NOVINKY: FKA twigs, Best Coast, Bert & Friends a prošvihnutý deadline Boba Dylana

18. listopad 2019

V playlistu Radia Wave tento týden objevíte novinky například i od vítězky Czechingu 2018, rapperky Hellwany, v reverbu utopený návrat Best Coast, ezoterický pop Alberta Romanuttiho i doposud nevydaný alternativní take jedné z nejslavnějších písní Boba Dylana.

FKA twigs – Sad Day

Album: MAGDALENE
Credits: Tahliah Debrett Barnett, Lewis Roberts, Benny Blanco, Magnus Hoiberg, Nicolas Jaar, Sonny John Moore, Noah Goldstein
Label: Young Turks

První listopadový týden vyšlo album, které určitě ještě zamíchá výročními žebříčky. Anglická zpěvačka a hudebnice FKA twigs vydala své druhé studiové album MAGDALENE. V týmu spolupracovníků figurují Oneohtrix Point Never, Nicolas Jaar, Skrillex nebo třeba Cashmere Cat. Poslední tři jmenovaní (a ještě další) přiložili pomocnou ruku k aktuálnímu singlu z desky, který se jmenuje Sad Day a rekapituluje poslední momenty rozpadajícího se vztahu. 

Bert & Friends – Jupíter

Album: Supr 
Credits: Albert Romanutti
Label: Albert Romanutti

Po předloňském virálním hitu Plody moří a loňském neméně úspěšném singlu Lupanárium přichází skupina Bert & Friends s prvním EPčkem. Nese jméno Supr a obsahuje čtyři skladby. Tvrdí o sobě, že jsou „nejslavnější kapela z období 2050, která se vrátí v čase, aby zahrála jejich největší hity z roku 2049“. A na novém materiálu to kvarteto v čele se zpěvákem a klávesistou Albertem Romanuttim plně dokazuje hned v úvodní atmosférické skladbě Jupíter, které jsme dali přednost před klipovou Lambaláda. Supr pokřtí Bert & Friends 11. prosince v MeetFactory.

Best Coast – For The First Time

Album: Always Tomorrow
Credits: Bethany Cosentino, Bobb Bruno
Label: self-released

Kalifornská surfpopová dvojice Best Coast ohlásila na začátek příštího roku páté studiové album, které ponese název Always Tomorrow. A hned se podělili o první singl s názvem For The First Time. Kapela, jejíž poslední počin byla loňská nahrávka pro děti Best Kids, nás v klipu ke skladbě dostane do opuštěného domu kdesi na předměstí, provede nás obchodním centrem a nahlédneme i na domácí party s karaoke a domácími mazlíčky.

Charly Bliss – Supermoon

Album: Supermoon EP                                                                                          Credits: Eva Hendricks
Label: Lucky Number

Místy power pop, občas trochu punku, ale pořád obrovské přívaly energie a euforie. Brooklynská kapela Charly Bliss proslula hodně maximalistickým soundem a citem pro výrazné melodie. Kapela v čele se sourozeneckou dvojicí Hendricksových aktuálně vydává EP pojmenované Supermoon a my si z něj do rotace nasazujeme titulní singl. Opět je hodně nakompresovaný pozitivní energií i špetkou naštvanosti. 

Hellwana – They Advise And Kill Soul

Album: They Advise And Kill Soul single                                                                       Credits: Hellwana Evans
Label: BiggBoss

Rapperka, zpěvačka a vítězka loňského Czechingu Hellwana překvapila posluchače a bez větších fanfár dropla na YouTube nový track i s klipem. Skladba They Advise And Kill Soul vychází na labelu BiggBoss. Nesplnila sice zatím sliby o tom, že bude už brzo rapovat česky, i tak ale track stojí za to. Video k němu dělal Filip Zagata. 

Bob Dylan – Lay Lady Lay (Take 2)

Album: The Bootleg Series Vol. 15: Travelin' Thru, 1967–1969                                    Credits: Bob Dylan
Label: Columbia Records

Sladkobolná balada Lay Lady Lay měla původně znít jako ústřední melodie slavného filmu Půlnoční kovboj, Bob Dylan ale nestihl deadline. Píseň tak skončila na jedné z jeho komerčně nejúspěšnějších desek, country nahrávce Nashville Skyline z roku 1969. Právě na konec 60. let se zaměřuje aktuálně vydaný nový díl Bootleg Series, který shromažďuje rarity, nevydané nahrávky a dema. A kromě několika duetů s Johnnym Cashem najdete na kompilaci Travelin' Thru, 1967–1969 i alternativní take songu Lay Lady Lay. O něco syrovější, bez dodatečných aranží, ale přesto pořád stejně lahodný. 

Halloweens – Hannah, You’re Amazing

Album: -
Credits: Justin Young, Timothy Lanham
Label: self-released

Justin Young a Timothy Lanham z The Vaccines přichází s novým projektem Halloweens, který se prý zrodil z lásky k Johnu Caleovi a Harrymu Nilssonovi, kteří playlistu Radia Wave nejsou v žádném případě cizí. Track Hannah, You’re Amazing sází nejen v klipu na sedmdesátkovou estetiku načančaného písničkářství a refrén, který by se těžko dostával z hlavy v jakékoliv dekádě.

The Whiffs – Now I Know

Album: Another Whiff
Credits: The Whiffs
Label: Dig! Records

Powerpopoví nostalgici z Kansas City The Whiffs předznamenávají svou desku Another Whiff, která vyjde ještě letos v prosinci, dvěma singly – Shakin’ All Over a Now I Know. Sound praotců svého žánru mají The Whiffs opravdu v malíku, takže pokud máte slabost pro rané nahrávky Cheap Trick, Big Star či The Replacements, jsou The Whiffs dobrou záplatou na díru, která po těchto legendárních kapelách zůstala na současné kytarové scéně.

Mura Masa feat. Slowthai – Deal Wiv It

Album: R.Y.C. (Raw Youth Collage)
Credits: Alex Crossan, Tyron Kaymone Frampton
Label: Universal 

Druhé studiové album britského producenta, který si říká Mura Masa, vyjde po Novém roce. Bude se jmenovat R.Y.C. (Raw Youth Collage) a už ho propagovaly tři singly. Tím zatím posledním je společný singl s britským rapperem jménem Slowthai, který se proslavil politicky nekompromisními texty i divokými koncerty. Deal Wiv It je jejich druhý společný track, tím předchozím byl singl Doorman, vydaný přesně před rokem. V nové skladbě Slowthai vzkazuje svým fanouškům i kamarádům, aby si zvykli na to, že je z něho teď trochu jiný člověk než dříve – Deal Wiv It neboli Smiřte se s tím.

Mount Eerie feat. Julie Doiron – Widows

Album: Lost Wisdom, Pt. 2
Credits: Julie Doiron, Phil Elverum
Label: P.W.Elverum & Sun, Ltd.
 

Phil Elverum a písničkářka Julie Doiron po jedenácti letech navazují na svou první společnou desku Lost Wisdom a přišli s nahrávkou Lost Wisdom, Pt. 2. Jeho dvě předchozí nahrávky (A Crow Looked At Me a Now Only) se plně věnovaly snaze vyrovnat se se smrtí jeho ženy. Nejnovější album se samozřejmě tohoto tématu dotýká také, stejně jako bilance jeho ani ne rok trvajícího sňatku s herečkou známou především z devadesátkového seriálu Dawsonův svět Michelle Williams. 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.