tak není.“ Marika Hackman se nás ale, na rozdíl od sira Paula, rozhodla vpustit do světa lovesongu, který si nebere servítky opravdu v ničem. Doslovnost umocněna stručností, s jakou Marika Hackman vykresluje lesbický vztah protagonistek písně, se stále drží v hranicích popového kánonu, a zároveň jsou geniálním kontrapunktem hudbě, která svou protichůdností dává slovům odzbrojující váhu. Nový mustr na současný lovesong zbavený klišé i kýče je tak rázem na světě.

Mega Bog – Diary of a Rose

Credits: Erin Birgy
Label: Paradise of Bachelors
Album: Dolphine

Novináři přirovnávají zpěvačku a písničkářku ze severozápadního cípu Spojených států k Weyes Blood nebo Big Thief, Erin Birgy je ale dostatečně originální na to, aby žádné přirovnání nepotřebovala. Její kapela Mega Bod vydala debutovou desku téměř před deseti lety a za tu dobu si vytvořila hodně charakteristický zvuk, který míchá art pop s detailní produkcí a opojnými melodiemi. V téhle linii Mega Bod pokračují i na aktuálním albu Dolphine, na kterém se objevují i členové kapel jako EZTV, The Hand Habits nebo už zmíněných Big Thief. Vy budete na Radiu Wave slýchat skladbu Diary of a Rose. 

Carla dal Forno – Took a Long Time

Credits: Carla dal Forno
Label: Kallista Records
Album: Look Up Sharp

Australská písničkářka Carla dal Forno, účinkující mimo jiné v berlínské duchařské elektronické kapele F Ingers, debutovala se svou sólovou deskou You Know What It’s Like před třemi lety. Letos se znovu hlásí o slovo a přichystala si singl z blížící se nové nahrávky Look Up Sharp. Melbournská multiinstrumentalistka žijící v Berlíně se drží svých introvertních klidných melodií popisujících rutinu každodennosti.

Bad Gyal – Santa Maria (ft. Busy Signal)

Credits: Bad Gyal, Busy Signal
Label: Aftercluv
Album: Santa Maria single

Katalánská královna autotunu, která se nebojí vytěžování reggaetonových metod, se po delší době vrací. Na novém rozkolíbaném singlu Santa Maria se dala dohromady s jamajským dancehallovým hudebníkem Busy Signal a nám nezbývá nic jiného než tenhle letní hit vyslat do rotace. 

Cuco – Best Friend

Credits: Omar Banos
Label: Interscope Records
Album: Para Mi

„Jako kdyby se spojili Tame Impala s Tylerem, the Creatorem,“ napsal o oficiální debutové desce amerického hudebníka, který si říká Cuco, magazín NME. Excentrický lo-fi písničkář z Kalifornie (vlastním jménem Omar Banos) měl za sebou několik EPček a singlů vydaných vlastním nákladem, než podepsal velké nahrávací společnosti. Na debutu Para Mi, který vyšel minulý týden, zůstala jeho kouzelná výstřednost i písničkářství inspirované latinoamerickou kulturou, což dokazuje i balada Best Friend. Jednadvacetiletý Cuco je nicméně pořád na začátku své cesty.

Caroline Polachek – Ocean of Tears

Credits: Caroline Polachek, Kyle Shearer, Danny L Harle
Label: Columbia Records
Album: Pang 

Po odchodu z Chairlift před dvěma lety vydává zpěvačka Caroline Polachek jeden skvělý singl za druhým. S aktuálním Ocean of Tears už prozradila i název svého debutu, který se bude jmenovat Pang. Kdy vyjde, ale není jasné. Co ale víme, je, že Polachek desku natáčela s Danny L Harlem a A. G. Cookem z PC Music. První jmenovaný je podepsaný i pod Ocean of Tears, epickou baladou z desky. 

Dump Him – Dykes to Watch Out For

Credits: Jac Walsh, Palehound’s Larz Brogan, Otto Klammer, Mattie Hamer
Label: Get Better
Album: Dykes to Watch Out For

Sympaticky angažovaná punková nostalgie z dílny Dump Him dává alespoň zvukem vzpomenout například na zlaté časy In/Casino/Out od At The Drive-In a podobně neučesanými hity nabitých alb sklonku devadesátých let. Dykes to Watch Out For je zároveň první zářez ze stejnojmenného debutu, který queercore uskupení plánuje naservírovat během letošního podzimu skrze filadelfský label Get Better Records.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio