NOVINKY: Dobrá společnost písniček od Haim, Rosalíi nebo Orientu

8. červen 2020

Druhá červnová nálož novinek tentokrát obsahuje několik vlaštovek ohlašujících desky, kterých se nemůžeme dočkat – třeba nového Orvilla Pecka nebo další nahrávku od sesterského tria Haim. Nemohli jsme opomenout ani domácí scénu, která je s nastupujícím létem nebývale aktivní.

Tony or Tony – John Lennon
Credits: Tony Or Tony
Label: Quiet Time Tape
Album: Shark Muscle

O kapele s půvabným názvem Tony Or Tony toho moc nevíme, můžeme jenom tušit, jestli v ní opravdu působí dva lidé jménem Tony. Jisté jenom je, že pochází z New Yorku a tvoří hodně svěží hudbu na pomezí funku, synth popu a lehce přidrzlé psychedelie. Z aktuálního alba Shark Muscle vybíráme song jménem John Lennon.

PRIMO! – Machine
Credits: Suzanne Walker, Violetta DelConte Race, Xanthe Waite
Label: Upset The Rhytm
Album: Sogni

Kapela Primo! vyrostla z bohaté australské indierockové scény, která se na kontinentu utvořila během poslední dekády. Na aktuální desce Sogni čerpá skupina v čele se Suzanne Walker hodně inspirace z britského soundu 80. let, v jednoduchých minimalistických popěvcích ale slyšíme i devadesátkový indie rock. Rozhodně jde o sebevědomé skladby a v našem playlistu by se vyjímala v podstatě každá píseň z desky. Vybíráme singl Machine.

Painted Zeros – I Will Try
Credits: Katie Lau
Label: Don Giovanni Records
Album: When You Found Forever

Projekt Painted Zeros, který už pět let provozuje Katie Lau, má jasné punkové kořeny, melodické a úderné skladby jsou ale často zjemněny citlivou, detailní produkcí. Na desce When You Found Forever, ze které pochází i skladba I Will Try, se tak Painted Zeros přibližují elegantnímu indierockovému soundu The National nebo třeba Warpaint.

Rosalía – TKN ft. Travis Scott
Credits: Alejandro Ramírez, DJ Nelson, Marco Masís, Pablo Díaz-Reixa, Rosalia Vila, Travis Scott
Label: Epic/Columbia

Katalánská zpěvačka Rosalía vypouští další povedený singl – jeho název TKN patrně odkazuje na japonskou videohru Tekken. Skladba vznikla už v lednu 2019, o rok později do ní nahrál svůj příspěvek americký rapper Travis Scott. Ten Rosalíi vrací službu, zazpívala mu totiž dříve na remixu skladby Highest in the Room. TKN stojí na kombinaci reggaetonu a trapu a na poměry zpěvačky je nebývale agresivní. Text i klip k TKN má příběh mafiánského páru, v němž manžel zemře a jeho žena musí pokračovat v jejich byznysu a zároveň truchlit nad ztrátou. Produkci měl jako tradičně u Rosalíi na starost El Guincho, k dispozici ale měl také portorickou legendu jménem DJ Nelson, jednoho z praotců reggaetonu.

Sevdaliza – Oh My God
Credits: Reynard Bargmann, Sevda Alizadeh
Label: Twisted Elegance
Album: Joanna EP

Nizozemská zpěvačka s íránskými kořeny Sevdaliza chystá nové studiové album, které by mělo vyjít ještě letos v létě. Aktuálně novou a zatím nepojmenovanou desku propaguje trojice nových singlů, které se na streamovacích službách dají najít jako trojskladbové EP Joanna, pojmenované podle orchestrální balady stejného jména. My nicméně do playlistu zařazujeme poslední píseň z kolekce – Oh My God, kterou s ní natočil její tradiční spolupracovník – holandský producent Mucky. Ve vzpomínkovém klipu se Sevdaliza vrací ke klíčovým okamžikům svého života zachyceným na kameru jejích rodičů.

Orient – WWIII
Credits: Orient
Label: Full Moon Forum
Album: Full Moon 10

Tracklist narozeninové kompilace Full Moon 10 se jen hemží zajímavými jmény domácí alternativy (Kittchen, Tomáš Palucha, Manon Meurt). My si z právě vydaného dvojvinylu nicméně vybíráme novinku dvojice Orient (Lukáš Polák a Tomáš Vondra), která přispěla skladbou WWIII, se kterou se na scénu vrací po krátké odmlce po vydání debutového eponymního alba v roce 2018. Orient v ní podle svých slov chtěli „vytvořit emocionální džihád, který by vyvolal explozi v duších posluchačů“.

Dingo – Twelve Necks
Credits: Michal Drozen, Jan Kostohryz, Mikoláš Zika, Šimon Bierhanzl
Label: Stoned To Death
Album: Twelve Necks Single

Dingo jsou už stálicí v našem playlistu. Pražská pětka spojující country a závany prérie s ruchem velkoměstského života vydala loni na pardubickém labelu Stoned To Death svou debutovou nahrávku a od té doby je o nich na alternativní scéně hodně slyšet. Po benefičním singlu Children, který měl za cíl podpořit během krize žižkovský klub Punctum, se čtyři ze členů rozhodli nahrát skladbu Twelve Necks a stvořit tak pomyslný dar pro svého pátého člena k příležitosti narození dítěte.

Child Star – Moon Candy
Credits: Ondřej Novotný, Julia Moreau
Label: self-released

Brněnský hudebník Ondřej Novotný, který v minulosti hrál v indie kapele Professor Leopard a podílel se mixem či produkčně na nahrávkách kapel Acute Dose, Guilty Echoes nebo Beps'n'Johnnies, vytvořil spolu s Julií Moreau po svém přesídlení do Londýna projekt Child Star. A s ním nyní vydal ven dva singly, ten první s názvem Moon Candy zařazujeme do naší rotace. Kromě toho, že se na něm podíleli Michal Janík (Ghost Of You, 1flfsoap) a Jiří Svoboda, kolega z Professor Leopard, je text adaptací několika úryvků Seifertových básní ze sbírky Na vlnách TSF a je údajně dokonalou analogií k Ondřejovu přesunu do Londýna.

Orville Peck – No Glory in The West
Credits: Daniel Pitout
Label: Columbia
Album: Show Pony

Samozvaný král revivalu dřevního zámořské country, „queer kovboj“ Orville Peck vydává 12. června následovníka svého ceněného debutu, EP, které ponese název Show Pony. K prvnímu singlu Summertime nyní přidává další výstřel: No Glory In The West, který nasazujeme do rotace na Radiu Wave, abychom si zkrátili čekání na zbylé čtyři tracky, z nichž jeden bude dle dostupných informací dokonce duetem s Shaniou Twain.

Haim – I Know Alone
Credits: Danielle Haim, Este Haim, Alana Haim
Label: Polydor
Album: Women In Music Pt. III

Dlouho očekávaná deska Women In Music Pt. III kalifornského sesterského tria Haim uvidí světlo světa místo konce dubna až koncem tohoto měsíce a každý další singl, který z něj Danielle, Este a Alana vypouští, jen dále potvrzuje, že budeme mít dost pravděpodobně co do činění s albem, které se usadí na předních příčkách letošních žebříčků desek roku. „Snad vám tahle písnička bude dělat dobrou společnost,“ vyjádřily se o singlu I Know Alone, který jako by byl psaný jako reakce na současnou nelehkou světovou situaci, Haim.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka