NOVINKY: Elektronický Wabi Daněk a The Byrds v novém kabátku, Flying Lotus a další hipísárny

3. červen 2019

Mix novinek v playlistu Radia Wave tento týden celkem radikálně spojuje nespojitelné oprašování minulosti s futurismem nejhrubšího zrna. Díky tomu si na své ale přijde opravdu každý.

Flying Lotus Black Balloons Reprise ft. Denzel Curry
Credits: Steve Ellison
Label: Warp Records
Album: Flamagra

Steve Ellison byl zvyklý sypat svoje maximalistické desky z rukávu, na jeho aktuální nahrávku pod jménem Flying Lotus jsme si ale museli počkat celých pět let. Album, které navazuje na předchozí experimentální jazz desky You’re Dead, je tak trochu kombinací všeho, co od kalifornského producenta už známe je tu bublavá basa jeho kolegy Thundercata, inspirace ve spiritualitě i zástup hostů. Do naší rotace putuje track Black Balloons Reprise, v kterém hostuje rapper Denzel Curry.

Steve Lacy Hate CD
Credits: Steve Lacy
Label: 3qtr
Album: Apollo XXI

A ještě jednou Kalifornie. Kytarista Steve Lacy proslul jako člen tamní soulové kapely The Internet, nedávno zazářil i jako host na nové desce indiepopových Vampire Weekend. Kromě toho ale vydává i vlastní sólovku, a pokud bychom měli říct jedno jméno, kterým bylo album inspirované, byl by to Prince. Optimistické hitovky s výrazným groovem by si pro sebe klidně mohly ukrást letošní léto. V playlistu Radia Wave budete slýchávat track s půvabným názvem Hate CD.

Yumi Zouma Bruise
Credits: Kim Pflaum, Charlie Ryder, Josh Burgess
Label: self-released
Album: Bruise single

Elektropopová kapela Yumi Zouma, ve které se potkávají členové z Velké Británie, Spojených států i Nového Zélandu, je pevnou součástí našeho playlistu už dlouhé roky. Skupina v čele se zpěvačkou Kim Pflaum loni vydala poslední část své EPčkové trilogie a do nové fáze kariéry vstupuje s tzv. čistým stolem. Sound se ale nijak výrazně nemění. Nový singl Bruise je pořád perfektní ukázkou jemného elektronického popu, který pulzuje tanečními beaty, ale stejně tak dobře se poslouchá i ve sluchátkách.

Clairo Bags
Credits: Claire Cottrill
Label: Fader Label
Album: Immunity

Dvacetiletá písničkářka Clairo pochází z Bostonu, v posledních letech si ale fanoušky získávala hlavně na SoundCloudu. Debutové EPčko Diary 001 jí vloni vydal label napojený na časopis Fader, teď míří ještě výše. V srpnu vydá debutovou desku nazvanou Immunity, kterou ohlašuje singl Bags. Produkce na něm se ujal Rostam, na bicí hraje Danielle z Haim, výsledek si ale uchovává intimitu jejích ložnicových popěvků.

Echo in the Canyon (Jakob Dylan & Neil Young) What’s Happening
Credits: Jakob Dylan, Neil Young, David Crosby
Label: BMG
Album: Echo in the Canyon OST

Nový dokumentární film o vzniku tzv. kalifornského soundu na začátku 60. let minulého století Echo in the Canyon doplňuje skvělý soundtrack, který dal dohromady Jakob Dylan z The Wallflowers spolu se spoustou hostů, od Reginy Spektor a Cat Power po Neila Younga. Do playlistu putuje cover jedné z prvních písní, kterou s The Byrds napsal David Crosby. Na nadčasové What’s Happening tak nyní hostuje i Crosbyho bývalý kolega z Buffalo Springfield Neil Young a jeho nezaměnitelná kytara. Kruh se tak nakonec uzavírá snad ještě nostalgičtěji hlavně díky tomu, že What’s Happening v této verzi zní až nebezpečně blízko těm nejlepším trackům Dinosaur Jr. Vše v pořádku.

Kutya Uhlík
Credits: Markéta Lisá, Wabi Daněk
Label: self-released
Album: Kisko

Nový sólový projekt Markéty Lisé, kterou dobře znáte z Midi Lidí, přichází s albem Kisko, sbírkou písní z let 20132018, plným terénních nahrávek, naivní elektroniky a nečekaně i dřevního folku. Skladba Uhlík je navrch ještě ke všemu předělávkou písně Ročník 47 od Wabiho Daňka. Nelze nemilovat. Hlavně pokud jste fanoušky všeho, o co se jen otře Petr Marek.

Cyn Holy Roller
Credits: Cynthia Nabozny, Matias Mora
Label: Unsub Records
Album: -

Šest singlů má za sebou detroitská zpěvačka Cyn s podezřele slovanským jménem Cynthia Nabozny. Ten sedmý by mohl být její šťastný Holy Roller napsala s producentem Matiasem Morou a euforická popová píseň je o svaté oddanosti a slepé víře v někoho. Píseň už uvozuje její debutové album, které je prý v dohledu.

Gleb Go Go Go
Credits: Gleb, Komander Ground
Label: FCK Them
Album: Gauč Storytelling

Bratislavský rapper Gleb vydal na konci května své druhé studiové album Gauč Storytelling. Ještě těsně před vydáním stihl vydat klipový singl Go Go Go, za jehož rychlými beaty stojí jeho dvorní producent Komander Ground, který v úvodu skládá samplem poctu houstonskému rapperovi Paulu Wallovi.

Gaika & Dean Blunt R6 REMIX (feat. Spragga Benz)
Credits: Gaika Tavares, Dean Blunt, Carlton Errington Grant
Label: Warp Records
Album: Heaters 4 the 2 Seaters

Agilní londýnský rapper, producent, vizuální umělec a vůdčí osobnost projektu The Spectacular Empire vydal necelý rok po své debutové desce Basic Volume mixtape s názvem Heaters 4 the 2 Seaters na svém domovském labelu Warp. Mixtape, který má být jakýmsi kyberpunkovým negativem současných rapových mixtapů. Gaikův temně gotický dancehall vyznívá na aktuální nahrávce uvolněněji, navíc se rozhodl spojit ve dvou skladbách s eklektickým géniem Deanem Bluntem. My nasazujeme do rotace jejich společný R6 Remix, kde si užíváme to nejlepší z tvorby obou umělců.

Pacino Břeh
Credits: Radomír Szajter, Tomáš Veliký, Jakub Lasota
Label: Stoned To Death
Album: EP

Pražsko-slezská emohardcorová kapela Pacino s kořeny v devadesátkové kytarové tradici vydala minulý týden čtyřskladbové EP. Na první nahrávce od ceněné desky Půl litru země se předvádí Pacino v té nejlepší formě, po singlu Dveře nasazujeme třetí skladbu EP Břeh. Tenhle tichej břeh nám totiž rozhodně nedává spát!

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.