NOVINKY: Fever Ray, Sophie, St. Vincent, Nauzea Orchestra a další soubory

24. říjen 2017
Factory Radia Wave

Předposlední říjnové novinky představí úplné nováčky na scéně, jako je třeba elektronické písničkářství českého projektu Jaro nebo melancholický rap Tierry Whack. Místo ale bude i pro velké comebacky – zpátky s deskou týdne je St. Vincent, producentka a nově i zpěvačka Sophie nebo třeba polovina slavných The Knife Fever Ray. A možná dojde i na techno.

Lindstrøm – Bungl (Like A Ghost) ft. Jenny Hval
Credits: Hans-Peter Lindstrøm, Jenny Hval
Label: Smalltown Supersound

Norského producenta Lindstrøma jsme si až doteď spojovali spíš s nekomplikovaným elektrem a discem, s tím je ale podle všeho konec. Aktuální desku It’s Alright Between Us As It Is totiž propaguje potemnělý singl Bungl (Like A Ghost) s hostující avantgardní zpěvačkou Jenny Hval. Ta o tracku mluví jako o „hřbitovním discu“ a po pár vteřinách vám bude jasné proč. Hval spíš recituje, než zpívá a společně s chladnými beaty dává dohromady hodně nejistou atmosféru, které ale nechybí ani taneční vibes. 

St. Vincent – Pills
Credits: Annie Clark
Label: Loma Vista

Annie Clark je zábavnější, ostřejší i angažovanější než kdy předtím a svoji aktuální deskou Masseduction se dostala do hodně elitního klubu muzikantů, kteří dokázali vydat pět výborných desek po sobě. Víc o albu se ostatně dozvíte ve vysílání Radia Wave, kde tento týden novinku od St. Vincent probíráme. A protože je tahle nahrávka americké kytaristky, zpěvačky a skladatelky opravdu výjimečná, k už rotujícím songům New York a Los Ageless ještě do třetice přidáváme skladbu Pills. 

Jaro – The Forces
Credits: Jaroslav Korbel
Label: Full Moon Forum

Před dvěma lety se tehdy třiadvacetiletý hudební solitér Jaroslav Korbel alias Jaro dostal mezi trojici finalistů talentové soutěže 1Band2Play. Tam zaujal Martina Tvrdého aka Bonuse, který se rozhodl mu pomoci s produkcí debutové desky. Ta vyjde 3. listopadu pod jménem Eternalism ve spolupráci s časopisem Full Moon. Skladba The Forces míchající elektroniku a písničkářství je první oficiální ochutnávkou projektu Jaro.

Little Simz – Good For What
Credits: Simbiatu Ajikawo
Label: AGE: 101 Music

Britská rapperka Little Smiz se 3. listopadu vrací reedicí ke své debutové desce Stillness In Wonderland, která původně vyšla vloni na konci roku. Na nové verzi desky inspirované příběhem Alenky v říši divů bude i několik nových skladeb, k Good For What vznikl i videoklip. Skladbu produkoval francouzský beatmaker Astronote, který má za sebou práci pro Taliba Kweliho nebo Guilty Simpsona.

SOPHIE – It's Okay To Cry
Credits: Sophie Long
Label: Universal

Ve Skotsku narozená a v Los Angeles usazená producentka Sophie dosud pečlivě skrývala svoji identitu, minulý týden nicméně oznámila, že se identifikuje jako trans žena a poprvé se objevila ve videoklipu. Skladba It's Okay To Cry ohlašuje její první koncertní vystoupení, které proběhne v úterý 24. října v Los Angeles a také první studiovou desku Whole New World. Nový singl je její první nahrávkou vydanou za dva roky, nicméně v mezičase spolupracovala s Charli XCX nebo Cashmere Catem.

Tierra Whack – Mumbo Jumbo
Credits: Tierra Whack
Label: self-released

Poprvé se na scéně objevila coby šestnáctiletá rapperka už v roce 2011, předskakovala před Meek Millem nebo ASAP Rockym, teprve letos to ale vypadá na její průnik do širšího povědomí. Řeč je o filadelfské rapperce jménem Tierra Whack. Video k jejímu aktuálnímu singlu Mumbo Jumbo vás rozhodně neuklidní – Whack v něm totiž rapuje uprostřed horrorové kliniky, která lidem přidělávám na obličeje permanentní úsměvy. Společně se samotným trackem v duchu mumble rapu jde o smrtící kombinaci.

Nauzea Orchestra – Misantrop
Credits: Ondřej Švandrlík, Ivo Mikšovský
Label: Červený kůň

Kapela Nauzea Orchestra, která slaví deset let fungování na scéně, je spjata s Ústím nad Labem podobně, jako třeba Houpací koně. Na rozdíl od nich ale vyznávají výraznější změnu zvuku – na aktuálním album Štěstí, které je v jejich diskografii už čtvrtou položkou, se kapela v čele s Ondřejem Švandrlíkem ponořila do špinavého post-punkového zvuku a elektroniku nechala daleko za sebou. My si do našeho playlistu vybíráme hodně optimistickou skladbu Misantrop. Celou desku si můžete stáhnout na Bandcampu.

Fever Ray – To The Moon And Back
Credits: Karin Dreijer Andersson
Label: Rabid Record

Sourozenecké elektronické duo The Knife se rozloučilo antikapitalistickou deskou Shaking The Habitual už před čtyřmi lety a Fever Ray vydala svoji sólovku dokonce už v roce 2009. Novinky o další sólovce Karin Dreijer Andersson tedy rozhodně patří k nejlepším zprávám roku. Fever Ray zatím zveřejnila jediný song, i ten ale stojí za to. Track To The Moon And Back je navíc doprovázený hodně svérázným klipem, ve kterém dojde i na BDSM čajový dýchánek. 

Rex Orange County – Loving Is Easy ft. Benny Sings
Credits: Alex O’Connor
Label: self-released

Devatenáctiletý londýnský písničkář Alex O’Connor se nejdřív objevil na aktuální desce Tylera, The Creatora Flower Boy, ještě předtím ale pod jménem Rex Orange County vydal trochu opomíjenou debutovou nahrávku Apricot Princess. Album se neslo v duchu elegantního R&B a silných melodií, nový singl, se kterým mu vypomohl Benny Sings, už je ale skoro čistě písničkářský. Loving Is Easy je pohodová hitovka s odkazy na severský kytarový indie pop. Nechybí ani lahodný a středně naivní animovaný klipísek.

Helena Hauff – Gift
Credits: Helena Hauff
Label: Ninja Tune

Německá producentka Helena Hauff, která momentálně prozkoumává možnosti industriální analogové elektroniky třeba podle střihu kultovních Drexciya, zahraje už tento pátek 27. října v novém pražském klubu Ankali. Ještě než producentka a DJka, které si všimli i v tak progresivním médiu, jakým je časopis Rolling Stone, vystoupí v Praze, stihla vydat nový singl. Track Gift vyšel u Ninja Tune a je opatřený i klipem.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.